Novi specijaliteti: Od ostataka piletine, svinjetine, janjetine ili govedine možete brzo pripremiti egzotičnu vijetnamsku juhu, slasne tortille, salate, umake ili složence
Ostaci pečenja pretvaraju se u gozbu od složenaca i tortille
Od ostataka janjetine napravite pastirsku pitu. Popržite luk i češnjak te dodajte komade ostataka janjetine. Mesu možete dodati ostatke bilo kojeg umaka - ili, ako ga nemate, napravite neki brzinski. Dodajte malo koncentrata rajčice i žlicu, dvije kečapa. Prema želji, ubacite žličicu worcestershirea te podlijte s malo pilećeg temeljca. Kuhajte sat vremena ulijevajući još temeljca ako treba. U međuvremenu napravite pire-krumpir.
Mješavinu janjetine stavite u vatrostalnu posudu, dodajte pire i zapecite. Ovaj specijalitet možete napraviti i od ostataka pečenja svinjetine. Meso narežite na manje komade, dodajte malo umaka od rajčice te začinite mljevenim kimom i čilijem. Kratko propirjajte da se zagrije i prožme. Napravite pire. Meso stavite na dno vatrostalne posude, prekrijte ga pireom, prema želji pospite ribanim sirom i zapecite. Kako bi ostaci bili sigurni za jelo, pazite da ih čuvate u hladnjaku dva, tri dana.
Unutar tog vremena morate ih iskoristiti. Temperatura hladnjaka trebala bi biti ispod 5°C. Ako imate previše ostataka i znate da nećete to stići pojesti, odmah je zamrznite. Najbolji je način odmrzavanja hrane da je večer prije pustite da “otpusti” u hladnjaku te je zagrijete neposredno pri pripremi obroka. Jedanput odmrznuta hrana ne smije se ponovno zamrzavati.
Janjetina
Janjetina s kus-kusom
Zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk. Dodajte crvenu papriku i mahune, koje ste prethodno narezali. Pirjajte još dvije minute. Umiješajte janjetinu i gotovi umak arabiatta, pustite da zakuha i kuhajte još pet minuta. Pripremite kus-kus. Poslužite.
Marokanska salata
Pirjajte luk dok ne omekša pa dodajte mješavinu začina, mljeveni kim i prstohvat papra. Preostalu janjetinu razrežite na trake, ubacite i zagrijte uz žustro miješanje. Poslužite uz salatu od slanutka, korijandra i zelene salate.
Tortille s janjetinom
Narežite svježu metvicu, pomiješajte s češnjakom i ribanim svježim krastavcem pa dodajte jogurt. Zagrijte tortille, nadjenite janjetinom i s malo ostataka nadjeva (ili napravite nadjev prema želji). Prelijte mješavinom jogurta i rezanim crvenim lukom.
Složenac od janjetine i povrća
Zagrijte pećnicu na 160°C i zagrijte malo ulja. Kratko pirjajte sitno nasjeckani luk, gnječeni češnjak i narezano povrće (koje god imate u hladnjaku će poslužiti). Dodajte povrtnog temeljca da prekrije povrće i malo šećera. Dobro promiješajte, pokrijte i držite u pećnici dok se ne zgusne. Dodajte janjetinu narezanu na komade i vratite u pećnicu još desetak minuta. Poslužite s pireom.
Svinjetina
Kineska svinjetina
Tanko narežite preostalu svinjetinu pa je premažite mješavinom sojina umaka i sezamova ulja. Pržite da se jako zagrije i poslužite uz kuhanu rižu.
Egzotična juha
Zagrijte pileći temeljac kojem dodajte malo naribanog đumbira. Narežite preostalu svinjetinu na manje komade i pustite da krčka. Dodajte rezance i kuhajte dok ne omekšaju. Ulijte malo sojina umaka i octa od riže. Poslužite tako da začinite svježim korijandrom.
Umak za lazanje
Nasjeckajte ostatak svinjetine i pomiješajte je s umakom od rajčice. Tako dobiveni ragu od svinjetine iskoristite kao nadjev za lazanje. Pospite sirom i zapecite.
“Pljeskavice”
Sameljite ostatak mesa i pomiješajte s hladnim pire-krumpirom. Dodajte malo svježega začinskog bilja i jaje. Pomiješajte i oblikujte pljeskavice. Pržite s obiju strana.
Piletina
Piletina sa šparogama
Narežite piletinu koja vam je ostala od prethodnog obroka i dodajte umak na bazi vrhnja. Šparoge blanširajte i narežite na komadiće te ih dodajte piletini u umaku. Začinite solju i paprom, pospite krušnim mrvicama i zapecite.
Piletina s kus-kusom
Stavite gotovi kus-kus u zdjelu te umiješajte špinat pripremljen na pari, pržene pinjole, suhe marelice narezane na komadiće i nasjeckanu piletinu. Prelijte maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i paprom.
Grčka salata s piletinom
Pomiješajte ocat, ulje, sušeni origano, češnjak u prahu, sol i papar u velikoj zdjeli. Dodajte zelenu salatu, piletinu narezanu na komade, rajčice, luk i još povrća ako želite te raspolovljene očišćene masline i fetu narezanu na komadiće. Dobro pomiješajte.
Piletina s tjesteninom
Kuhajte tjesteninu pet minuta, potom dodajte nekoliko cvjetova cvjetače i kuhajte još četiri minute. Ocijedite i vratite u lonac. U tavi pirjajte luk, dodajte malo bijelog vina i kuhajte još minutu. Pomiješajte malo mlijeka, brašna, soli i papra pa dodajte u tavu uz stalno miješanje. Kuhajte dok se ne zgusne. Ubacite šaku ribanog sira, piletinu narezanu na komadiće i žličicu senfa. Kuhajte još dvije minute te pomiješajte s tjesteninom i cvjetačom.
Sendvič s piletinom i povrćem
Natrgajte piletinu, narežite mrkvu i pomiješajte ih s majonezom. Pecivo ispunite nadjevom od piletine i dodajte još povrća prema želji.
Govedina
Sendvič
Kukuruzni baguette premažite maslacem i dodajte malo ribanog hrena koji ste pomiješali s malo majoneze (ili gotovi umak od hrena). Dodajte nekoliko listova zelene salate i tanko narezane kriške govedine.
Salata od govedine i leće
Pomiješajte maslinovo ulje i ocat pa im dodajte malo senfa. Umak pomiješajte s prethodno skuhanom lećom te salati dodajte govedinu narezanu na kriške i, prema želji, kiselo vrhnje.
Juha na vijetnamski
Zagrijte litru goveđeg temeljca, dodajte sok dviju limeta, nasjeckanu limunsku travu i ribani đumbir. Pustite sat vremena pa ponovno zagrijte. Dodajte rezance dok ne omekšaju te prelijte preko govedine narezane na kriške, korijandra i čilija.
Govedina iz woka
Skuhajte tjesteninu. Ocijedite i stavite sa strane. Zagrijte ulje u woku, pirjajte luk, dodajte češnjak, a potom narezano povrće prema želji. Začinite. Dodajte meso, tjesteninu, sojin umak i 100 ml vode. Kuhajte uz miješanje dok se sve ne prožme.
Brza govedina s rižom
Na ulju propirjajte sjeckani luk, dvije narezane mrkve i govedinu narezanu na komadiće. Poslužite uz kuhanu rižu.