Obavijesti

News

Komentari 19

Pobjeda AfD-a je uzdrmala Njemačku: Krajnja desnica nije ovako dobro stajala od 1945.

Pobjeda AfD-a je uzdrmala Njemačku: Krajnja desnica nije ovako dobro stajala od 1945.

AfD dobio gotovo trećinu glasova u Tiringiji, u susjednoj Saskoj je drugi

VIDEO

Uspjeh desničarske Alternative za Njemačku (AfD) na izborima u Tiringiji i Saskoj težak je udarac za stranke savezne vlade Olafa Scholza, koje djelomice nisu prešle izborni prag u ove dvije savezne pokrajine na istoku Njemačke. AfD je dobio gotovo trećinu glasova u Tiringiji, a u susjednoj Saskoj je drugi, iza demokršćanskog CDU. Ovo je prvi put od nacističke ere i Drugog svjetskog rata da je krajnja desnica pobijedila na izborima u nekoj njemačkoj saveznoj pokrajini.

Saska i Tirinška zapravo su samo dvije od 16 saveznih pokrajina, a njihovih pet milijuna građana s pravom glasa daleko je od oko 60 milijuna u cijeloj zemlji. Ipak, poruka koju su tamošnji birači uputili nešto je nad čime se svi moraju ozbiljno zamisliti, piše Deutsche Welle. Navode kako sve stranke vladajuće koalicije - socijaldemokrati, liberali i Zeleni - uzete zajedno nisu osvojile ni polovicu glasova koliko ih je dobio AfD. Zeleni i liberali djelomice nisu dobili čak ni dovoljno glasova da uopće uđu u parlamente tih pokrajina, a i SPD je bio na rubu te neviđene političke sramote.

Uspjeh ekstremnog AfD-a na izborima u Tiringiji i Saskoj veliki je udarac za Scholza
Uspjeh ekstremnog AfD-a na izborima u Tiringiji i Saskoj veliki je udarac za Scholza

Prema anketama, velik dio građana nezadovoljan je radom vladajuće koalicije, a kancelar Olaf Scholz i njegova vlada nikako ne uspijevaju uvjeriti građane da se mogu pouzdati u njih. AfD-u, iako je u Tiringiji postao najsnažnija frakcija u pokrajinskom parlamentu, to neće biti dovoljno da igdje dođe na čelo pokrajinske vlade jer baš sve ostale stranke odbijaju ući u koaliciju s njima. No moć AfD-a otežat će formiranje koalicije i može blokirati imenovanja sudaca i ustavne promjene. Članovi AfD-a izbore nazivaju "povijesnim uspjehom" i smatraju da njemačka vlada mora dati ostavku. Iz SPD-a odbacuju mogućnost da njemački kancelar raspusti vladu godinu dana prije redovnih izbora za savezni parlament.

Pokrajinski izbori bit će 22. rujna u Brandenburgu, također na istoku Njemačke. Tamo od 1990. vladaju socijaldemokrati, ali se uoči ovih izbora vodi oštra bitka SPD-a s AfD-om, koji je, prema anketama, u maloj prednosti. U SPD-u rezultate izbora u dvije spomenute pokrajine smatraju poukom i motivom za još veći politički angažman.

U medijima i javnosti postavlja se pitanje je li Olaf Scholz podoban da socijaldemokrate vodi na savezne izbore sljedeće godine. Ako bi i u Brandenburgu doživjeli fijasko, pažnja bi se lako mogla okrenuti na razmjerno popularnog političara socijaldemokrata, ministra obrane Borisa Pistoriusa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

Državna tajnica koja roditelje naziva ulicom ima 3962 € plaću, vozi A6, učlanjena u Naš Hajduk
HDZ-OVKA MUŽINIĆ BIKIĆ

Državna tajnica koja roditelje naziva ulicom ima 3962 € plaću, vozi A6, učlanjena u Naš Hajduk

Potpredsjednica splitskog HDZ-a bila je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Splita, ali i za saborsku zastupnicu no na izborima je dobila 1235 preferencijalnih glasova.