Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uživajte u pohanom mesu - ali s manje masnoća i manje kalorija

Uživajte u pohanom mesu - ali s manje masnoća i manje kalorija

Lagano i hrskavo: Piletinu ogulite, pospite sjemenkama lana i pohajte u pećnici na limu obloženim masnim papirom pa je zatim poprskajte uljem iz raspršivača

Kako bi piletina bila hrskava, a zdrava, najbolje joj je prije pohanja ukloniti kožu, koja je najmasniji dio tog mesa. Uobičajena smjesa za pohanje sastoji se od pšeničnog brašna, razmućenog jajeta i krušnih mrvica, no bit će ukusnija i laganija ako cijelo jaje zamijenite bjelanjkom, a pšenično brašno nadomjestite integralnim. 

Također, za još zdravije varijante smjese mrvice možete popržiti sa sjemenkama lana ili sezama ili ih potpuno zamijeniti razmrvljenim kukuruznim, žitnim ili zobenim pahuljicama. Volite li egzotične okuse, meso uvaljajte u sjeckane bademe, kikiriki ili pinjole. A želite li da piletina bude šarenija, mrvice pomiješajte s malo mljevene crvene paprike, sjeckanog peršina ili majčine dušice. No piletina će biti sočnija i ako je prije pohanja ostavite u marinadi od mlaćenice barem pola sata. Mlaćenica će razbiti proteine u mesu te će tako biti mnogo mekanija tijekom pečenja. Uz to će i bolje upijati arome ostalih sastojaka, osobito začina. 

Ipak, ono što prženu piletinu najčešće čini nezdravom je prženje u dubokom ulju. Mnogo je bolje rješenje peći je u pećnici, i to na limu obloženim masnim papirom pa je zatim poprskati uljem (ulijte ga u bočicu s raspršivačem). Ono će i snažnije pričvrstiti smjesu za pohanje uz meso. 

12 recepata za zimnicu: Pečena paprika, ukiseljeno povrće, šalša, češnjak s lovorom...
12 recepata za zimnicu: Pečena paprika, ukiseljeno povrće, šalša, češnjak s lovorom...

I ljuto je zdravo 

Mrvicama možete dodati ribanog đumbira ili kurkume. Da bi se dobro ispekla, piletinu valja peći u prethodno zagrijanoj pećnici i to na temperaturi ne nižoj od 200°C. 

Superhrskava piletina omotana u pahuljice

Sastojci: 1/2 šalice mlaćenice, bjelanjak, 2 žličice ljutoga kečapa, 4 prepolovljena komada pilećih prsa, šalica kukuruznih pahuljica, 2 žličice crvene paprike, žličica majčine dušice, sol, češanj češnjaka, ulje

Priprema: U posudi pomiješajte mlaćenicu, bjelanjak i ljuti kečap. Ubacite piletinu i pustite da se marinira na sobnoj temperaturi pola sata. U drugoj posudi pomiješajte razmrvljene pahuljice, papriku, majčinu dušicu, usitnjen češnjak i sol. Komade piletine uvaljajte u suhu smjesu pa stavite na lim obložen papirom za pečenje. Piletinu poprskajte uljem u bočici s raspršivačem i pecite 20-ak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. 

Dreamstime

Piletina u kaputiću od sezamovih sjemenki

Sastojci: 3/4 šalice krušnih mrvica, bjelanjak, 2 žlice sezamovih sjemenki, 1/2 žličice soli, 450 g pilećih prsa, žlica maslinova ulja, sjeckani luk, 1/2 šalice kečapa, žlica smeđeg šećera, 1,5 žličica octa, 1,5 žličica umaka worcesterhirea

Priprema: Na zagrijanoj tavi zapržite krušne mrvice i sezam pa prebacite na tanjur. U posudi promiješajte bjelanjak i sol. Umočite meso u jaje pa u mrvice. Prebacite ih na lim obložen masnim papirom i pecite 20-ak min na 250°C. U međuvremenu u istoj tavi zagrijte ulje te zapecite luk. Maknite s vatre pa dodajte kečap, šećer, ocat i umak worcestershire. Sve dobro promiješajte. Taj umak poslužite uz pečenu piletinu na salati. 

Mediteranska piletina s mljevenim bademima

Sastojci: 1/2 šalice sjeckanih badema, 1/4 šalice integralnog brašna, 1,5 žličica mljevene paprike, 1/2 žličice sjeckanog češnjaka, 1/4 žličice soli, 1/8 žličice papra, 1,5 žličica maslinova ulja, 4 bjelanjka, 400 g pilećih fileta, ulje

Priprema: Ubacite bademe, brašno, papriku, češnjak, sol i papar u blender te miješajte koju minutu. Ulijte i ulje tijekom miksanja. Razmutite bjelanjke pa prvo u njih uvaljajte piletinu, a zatim u smjesu od badema. Prebacite u lim obložen masnim paprom i poprskajte uljem. Pecite 20-25 minuta na 250 Celzijevih stupnjeva.

Njoki za početnike: Postanite majstor u izradi gastro-užitka
Njoki za početnike: Postanite majstor u izradi gastro-užitka

Pileća prsa s pokrivačem  od parmezana i češnjaka

Sastojci: 10 komada pilećih prsa, šalica krušnih mrvica, 1/3 šalica naribana parmezana, 1/4 šalice sjeckanog češnjaka, 1/4 šalice papra, 4 žlice sjeckanog peršina, bjelanjak, ulje

Priprema: Pomiješajte krušne mrvice, parmezan, češnjak, papar i sjeckani peršin. Uvaljajte piletinu u razmućeni bjelanjak pa u suhe sastojke. Prebacite meso u lim obložen masnim papirom. Poprskajte ga uljem iz bočice te pecite desetak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 Celzijevih stupnjeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0