Obavijesti

Show

Preminuo redatelj Petar Krelja

Preminuo redatelj Petar Krelja
3

Jedan od najvećih hrvatskih redatelja umro je nakon duge i teške bolesti, a iza sebe je ostavio gotovo 300 filmova i televizijskih emisija te više od 35 nagrada

VIDEO

U 85. godini života preminuo je jedan od najistaknutijih domaćih redatelja Petar Kralja, javlja Večernji list. Dokumentarist i filmski kirtičar umro je nakon duge i teške bolesti, doznali su iz kruga obitelji.

Bogata filmska karijera donijela mu je više od 35 nagrada, a režirao je gotovo 300 filmova i televizijskih emisija prema vlastitim scenarijima, uređivao radijske emisije, pisao kritičke tekstove i eseje, uređivao knjige te dugi niz godina radio kao filmski urednik na Prvom programu Hrvatskog radija.

Zagreb: Petar Krelja, dokumentarist, filmski kriti?ar i redatelj

Rodio se 24. lipnja 1940. godine u makedonskom Štipu. U Zagrebu je diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu, a filmom se počeo baviti krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Umro je Sven Dukić, menadžer koji je Olivera doveo u Arenu. Severina: 'Jako smo tužni...'
Umro je Sven Dukić, menadžer koji je Olivera doveo u Arenu. Severina: 'Jako smo tužni...'

Pripadnik kritičarskoga i redateljskoga naraštaja tzv. hičkokovaca, od 1960. objavljivao filmske kritike i eseje, od 1964. do umirovljenja 2005. na Radio Zagrebu, odnosno Hrvatskom radiju bio je urednik filmskih emisija (Filmski mozaik, U prvom planu film, Licem u lice, Govorimo o filmu).

Zagreb: U kinu Tuškanac održana premijera filma Ptice

Neki od filmova koji su ostavili najveći trag u povijesti domaće filmske umjetnosti i utjecali na generacije mladih dokumentarista bili su "Coprnice" (1971.), "Povratak" (1975.), "Prihvatna stanica" (1977.), "Recital" (1972.), "Splendid Isolation" (1973.), "Mariška band" (1986.), "Na sporednom kolosijeku" (1992.).

Umro je brat Michaela Jacksona
Umro je brat Michaela Jacksona

U svome filmskom radu proučavao je teme koje se tiču djece i mladih. Bavio se društveno-psihološkim fenomenima te društveno-kritičkim pitanjima, dok se tijekom Domovinskog rata fokusirao na teme ratnih prognanika i stradalnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jelena Perčin o odnosu s bivšim suprugom Momčilom: 'Djecu može viđati svaki drugi vikend’
IMAJU DVOJE DJECE

Jelena Perčin o odnosu s bivšim suprugom Momčilom: 'Djecu može viđati svaki drugi vikend’

Iako su mnogi bili uvjereni da se krah braka dogodio početkom prošle godine, Jelena Perčin otkrila je da su papiri za razvod potpisani puno prije