Obavijesti

Show

Komentari 6

Preminuo je pjevač jednog od prvih hrvatskih rock bendova: 'Legendo, počivaj u miru...'

Preminuo je pjevač jednog od prvih hrvatskih rock bendova: 'Legendo, počivaj u miru...'
2

Zdenko Juran, popularni Jura, rođen je 29. svibnja 1941. Upućeni homo šibenikusi tvrdili su, on je naš, on je Murterin! – bio je nešto između Micka Jaggera i Matta Collinsa, napisao je Siniša Škarica

VIDEO

Zdenko Juran, frontmen Delfina, jednog od prvih hrvatskih rock sastava preminuo je u petak u 84. godini. Tužnu vijest podijelio je na svom Facebook profilu Siniša Škarica. Oprostio se od kolege s emotivnim riječima 'Legendo, počivaj u miru'.

Preminuo bivši član grupe Riva koji je s njima osvojio Eurosong
Preminuo bivši član grupe Riva koji je s njima osvojio Eurosong

- Zdenko Juran, popularni Jura, rođen je 29. svibnja 1941. Upućeni homo šibenikusi tvrdili su, on je naš, on je Murterin! – bio je nešto između Micka Jaggera i Matta Collinsa, šoumen i arhetipski rok pjevač prve rokerske generacije s ovih prostora, hvaljenih i sredinom 1960-ih vrlo popularnih zagrebačkih Delfina. Zapravo, zahvaljujući njegovim sposobnostima tipičnog frontmana, Delfini su, poslije Bijelih strijela, bili prvi koji su vokal (u ta doba vladavine instrumentalnog rocka stavljali u prvi plan, kada su recimo istodobno Miro i Barba ravnopravno dijelili popularnost Crvenih koralja) - napisao je između ostalog Škarica pa dodao:

- Bend koji je u jednom trenutku u svojim redovima imao i Rajmonda Ruića i Petka Kantardžijeva Mlinca (i na bubnjevima aktualnog predsjednika HAZU-a Velimira Neidhardta) nije trebao brinuti za budućnost, ali 1967. u jeku najvećih uspjeha (tri izvedbe na Zagrebu 67, od kojih je suradnja Reja i Maje Perfiljeve “Ne pitaj me ništa”, osvojila nagradu “žirija mladih”), s dvije EP ploče iza sebe, bila je zapravo labuđi pjev omiljenog sastava. Rej i Jura će neko vrijeme pokušati s mlađim snagama Antoniolijem, Grčićem i Kušecom (pozdrav Kmica!), potom će se Ruić posvetiti skladateljskom i producentskom radu, a Juran ulozi glazbenog menadžera. No prije toga Zdenko će krajem 1972. snimiti svoju posljednju ploču, zapravo solistički gledano – prvu, singl predstavljen kao Zdenko Juran & Zlatni akordi (“Tvoj smijeh” / “Ti ti znaš”) s jednom od brojnih postava Zlatnih akorda, u kojoj su mu pored bendovskog utemeljitelja Ice Miksića društvo činili Željko Kovačević Pes, Boris Turina i Rajko Dujmić (Limino diskografsko vatreno krštenje!)

Delfine su 1963. godine osnovali Mladen Šurina (solo gitara), Branimir Baković (ritam gitara), Rajmond Ruić (bas-gitara), Vladimir Stošić (klavijature), Velimir Neidhardt (bubnjevi) i Zdenko Juran (vokal).

Preminuo redatelj Petar Krelja
Preminuo redatelj Petar Krelja

Za razliku od ostalih sastava tog vremena hrvatskog ranog rock and rolla, koji su većinom počeli s instrumentalnom glazbom, Delfini su odmah na početku istaknuli vokal i svog frontmena Zdenka Jurana.

Svojim izvedbama skladbi "Hippy hippy Shake", "Good Golly Miss Molly", te malo novije "Gloria", privukli su pozornost glazbenih stručnjaka, urednika Radio Zagreba i vodeće ljude zagrebačkog festivala i Jugotona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Svi su gledali u nju! Sportska novinarka ukrala pozornost na utakmici Osijeka i Lokomotive
NEKADAŠNJA MANEKENKA

Svi su gledali u nju! Sportska novinarka ukrala pozornost na utakmici Osijeka i Lokomotive

Valentina Miletić nije skidala osmijeh s lica dok je mobitelom snimala atmosferu na stadionu u Kranjčevićevoj