Obavijesti

News

Komentari 44

Ništa od 1. siječnja, vojni rok ipak će ostati na čekanju?

Ništa od 1. siječnja, vojni rok ipak će ostati na čekanju?

U ovom trenutku se čeka politička odluka i suglasje oko toga, a mi smo spremni provoditi obuku odmah onog trenutka kada ta odluka bude donesena, rekao je u srijedu ministar Ivan Anušić

VIDEO

Govoreći o dvomjesečnom obveznom vojnom roku i kada će MORH krenuti sa slanjem poziva, ministar Ivan Anušić je u srijedu istaknuo kako su MORH i Oružane snage spremni provoditi obuku već od 1. siječnja iduće godine. 

"Mi smo o tome izvijestili i premijera i predsjednika države. U ovom trenutku se čeka politička odluka i suglasje oko toga, a mi smo spremni provoditi obuku odmah onog trenutka kada ta odluka bude donesena. Recite kada i mi krećemo", rekao je. 

Pojasnio je kako je godišnji potencijal mladića za služenje vojnog roka između 17.000 i 18.000, ali da je razumljivo da naposljetku neće svi u njemu sudjelovati ukoliko ne prođu liječnički pregled ili se pozovu na priziv savjesti. 

"Nakon punoljetnosti će svi mladići krenuti u fazu regrutacije, liječničkih pregleda, a onda i njihovih odluka da li će se pozivati na priziv savjesti ili služiti rok", rekao je.

Izmjene Zakona  o obrani nakon predsjedničkih izbora

Što se tiče izmjena Zakona o obrani koje je ranije najavio, a koje se odnose na jasnije definiranje ovlasti predsjednika Republike, ministar je kazao da je prijedlog gotov i upućen na Vladu, ali da se po tom pitanju ništa neće raditi dok ne prođu predsjednički izbori. Dakle, do početka iduće godine.  

"Jer ne želimo da to bude tema koja će biti tumačena kao nekakav udar od strane Ministarstva. Neovisno tko će biti izabran za predsjednika, te izmjene moraju ići jer se pokazalo da se trenutna situacija, koja nije bila slučaj s prijašnjim predsjednicima, mora mijenjati jer u budućnosti opet može doći netko tko će blokirati normalno funkcioniranje Oružanih snaga", poručio je Anušić.

Ubrzo je na to reagirao i Dragan Primorac, koji se ne slaže sa smanjenjem ovlasti.

- Ja sam protiv smanjenja ovlasti predsjednika bez promjene Ustava do njih ne može doći. Zakon nisam vidio i ne mogu komentirati dok ga ne vidim - rekao je.

Zakon o obrani, pojašnjava Jutarnji, navodi da odluke i naredbe o uporabi Oružanih snaga osim Sabora, Vlade, ministra obrane izdaje i predsjednik, a članak 25 Zakona o službi u oružanim snagama navodi da predsjednik utvrđuje mirnodopski i ratni ustroj OSRH, dok članak 70. navodi da  načelnik Glavnog stožera ima ovlast punog zapovijedanja u Oružanim snagama na temelju zapovijedi i naredbi predsjednika Republike.

Isti zakon određuje da predsjednik može odbiti donijeti odluku da su obveznici vojni ročnici dio oružanih snaga. Jutarnji doznaje i da na službenim sastancima u Vladi i HDZ-u nema razgovora o uvođenju vojnog roka do 1. siječnja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 44

VIDEO

VIDEO Alarm za cijelu državu, bit će obilnih pljuskova. Potop u Zagrebu, stablo palo na pješaka
NEVRIJEME IZAZVALO KAOS

VIDEO Alarm za cijelu državu, bit će obilnih pljuskova. Potop u Zagrebu, stablo palo na pješaka

Cijela Hrvatska je pod žutim meteoalarmom zbog grmljavinskog nevremena, obilne kiše i olujnih udara bure...

VIDEO Potop u Zagrebu, jaka kiša opet blokirala podvožnjak u Škorpikovoj: 'Jedva se prolazi'
NEVRIJEME DONOSI KAOS

VIDEO Potop u Zagrebu, jaka kiša opet blokirala podvožnjak u Škorpikovoj: 'Jedva se prolazi'

ZAGREB - Snažno nevrijeme noćas je pogodilo Zagreb i okolicu te donijelo kaos na cestama. HAK javlja da je prekinut na pojedinim križanjima Aleje grada Bolonje zbog vode na kolnicima (trenutno s ulicama Prigornica, Velimira Škorpika). "Jedva se prolazi od kiše. Ljudi stoje i sada nastaje samo ogromna kolona", ispričao nam je jedan od čitatelja koji je snimio potopljenu Škorpikovu.
VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'
KIŠA IZAZIVA KAOS

VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'

MEKA DRAGA - Obilna kiša poplavila je ulice Meke Drage kraj Obrovca. "Ovdje je katastrofalno. Ceste više nema. Umjesto nje je sada ova rijeka koja je nastala zbog kiše koja čitavo vrijeme pada. Čekamo vatrogasce da nam pomognu", ispričao nam je čitatelj koji je snimio ogromnu količinu vode koja se slijeva prema moru. Poplavljene su i ceste kod Turnja.