Dva odlična dodatka mnogim jelima moguće je bez puno problema napraviti kod kuće, a nema dvojbe da je domaća varijanta uvijek bolji izbor od one kupovne
Odlični recepti za domaći senf i kečap, lakše je nego što mislite
Domaći senf
Sastojci: 1/3 šalice sjemenki gorušice, 3 žlice suhog senfa, 1/2 šalice octa, 1/2 šalice tamnog piva, 2 češnja češnjaka, 1/4 šalice smeđeg šećera, 3/4 žličice soli, 1/2 žličice đumbira u prahu, 1/4 žličice pimenta
Priprema: U zdjelici izmiješajte sjemenke gorušice, suhi senf i ocat. Prekrijte zdjelicu plastičnom folijom i ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji tri sata.
U tavi na srednje jakoj vatri popržite pivo, češnjak, šećer, sol, đumbir i piment te dodajte mješavinu senfa. Nakon što proključa, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta.
Domaći kečap
Sastojci: 20-ak rajčica, luk, crvena paprika, 1 i 1/2 žličice sjemenki celera, žličica sjemenki gorušice, žličica pimenta, štapić cimeta, šalica smeđeg šećera, 1 i 1/2 šalice octa, žličica paprike
Priprema: U tavi propirjajte rajčice, luk i papriku, usitnite povrće u pire pa vratite u tavu. Kuhajte pire sat vremena. U manju gazu stavite sjemenke gorušice i celera, piment i cimet te zavežite “vrećicu”. Šećer i “vrećicu” začina dodajte povrću te na manjoj vatri kuhajte 25 minuta. Dodajte ocat i papriku pa kuhajte dok se umak ne zgusne.
Ulijte kečap u tri vruće sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite. Kuhajte deset minuta u kipućoj vodi. Kečap upotrijebite nakon što je odstajao tjedan dana. Otvoreni umak čuvajte u hladnjaku, a neotvorene staklenke do godinu dana na tamnom, hladnijemu mjestu.