Na štandu tvrtke Metro, koja surađuje s Gotovininom tvrtkom, specijalitete od plavorepe tune spravljali su naš kuhar David Skoko, njegovi kolege kuhari Metroa te tajlandske ambasade,
Odlična je, od Gotovine je: U Splitu smo kušali Antinu tunu
Pečene odreske na japanski način i sirovu koštanu srž tune od 40-ak kilograma koju uzgaja Pelagos Net Farma Ante Gotovine kušali smo u srijedu na Adriatic Gastro Showu u Splitu. Oduševili smo se, kao i Japanci, glavni potrošači ove visokovrijedne namirnice.
Pokretanje videa...
Na štandu tvrtke Metro, koja surađuje s Gotovininom tvrtkom, specijalitete od plavorepe tune spravljali su naš kuhar David Skoko, njegovi kolege kuhari Metroa te tajlandske ambasade, koja na sajmu promovira svoju nacionalnu kuhinju.
Iako su mnogi se nadali kako će na prezentaciji susresti generala Gotovinu, on nije došao. No David Skoko je oduševio okupljene vještinom i pričom o tuni, a pri tom istaknuo je kako se radi o visokokvalitetnom proizvodu koji se posve može iskoristiti u kuhinji.
Na prezentaciji je bio Davor Barić, direktor prerade i ribolova u Pelagos Net Farmi. Naveo je kako tvrtka osim svoje flote tunolovaca, surađuje i s kooperantima, te se bavi preradom inćuna.
- Suradnja s lancem Metro je počela prije četiri mjeseca, oni su iskazali interes da nam budu partneri u plasiranju naših proizvoda na domaće tržište. S vremenom se planiramo proširiti njihovim lancem diljem Europe. Danas imamo priliku predstaviti vam tunu iz našeg uzgoja koja je bila ulovljena prije godinu i pol dana te dotegljena u naše uzgajalište. Lovi se najčešće na području oko otoka Jabuke, a ta se tuna potom kod nas hrani s 80 posto domaće ribe kao što su srdele, inćuni i lokarde, a kako bi joj pojačali masnoće što traži japansko tržište, dohranjivali smo je uvoznom haringom. Tuna treba i minerala i vitamina i to je potpuno balansirana ishrana za ovakvu ribu. Negdje smo na 600 tuna koju ćemo ove godine izloviti kako dopuštaju ribolovne kvote što sa svoja dva broda, što s dva broda kooperanata. Surađujemo i ribolovcima iz Kalija koji su ovu granu uzgoja ribe razvili prije 20-ak godina – istaknuo je Barić.
POGLEDAJTE GALERIJU: