Hrenovke sadrže natrijev nitrit, E250, koji je zabranjen u dječjoj hrani, te natrijev glutamat, koji je u većim količinama opasan
Pune aditiva: Hrenovke imaju dosta mesa, no nisu zdrave
Hrenovke su pune spojeva za koje je dokazano da štete organizmu, zbog čega ih djeca uopće ne bi trebala jesti, a odrasli samo u manjim količinama. Natrijev glutamat, E621, može loše djelovati na živčani sustav, a neki ga smatraju neurotoksinom koji može štetno djelovati na mozak. Nema nikakvu prehrambenu vrijednost, služi samo da hrenovke učini ukusnijima. A natrijev nitrit, E250, sprečava razvijanje bakterija u hrenovkama i produljuje im trajnost, no ne smije se koristiti u dječjoj hrani. Od navedenih vrsta hrenovki najkvalitetnije su Wudy Classic, i to zbog velike količine mesa.
I u njih su dodane umjetne arome te natrijev glutamat, no za razliku od ostalih, ne sadrže natrijev nitrit. Na deklaraciji hrenovki bez ovitka Pika Vrbovec nije točno navedena vrsta pojačivača okusa i ekstrakta kvasca.
- Možemo pretpostavljati da je to natrijev glutamat, E621. S obzirom na to da je riječ o potencijalno opasnom aditivu (u velikim količinama), ovakav način navođenja nije korektan prema potrošačima. Ekstrakt kvasca sadrži natrijev glutamat, pa nije nužno navesti da ga proizvod sadrži, no riječ je o istoj stvari - kaže nutricionistica Jasna Ćerić.
Wudy su najbolje
Hrenovke Wudy Classic imaju 87% mesa, a unatoč aromama i pojačivačima okusa koji su im dodani, imaju najmanje kemikalija, zbog čega su najkvalitetnije od svih ovdje navedenih proizvoda.
Puris pun kemikalija
Pureće hrenovke Puris imaju 72% mesa, ali i puno kemikalija uključujući natrijev nitrit, koji je zabranjen u dječjoj hrani i dokazano štetan za zdravlje. Sadrže fosfate i još nekoliko spojeva natrija.
K Plus ima manje mesa
Pileće hrenovke K plus imaju samo 57 posto mesa, zbog čega im je niska kvaliteta, a razina bjelančevina je održana dodavanjem kožica i masti, što je u skladu s pravilnikom Ministarstva poljoprivrede.
Zavaravaju želudac
Hrenovke bez ovitka Sljeme imaju 66 posto mesa, a boja je dobivena od tropske uši, koja je prirodno bojilo. Sadrže i guar gumu, koja je teško probavljiva, ali korisna za probavu. Izaziva osjećaj sitosti.
Općenita deklaracija
Pik Vrbovec hrenovke bez ovitka imaju 67% mesa, a manjak im je “zakamuflirani” natrijev glutamat na deklaraciji. Sadrži ekstrakt kvasca, koji u sebi ima taj emulgator, no to nije jasno navedeno.