Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Upravljanje financijama uči se već od malih nogu, a evo i kako

Upravljanje financijama uči se već od malih nogu, a evo i kako

Ako lekcije o novcu budu ugodne, vaša će djeca novac povezivati ​​s pozitivnim i sretnim osjećajima. Ne zanemarite moć igre kada je u pitanju učenje

VIDEO

Znanje o upravljanju novcem još je jedna u nizu životnih vještina koju bi svi trebali početi usvajati od djetinjstva. Razumijevanje dinamike zarađivanja, trošenja i štednje daje im čvrste temelje za uspjeh u životu. Roditeljstvo nije lako i ne postoji univerzalan vodič. Objasniti i podučiti djecu kako da imaju zdrav odnos prema novcu može biti teško, osobito ako se borite s nekim od svojih neriješenih novčanih problema.

POGLEDAJTE VIDEO: Striček Duško ima super savjete za odgoj

VIDEO

1. Prvo obratite pozornost na sebe 

Djeca promatraju i oponašaju sve što rade njihovi roditelji, pa ako imate loš odnos s novcem, to se može preliti i na njih. Ako vam novac uzrokuje tjeskobu, stres ili ogorčenost, vaša djeca će to vidjeti. Prema Sue Torr, direktorici Crue Investa, trebali biste kontrolirati svoje emocije kako bi vaša djeca naučila povezivati ​​novac s normalnim i svakodnevnim životom. Također moraju naučiti cijeniti novac. 

2. Počnite što prije

Novac je dio svakodnevnog života - što prije počnete s lekcijama o novcu, to bolje. Pokažite djeci da se novac zarađuje tako da im zadate jednostavne kućanske poslove za koje ćete ih kasnije nagraditi džeparcem.

3. Otvoreno razgovarajte

Ne dopustite da novac bude tabu tema u vašem domu. To nije nešto što trebate skrivati. Otvoren razgovor o novcu potiče razumijevanje kako on funkcionira, kako njime treba upravljati i što se sve može s novcem. Dopustite djeci da postavljaju pitanja.  Otvorenost po pitanju novca uči vaše dijete da je riječ o alatu kojem ono može upravljati, a ne da ga novac kontrolira. Radimo kako bismo zaradili novac, zadovoljili određene potrebe i održali svoj stil života. Ipak, pazite da naglasite da se naša vrijednost ne očituje po tome koliko imamo novaca. 

Deset trikova uz koje će djeca lakše prihvatiti vaše odluke i granice koje im postavite
Deset trikova uz koje će djeca lakše prihvatiti vaše odluke i granice koje im postavite

4. Ne mora sve biti odmah i sada

Granica između potreba i želja lako se izbriše. U današnje vrijeme puno je informacija i pregršt toga je dostupno. Brzo kupujemo i odbacujemo stvari, što dovodi do toga da ne cijenimo ono što imamo. Zbog toga odgajamo generacije koje žele sve, odmah i sada. Nema radosti u iščekivanju toga da kupimo nešto što smo dulje vrijeme priželjkivali i za što smo štedjeli. Tako ćete izbjeći situacije koje bi ih jednog dana mogle odvesti u dugove. 

5. Lekcije neka budu primjerene dobi

Poznajete svoje dijete bolje od bilo koga drugog pa slijedite svoje instinkte. Počnite sa svakodnevnim situacijama kao što je kupovina namirnica. Objasnite kako cijene za različite artikle variraju ovisno o njihovoj kvaliteti i brendu. Pokažite im koliko čega se može kupiti za određenu količinu novca. Imajte na umu njihovu dob i sposobnost obrade informacija. Vaše dijete može biti intelektualno sposobno obraditi informacije, ali mora biti i emocionalno spremno za određene lekcije. Primjerice, važna je emocionalna spremnost kako bi razumjelo što znači dug i teret koji on može stvoriti. 

6. Neka bude zabavno

Ako lekcije o novcu budu ugodne, vaša će djeca novac povezivati ​​s pozitivnim i sretnim osjećajima. Ne zanemarite moć igre kada je u pitanju učenje. Društvene igre, kao što je Monopoly, uče djecu kako upravljati novcem na zabavan način. Igra trgovine je također odlična za učenje o novcu. 

7. Osnovne online vještine

Ako su djeca starija i uskoro bi mogla dobiti svoje kreditne kartice, važno je da nauče prepoznati prevare na internetu budući da u današnje vrijeme podosta transakcija obavljamo putem interneta. 

Ovim greškama u odgoju uništit ćete djetetovo samopouzdanje
Ovim greškama  u odgoju uništit ćete djetetovo samopouzdanje

8. Ne izazivajte nepotreban stres

Podučavanje djece o novcu ne bi trebalo uzrokovati stres niti ih tjerati da se brinu o novcu. Dijeljenje koliko trošite na hranu ili stanarinu može biti previše informacija u djetinjstvu. Radije ostavite te razgovore za period kada budu stariji, piše Woman & Home. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti