Na deklaracijama uglavnom ne piše koji je postotak svinjetine i govedine, no može se iščitati da je u većini više masnog tkiva nego govedine. Šećer se stavlja za bolji okus, a vitamini da smanje utjecaj štetnih spojeva na organizam
Vitamini i malo šećera: Što sve sadrže čajne kobasice?
Bakterije, kvasac i plijesni koje se koriste u proizvodnji kobasica pospješuju zrenje i poboljšavaju njihovu higijensku ispravnost. Riječ je o starter kulturama, aditivima koji su uobičajeni u proizvodnji mliječnih i mesnih proizvoda. Osim njih, čajne kobasice imaju usitnjeno svinjsko i goveđe meso, masno tkivo, kuhinjsku sol i šećer. Sadrže maksimalno 40 posto vode, a količina bjelančevina mesa mora biti najmanje 16 posto. Naravno, što je više mesa i mesnih bjelančevina, to je proizvod kvalitetniji.
Čajne kobasice se termički ne obrađuju nego se suše, dime i zriju u propisanim uvjetima. Mesne prerađevine nisu na listi nutritivno poželjnih namirnica zato što se povezuju s rizikom od brojnih kroničnih bolesti, a posebno ih moraju izbjegavati oboljeli od gihta, bubrežnog zatajenja, visokog krvnog tlaka, ateroskleroze i drugih srčanožilnih bolesti, kao i bolesti jetre. Jedan od razloga potencijalne štetnosti je i visoki udio soli u ovim proizvodima, koja služi kao konzervans. Aditivi koji se ovdje dodaju pomažu očuvanju konzistencije, poboljšanju teksture, okusa i nutritivnog profila, a najmanje poželjni među njima su nitrati i nitriti. Riječ je o tvarima koje u kiselom želučanom soku mogu prijeći u kancerogene spojeve, nitrozamine. Nitriti su dopušteni u proizvodnji mesa isključivo kao smjesa s kuhinjskom soli za salamurenje, a količina im se ograničava do 0,6 posto. U gotovim čajnim kobasicama zaostalih nitrita ne bi smjelo biti više od 50 mg na kilogram proizvoda. No u svim čajnim kobasicama koje smo analizirali nalaze se vitamini koji smanjuju mogućnost štetnih spojeva. S ovim proizvodima ne bi se smjelo pretjerivati, no zdravim osobama povremena i umjerena konzumacija čajnih kobasica ipak neće predstavljati opasnost za zdravlje.
Gavrilović: Svinjsko i goveđe meso, konzervansi, šećer, sol i začini
Osim navedenog u Gavriloviću je i svinjsko masno tkivo. Konzervansi su natrijev nitrit i natrijev nitrat. Upotreba im se ograničava jer u želučanoj kiselini mogu nastati štetni spojevi. No dodan je i vitamin C, koji smanjuje tu mogućnost. Cijena (80 g): 8,99 kn
Z'dežele: Antioksidansi protiv loših spojeva iz nitrita
Z’dežele ima 75 posto svinjetine. Ostalo su aroma, nitriti i natrijev glutaminat, pojačivač okusa koji može ubrzati rad srca. Bojilo karmin je iz sušenih kukaca. Antioksidansi neutraliziraju, onemogućuju štetne spojeve iz nitrita. Cijena (100 g): 8,99 kn
Buco: Svinjskog masnog tkiva ima više nego govedine
Konzervans su sol i potencijalno štetni natrijev nitrit, no kao antioksidans tu je oblik vitamina C, koji sprečava prijelaz nitrita u štetne nitrozamine u organizmu. Sadrži i bojilo iz kukaca. Nema aromu nego ekstrakte začina. Cijena (100 g): 8,99 kn
Podravka: Nema umjetnih boja, aroma ili pojačivača okusa
Podravkina čajna, kao ni ostale, nema deklariran udio svinjskog, odnosno goveđeg mesa, no ovdje je više goveđeg mesa od svinjskog masnog tkiva. Sadrži nitrit i antioksidanse, ali nema dodanu aromu, pojačivače okusa ni bojila. Cijena (100 g): 9,99 kn
PPK: Ima dva vitamina, ali i nekoliko vrsta šećera
To su dekstroza, glukozni sirup i stolni šećer. Glavni sastojak PPK je svinjetina, no ne piše koliko je ima. Masnog tkiva ima više od govedine. Konzervansi su sol i nitrit, čiji mogući nepoželjni učinak umanjuju vitamin C i vitamin E. Cijena (100 g): 8,99 kn