Obavijesti

News

Komentari 17

Obitelji pomoraca poginulih na trajektu: Pripremamo tužbu zbog smrti naših najmilijih

Obitelji pomoraca poginulih na trajektu: Pripremamo tužbu zbog smrti naših najmilijih
8

Mi ne trebamo milostinju, nego da nam se plati na temelju zakona, kaže odvjetnik

VIDEO

Dosad od Jadrolinije nismo dobili nikakvu pisanu ponudu niti je obiteljima išta plaćeno, kaže nam Šime Savić, zagrebački odvjetnik koji zastupa članove obitelji trojice poginulih pomoraca s trajekta "Lastovo".

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Obitelji poginulih pomoraca: 'Pripremamo tužbu protiv Jadrolinije' 01:04

Podsjetimo, Boško Kostović (58), vođa stroja iz Vinišća, te kormilari Marko Topić (38) iz Solina i Denis Šarić (54) iz Zadra poginuli su 11. kolovoza na trajektnom pristaništu u Malom Lošinju, kad je na njih pala više tona teška rampa. Osim trojice pomoraca koji su poginuli, u padu rampe trajekta "Lastovo" u kolovozu teško je ozlijeđen i četvrti pomorac. Njega su helikopterom prevezli u riječku bolnicu.

Obitelji poginulih Jadrolinijinih pomoraca angažirale su odvjetnika koji je u njihovo ime postavio odštetne zahtjeve.

Oglasile se obitelji poginulih pomoraca, imaju tri zahtjeva
Oglasile se obitelji poginulih pomoraca, imaju tri zahtjeva

- Mi ne trebamo milostinju, nego da nam se plati na temelju zakona, odnosno na temelju orijentacijskih kriterija Vrhovnog suda za utvrđivanje visine pravične novčane naknade nematerijalne štete u slučaju smrti bliskog srodnika. Također, članovi obitelji poginulih imaju pravo i na odštetu za izgubljeno uzdržavanje - govori Savić, koji je doktorirao upravo na odštetnim zahtjevima.

Iako nikakva odšteta ne može obiteljima nadoknaditi njihove najmilije, Jadrolinija bi, prema kriterijima Vrhovnog suda i grubim neslužbenim izračunima, obiteljima poginulih pomoraca trebala isplatiti otprilike između 100 i 300 tisuća eura odštete, ovisno o broju članova obitelji, njihovoj dobi i srodstvu u kojemu su bili s poginulima. Naime, doznajemo iz pravosudnih krugova, prema sudskoj praksi i kriterijima Vrhovnog suda, iznos odštete za majku, oca i suprugu poginulog kreće se oko 45.000 eura. Toliko može dobiti i svako dijete, dok braća i sestre, ako su bili bliski s poginulim, mogu dobiti oko 15.000 eura.

Ti odštetni zahtjevi, pojašnjava Savić, nemaju veze s ugovorenim iznosom osiguranja koje osiguravajuća kuća kod koje su pomorci osigurani treba isplatiti obiteljima, kao ni s iznosom jednokratne pomoći koji će im isplatiti Jadrolinija odlukom Uprave.

Sindikat pomoraca Hrvatske: Pronađen je Pedro, ali svima je jasno da riba smrdi od glave
Sindikat pomoraca Hrvatske: Pronađen je Pedro, ali svima je jasno da riba smrdi od glave

- Polica nezgode, odnosno ugovorna dobrovoljna polica nezgode, koju su nastradali članovi posade imali od osiguravatelja u iznosu od 23.000 eura, nema baš nikakve veze s Jadrolinijom, a isplata takozvane osigurnine po toj polici nije odšteta i ne uračunava se u odštetu. To su dvije različite stvari - kaže Savić, koji je zastupao i stradalog vatrogasca s Kornata Franu Lučića.

Naime, osim odšteta, obitelji poginulih, prema Kolektivnom ugovoru Jadrolinije, imaju pravo na iznos od 23 tisuće eura, koliko iznosi osigurana svota za smrt pomorca, te 27 tisuća eura jednokratne pomoći, temeljem odluke Uprave Jadrolinije. Također, Uprava Jadrolinije je putem medija poručila da će djeci poginulih biti isplaćivano 560 eura mjesečne stipendije do završetka redovnog školovanja.

Iz Jadrolinije su poručili da su odštetne zahtjeve obitelji stradalih pomoraca zaprimili 29. kolovoza 2024.

- Već sljedeći dan, 30. kolovoza 2024., proslijeđeni su osiguravatelju, P&I klubu NorthStandard EU DAC sa sjedištem u Dublinu, Republika Irska, nadležnom za rješavanje predmetnih zahtjeva. Ujedno smo punomoćnika obitelji izvijestili o poduzetim radnjama te ga uputili da se izravno obrati osiguravatelju s ciljem ubrzanja obrade zahtjeva. Kao poslodavac, Jadrolinija se od prvoga trenutka stavila na raspolaganje obiteljima stradalih pomoraca. U realizaciji je i u tijeku isplata Paketa pomoći obiteljima stradalih pomoraca, gdje se u jednom dijelu čeka završetak ostavinskih rasprava i konačno rješenje o zakonskim nasljednicima, dok se rate za školovanje djece isplaćuju. Potpora za smrt radnika je isplaćena. Također, Jadrolinija je podmirila troškove pogreba, kao i sve popratne troškove (karmine, cvijeće, nadgrobni spomenici). Isplaćene su i jednokratne pomoći posadi broda "Lastovo" te Jadrolinija snosi troškove liječenja (psihoterapija i fizikalna) - navode iz Jadrolinije te dodaju kako su psihološku pomoć ponudili i obiteljima stradalih pomoraca.

VIDEO Bol i tuga u Jadroliniji! Poginule pomorce s ‘Lastova‘ ispratile brodske sirene...
VIDEO Bol i tuga u Jadroliniji! Poginule pomorce s ‘Lastova‘ ispratile brodske sirene...

Inače, osam dana prije tragedije Sindikat pomoraca Hrvatske poslao je pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću u kojem ga upozoravaju na loše stanje u Jadroliniji.

Dodajmo i da je trajekt "Lastovo" jedan od najstarijih brodova u floti Jadrolinije. Izgrađen je 1969. u Japanu, a kupljen 1978. Na redovnom godišnjem remontu nije uočen nijedan problem, a brod ima sve valjane svjedodžbe i odobrenja koje izdaje Hrvatski registar brodova, kao i državna administracija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen