Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prema studiji, drugorođena djeca češće stvaraju probleme

Prema studiji, drugorođena djeca češće stvaraju probleme

Podaci prikupljeni od tisuća skupova braće u SAD-u i Europi, pokazali su da drugorođena djeca imaju 25 do 40 posto veću vjerojatnost da će upasti u probleme u školi, pa čak i sa zakonom

VIDEO

Studija iz 2017. otkriva da su drugorođena djeca sklonija lošem ponašanju - izvješće Josepha Doylea, ekonomista s Massachusetts Institute of Technology, moglo bi sugerirati da je 'prokletstvo drugorođenog djeteta' ipak istinito.

Doyle i njegovi kolege otkrili su da će drugorođena djeca, a posebno drugorođeni dječaci, vjerojatnije biti buntovniji nego ostala njihova braća i sestre. Njihovi podaci, prikupljeni od više tisuća obitelji s više djece u SAD-u i Europi, pokazali su da drugorođena djeca imaju 25 do 40 posto veću vjerojatnost da će upasti u probleme u školi, pa čak i sa zakonom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Svjetska prvakinja trenirala je djecu u Omišu 01:00

To bi moglo biti zbog činjenice da se stilovi roditeljstva mogu mijenjati prema redoslijedu rođenja.

- Brojne su studije istraživale ovu tezu te otkrile su da su prvorođeni često bolji od drugorođenih na mnogim područjima, od obrazovnog postignuća do rezultata na testovima, IQ-a, plaća, čak i rezultata na tržištu rada - izjavio je stručnjak za društvene znanosti Shankar Vedantam.

Više štete nego koristi: Djecu ne umirujte mobitelom ili igricama
Više štete nego koristi: Djecu ne umirujte mobitelom ili igricama

- Jedno od mogućih objašnjenja ima veze s učinkom roditeljskog vremena i ulaganja. Kao što su mnoge druge ranije studije primijetile, prvorođena djeca dobivaju nepodijeljenu pozornost svojih roditelja, dok se djeca rođena kasnije često natječu za vrijeme i resurse roditelja. Još jedan faktor koji bi mogao biti drugačiji je skupina vršnjaka za prvorođenu i drugorođenu djecu. Starija i mlađa braća i sestre potječu iz iste obitelji, ali imaju različite skupine vršnjaka u ranoj dobi - dodao je Vedantam.

Upravljanje financijama uči se već od malih nogu, a evo i kako
Upravljanje financijama uči se već od malih nogu, a evo i kako

Doyle je također objasnio i razlog zašto misli da će druga djeca vjerojatnije stvarati probleme.

- Prvorođenče ima uzore koji su odrasli. A druga, kasnije rođena djeca imaju uzore koji su djeca, odnosno svoju braću i sestre. Osim toga, i roditeljska su ulaganja drugačija, a brat i sestra vjerojatno doprinose ovim razlikama koje vidimo na tržištu rada i onome što nalazimo u delinkvenciji. Vrlo je teško razdvojiti te dvije stvari jer se događaju u isto vrijeme - naveo je stručnjak, piše Megaphone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj
'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'
VARAJU LI DOBRI MUŽEVI?

'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'

Ispovijest žene na Redditu izazvala je dosta komentara. Svog savršenog muža ulovila je u prijevari, no ne želi ga suočiti s time da ne izgubi život na koji je navikla