Fosfor, kojeg ima u prašcima, važan je za zdravlje, no zadnjih desetljeća unosimo ga previše. Posljedica može biti otežana apsorpcija kalcija i magnezija
Prašak za pecivo: Istražili smo što redovito dodajemo kolačima
Prašak za pecivo tradicionalno se koristi u pripremi kolača i pekarskih proizvoda iako se nikad ne pitamo što se zapravo nalazi u njemu. Iza E500 kriju se natrijevi karbonati, sredstva za tretiranje tijesta, točnije natrijev hidrogenkarbonat ili popularna soda bikarbona, koja se u prisustvu tekućine i kisele sredine razlaže na natrijev karbonat, vodu i ugljikov dioksid.
Ugljikov dioksid je nužan jer on podiže tijesto. Kako bi sodi bikarboni osigurali kiselu sredinu, u praške za pecivo dodaju i difosfate (E450). Fosfor je neophodan za naše zdravlje, ali posljednjih desetljeća unosimo ga previše u organizam, što za posljedicu ima otežanu apsorpciju kalcija i magnezija te smanjenje koštane mase. To može biti velik problem za djecu u razvoju i žene zrelije životne dobi. Prihvatljivi dnevni unos za fosfatne aditive je 70 mg/kg tjelesne mase.
Uporaba fosfata u proizvodnji hrane je velika, osim u pekarskim proizvodima i kolačima, najviše ih dodaju suhomesnatim prerađevinama, bezalkoholnim i alkoholnim pićima, proizvodima od riba i glavonožaca, ali i mliječnim proizvodima, mastima i uljima te proizvodima od čokolade i kakaa. Prije nego što smo poznavali industrijski prašak za pecivo, za podizanje tijesta kućanice su koristile najobičniju sodu bikarbonu, uz koju se, umjesto mlijeka, u tijesto dodao jogurt ili su se koristili limunov sok i ocat kako bi se osigurala kisela sredina i postigao željeni učinak u tijestu.
Franck prašak za pecivo: Uobičajen sastav
Difosfati i pirofosfati reguliraju kiselost. Stvaraju kiselu sredinu za otpuštanje ugljikova dioksida iz smjese praška. Ugljikov dioksid omogućava dizanje tijesta i željenu teksturu pekarskih proizvoda.
Dr. Oetker prašak za pecivo: Fosfor i u Dr. Oetkeru
Sadrži natrij-kalij-difosfate za regulaciju kiselosti. Fosfati u visokoj koncentraciji mogu poremetiti serumski omjer kalcija i fosfora u korist fosfora, što za posljedicu ima otpuštanje kalcija iz kostiju.
Dolcela prašak za pecivo: Dinatrijev difosfat
Redovit je sastojak industrijskog praška za pecivo, dinatrijev difosfat smanjuje pH tijesta u koje se stavlja, a kukuruzni škrob dodaje se da bi zgusnuo i povezao tijesto. Ima ga i u Podravkinu prašku.
Regina prašak: Fosfati i škrob
I u Regininu prašku su dinatrijev difosfat, natrijev hidrogen karbonat i kukuruzni škrob. Zbog velike uporabe fosfata u prehrambenoj industriji prosječnom prehranom unosimo ih previše.
K Plus Prašak za pecivo: K Plus je klasičan
Natrijev hidrogen karbonat (soda bikarbona) u kiseloj sredini razlaže se na natrijev karbonat, vodu i plinoviti ugljikov dioksid. Kiselu sredinu možete dobiti dodatkom octa, jogurta ili limunova soka.