Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Uz ječam, u pivo ide i kukuruzna krupica i karamela za boju

Uz ječam, u pivo ide i kukuruzna krupica i karamela za boju
11

Fitokemikalije iz piva nas štite od kardiovaskularnih bolesti te smanjuju rizik od karcinoma. Na dan se ženama preporučuje do 3 decilitra, a muškarcima do 2 pive

Ječam je osnovna sirovina iz koje se priprema slad, koji je idealna hranjiva podloga o kojoj ovisi boja i aroma piva. No osim ječma, pivo često sadrži druge, često jeftinije žitarice, najčešće kukuruz, rižu ili njihove šećerne sirupe. Te žitarice daju malo drukčiji okus, a kukuruz ima i manje hranjivih tvari od ječma. No iako bi prave pivske čistunce to moglo uznemiriti, pivovare stavljanjem kukuruza umjesto ječma ne krše nikakav zakon. Prije je pravilnik nalagao proizvođačima da na deklaraciji piva navedu udio žitarica koje zamjenjuju ječam u omjeru većem od 50 posto, no sad to više ne moraju. Piva ne moraju imati navedene sastojke ako su sastojci koje sadrže propisani pravilnikom i nisu alergeni. Zato pivo smije sadržavati ječam i druge žitarice, hmelj, vodu, kvasac, slad, šećer, aditive

Tako je i na većini piva koja smo analizirali navedeno da sadrže kukuruznu krupicu, no ne i koliko je imaju. Kukuruzna krupica je, među ostalim sastojcima, navedena na Karlovačkom, Ožujskom i na mnogim drugim poznatim brendovima. Nutritivno gledano, iako je lager pivo najvećim dijelom voda, a sadrži od tri i pol do pet posto alkohola, ima niz hranjivih sastojaka. Prije svega, to su fitokemikalije. Riječ je o spojevima iz biljaka koji organizam štite od kardiovaskularnih bolesti te smanjuju rizik od karcinoma. Pivo sadrži i minerale te vitamine skupine B, a naravno, tu je i vitamin B12 iz pivskoga kvasca. Ipak, i u pijenju piva potrebna je umjerenost. Alkohol može oštetiti jetru. Žene u želucu imaju manje enzima za razgradnju alkohola, pa ne bi trebale popiti više od 3 dcl piva na dan, a muškarac do tri puta više. Treba paziti ljeti jer alkohol dehidrira organizam.

Prvi zapisi o pijenju piva potječu iz drevne Mezopotamije nekoliko tisuća godina prije nove ere. Piva u kojem su stare civilizacije uživale radila su se od slada i vode pri visokim temperaturama koje su utjecale na razvoj bakterija, a one su jamčile specifičan okus pića. Tek se u 9. st. u Engleskoj te u 15. stoljeću u Njemačkoj dodaje i hmelj, koji je pridonio ugodnom mirisu i gorkom okusu. Hmelj kuhanjem oslobađa arome te onemogućava djelovanje nepoželjnih enzima i mikroba. Dodatkom pivskoga kvasca počinje fermentacija, tj. pretvorba šećera u alkohol i ugljikov dioksid. Osim ječmenog slada, u proizvodnji pive koristi se pšenični slad, a pšenično pivo mora ga sadržavati minimalno 30 posto. 

Kalorične kao mortadela: Limenka piva u prosjeku ima oko 150 kilokalorija, kao 40 grama mortadele, a da biste ih potrošili, morate pješačiti oko pola sata

U industrijskim pivima mogu se naći dodaci poput bojila i konzervansa. No aroma i boja trebale bi biti rezultat prirodnih biokemijskih procesa tijekom proizvodnje. Na većini deklaracija piva koje smo analizirali ne navode se arome ili bojila. Ako ih u nekom pivu i ima, onda je to bojilo karamel. Na većini deklaracija ne navodi se ni koliko kalorija piva imaju. No pivo, suprotno uvriježenome mišljenju, nije kalorično. Mala limenka od 0,33 litre u prosjeku ima oko 150 kcal. To je od 30 do 40 grama mortadele. Da biste potrošili kalorije jednog malog piva, potrebno je hodati oko pola sata ili provesti sat vremena u kuhinji sjeckajući povrće i kuhajući. Kalorije u pivu dolaze iz alkohola. Ako se s njim pretjeruje, višak odlazi u masno tkivo, a kod muškaraca se ono taloži oko trbuha, a kod žena na bedrima, rukama, trbuhu. Alkohol je diuretik i utječe na smanjeno lučenje antidiuretskoga hormona (koji u bubregu koncentrira urin, tj. ‘‘štedi’’ vodu), a posljedica je povećano izlučivanje mokraće. Pivopije tvrde da postoji razlika u okusu između piva u limenci i u boci. Limenka mora biti proizvedena od kvalitetnih materijala kako pivo ne bi preuzelo metalni okus. Za smeđu boju staklene boce vjeruje se da propušta manje svijetla nego zelena pa se pivo sporije kvari. Najbolji način služenja piva je točenje izravno iz bačve.

Heineken: Sadrži vodu, hmelj i ječmeni slad, a nema konzervansa

Svijetlo pivo s 5% alkohola. Heineken je zadržao osnovnu recepturu od vode, ječmenog slada i hmelja. Ječmenog ekstrakta u osnovnoj sladovini ima 11,4%. Nema navedenih dodanih aroma, bojila ili konzervansa. Cijena (0,5 l): 9,99 kn

Karlovačko: Ima kukuruzne krupice, ali nema boja ni aroma

Karlovačko ima 5% alkohola. Uz hmelj i ječam, sadrži jeftiniju kukuruznu krupicu, ali nema nepoželjnih dodataka - boja i aroma su rezultat kvalitetnih proizvodnih procesa. Ječmenog ekstrakta u sladu je 11,6%. Cijena (0,5 l): 8,69 kn

Laško: Sadrži žitarice, s njima je jeftinija proizvodnja

Laškom pivu, osim ječma, proizvođači dodaju druge žitarice, što pojeftinjuje proizvodnju, no u deklaraciji nije navedeno koliko. Ječmenog slada je 11,4%. Nema bojila, aroma, antioksidansa. Cijena (0,5 l ): 8,79 kn

Osječko: Ne znamo koliko kukuruza su dodali u pivo

Ima 4,5% alkohola, što je prosjek. Osim ječma, ovdje se kao zamjena koristi kukuruz, no ne znamo u kojoj količini. Ne navodi se ni točan udio ekstrakta u sladu, ali on ovdje ne smije biti manji od 10%. Nije navedeno ima li bojila, aroma ili konzervansa. Cijena (0,5 l): 7,95 kn

Ožujsko: Ima vodu, ječam, heljdu, kukuruz i antioksidans

Žuja sadrži aditiv E224, koji je konzervans i antioksidans. Ima i karamel kao bojilo, vodu, ječam, heljdu i kukuruznu krupicu. Ni ovdje ne znamo koliko čega ima, ali proizvođači to ne moraju ni pisati. Cijena (0,5 l): 8,69 kn

Pan: Ne pišu sastojci, navedeno je samo da ima ječma

Pan sadrži 4,8% alkohola i 11% ječmenog ekstrakta u sladu. Na etiketi ne pišu sastojci, piše samo da sadrži ječam. No na službenim stranicama piše da ima vodu, hmelj i kukuruznu krupicu. Ne piše ni ima li konzervansa. Cijena (0,5l): 7,99 kn

Paulaner: Sadrži samo ječam, vodu i hranjivu heljdu

Paulaner je zadržao osnovnu recepturu: Ima vodu, ječam i heljdu. Sadrži 4,9% alkohola i 11,5% ekstrakta u sladu. Nema navedenih dodataka za trajnost ili boju. Cijena (0,5 l): 9,99 kn

Staropramen: Kukuruza nema, ali ima dodatak za boju i konzervans

Staropramen ima 5% alkohola i visokih 11,8% ekstrakta u sladu. Ima ječam i ječmeni slad, a ne sadrži druge žitarice. No sadrži dodatak za boju, tamnosmeđu karamelu te antioksidans koji produljuje rok trajanja. Cijena (0,5 l): 8,99 kn

Tuborg: Na etiketi ne piše ništa osim da pivo sadrži ječam

Tuborg sadrži 4,6% alkohola i 10,4% ekstrakta iz sladovine. Na deklaraciji piše samo da sadrži ječam. Zakonski proizvođači piva moraju deklarirati samo one sastojke koji mogu izazvati intolerancije ili alergije. Cijena (0,5 l): 8,99 kn

Bavaria: U decilitru ovog piva ima samo 42 kilokalorije

Bavaria svijetli lager sadrži 11,2% ekstrakta u sladu te 5% alkohola. Uz ječmeni slad ima i pšenice. Nema dodataka za boju i okus. U decilitru Bavarije ima 40 kilokalorija. Cijena (0,5 l): 8,99 kn 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Jako mudro: Psihijatar otkrio 12 pravila za sretniji i ljepši život
POSLUŠAJTE IH

Jako mudro: Psihijatar otkrio 12 pravila za sretniji i ljepši život

Jungova učenja nas pozivaju na unutarnju refleksiju, samospoznaju i prihvaćanje. Njegova mudrost ostaje relevantna i danas, jer nas podsjeća da je istinski smisao ravnoteži te razumijevanju sebe i drugih
Vanga je prorekla sve, čak i kad će svijet završiti: Ovo su savjeti i upozorenja koja je ostavila...
MISTIČNA SLIJEPA PROROČICA

Vanga je prorekla sve, čak i kad će svijet završiti: Ovo su savjeti i upozorenja koja je ostavila...

Proučavala je ljude koji su joj dolazili na 'konzultacije', u njenom društvu su navodno bili razni svjetski moćnici, stručnjaci za Vangu govore kako ih je mogla sve 'pročitati kao knjigu'...
Metličić za 24sata: Nismo više top reprezentacija, a klubovi su nam postali čista rekreacija...
EKSKLUZIVNO

Metličić za 24sata: Nismo više top reprezentacija, a klubovi su nam postali čista rekreacija...

Za Sigurdssona je dobro da ne poznaje jezik pa ne čita kritike. Bio sam pomoćnik izbornika i bilo je baš gadno... Prvi put imamo dva golmana svjetske klase, ne shvaćam Cindrićev problem...