Obavijesti

News

Komentari 57

Primorac: Umjesto da se ulaže u inovativne tvrtke i tehnologije, ulaže se u rentanje apartmana

Primorac: Umjesto da se ulaže u inovativne tvrtke i tehnologije, ulaže se u rentanje apartmana

Izmijenila se i struktura gospodarstva. Umjesto da se ulaže u mlade i inovativne tvrtke, novu tehnologiju, modernizaciju, ulaže se u rentanje apartmana, rekao je Primorac

VIDEO

Ministar financija Marko Primorac za RTL Danas komentirao je novi porez na nekretnine te rekao da će obuhvatiti sve one kuće koje su prazne ili u kratkoročnom najmu. 

- Oni građani koji budu imali nekretnine u kojima žive ili koje su neuseljive, pa isto tako nekretnine koje su u dugoročnom najmu, na njih se neće plaćati porez - rekao je.

Na pitanje kako će se provoditi u praksi kaže da će sve biti jednostavno.

VIDEO Veliki vodič kroz nove poreze na apartmane i kuće: Imaš prazan stan - plati više!
VIDEO Veliki vodič kroz nove poreze na apartmane i kuće: Imaš prazan stan - plati više!

- Imate sad mogućnost da se onaj paušal koji se plaća po krevetu u turizmu, on se utvrđuje na temelju zona, čak po ulicama i lokacijama  - rekao je.

Dodao je da ga neće plaćati osobe koje žive u nekretnini, osobe koje imaju nekretninu u dugoročnom najmu, koji imaju neuseljivu nekretninu. Neće ga plaćati osobe koje imaju nekretnine oštećene u elementarnim nepogodama, poput požara, potresa, poplava.

- Plaće se povećavaju tako da poslodavci povećavaju bruto plaće, a ovo su korekcije u koje smo odlučili ići jer su određenom dijelu građana plaće rasle, pa su ulazili u porezne škare ili veće porezne škare pa smo to u tako korigirali - rekao je o porezu na dohodak te dodao da je veliki dio gradova i općina  odlučio porezno opterećenje definirati tako da ga de facto smanji u odnosu na ono što je bilo prije 1. siječnja.

- Tu govorimo o 80 posto gradova i vjerujemo da će sada uz novu autonomiju koja im je dana kroz porez na nekretnine, uspjeti nadomjestiti dio prihoda i pridružiti se inicijativi Vlade da se rasterećuje rad, a opterećuju drugi oblici imovine  - istaknuo je.

Velika izmjena za iznajmljivače, ali Vlada im ipak popustila. Evo koliko će sada plaćati poreza...
Velika izmjena za iznajmljivače, ali Vlada im ipak popustila. Evo koliko će sada plaćati poreza...

Mnoge ćete time razveseliti, možda s većom plaćom. No, tu je jedna pobuna iznajmljivača. Želite li time neke iznajmljivače odvratiti od toga da iznajmljuju?

- Svakako, to je bio i jedan od ciljeva paketa kojim smo odlučili intenzivnije oporezivati nekretnine, ali i dohodak od najma nekretnina. Nažalost, suočeni smo sa situacijom da je zbog podoporezivanje nekretnina i dohotka od najma nekretnina, dio građana je bio usmjeren u izgradnju i rentanje nekretnina, posebno u kratkoročnom najmu. To je prouzročilo negativne posljedice zbog priuštivosti nekretnina. Imate niz mladih obitelji koje, zbog toga što je netko kupovao nekretnine u špekulativne svrhe i time povećavao cijenu nekretnine, sada nekretnine po tim cijenama ne može kupiti i riješiti stambeno pitanje. Izmijenila se i struktura gospodarstva. Umjesto da se ulaže u mlade i inovativne tvrtke, novu tehnologiju, modernizaciju, ulaže se u rentanje apartmana - rekao je na pitanje novinara.


Negoduju li iznajmljivači opravdano? Je li pravedno isto oporezivati male iznajmljivače s onim velikima?

- Je, kako ne. Mi smo do sada imali takvo opterećenje kratkoročnog najma da je ono bilo u prosjeku dva posto. Za razliku od toga, porezno opterećenje dugoročnog najma je na razini 8,4 posto. Opterećenje plaća je 20-ak posto. Trenutno, opterećujemo više one koji rade nego oni koji rentaju - kaže.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 57

VIDEO

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?
TRAGEDIJA U BUZINU

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?

Kako su potvrdili iz policije, dojavu o nesreći dobili su u 8.50 sati te naveli da se radi o maloljetniku. Doznaje se neslužbeno da je išao na trening i prelazio preko pruge