Zagrebačka gradska plinara više neće grijati Zagrepčane?! 'To je rezultat nesposobnosti!' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 25

Zagrebačka gradska plinara više neće grijati Zagrepčane?! 'To je rezultat nesposobnosti!'

Zagrebačka gradska plinara više neće grijati Zagrepčane?! 'To je rezultat nesposobnosti!'

Dva puta je plinara u vlasništvu Grada Zagreba ponudila višu cijenu od Međimurja plina. Ako se natječaj ne poništi, sljedeće tri godine prvi puta u povijesti gube opskrbu cijelog Zagreba. A to bi značio i kraj ove tvrtke...

VIDEO

Prvi puta u 162 godine postojanja, zagrebačka Gradska plinara Opskrba bi mogla prestati opskrbljivati Zagrepčane plinom. Novi opskrbljivač bi mogao biti Međimurje plin koji dosad nije poslovao u Zagrebu. Gradska plinara Zagreb-Opskrba kojoj je konačni vlasnik Grad Zagreb je ponudila znatno lošiju cijenu na natječaju regulatora HERA-e koji je završio u petak. Ako HERA opet ne poništi natječaj kao što je već jednom učinila, Gradska plinara Zagreb Opskrba bi mogla i prestati postojati ili će morati otpustiti većinu radnika. 

Informaciju da je GPZO ponudio lošiju cijenu nam je potvrdio Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike, ali smo neslužbenu potvrdu dobili iz još dva neovisna izvora. Iz tvrtke koju vodi Jeronim Tomas nisu htjeli ništa komentirati do konačne odluke koju HERA mora donijeti u srijedu. Pitali smo i HERA-u koja će biti odluka, ali i oni kažu da ne mogu ništa komentirati dok se sve ponude ne analiziraju i ne donese konačna odluka. 

- Uprava se opet kockala sa sudbinom tvrtke i izgubila. Ovo je rezultat njihove nesposobnosti i nastat će pravi kaos - kaže nam Kottnig.

HERA je već jedan natječaj poništila kada je Međimurje plin krajem travnja dalo povoljniju cijenu za opskrbu 235.000 zagrebačkih kućanstava. Opskrbljivači se za cijelu Hrvatsku natječaju nudeći svoju maržu, tko ponudi nižu, trebao bi pobijediti. Natječaj je raspisan za opskrbu sljedeće tri godine. Na poništenom natječaju je maksimalna marža mogla biti 11 eura po megavatsatu. GPZO koji je dosad radio s maržom od 9,6 eura je ponudio čak 10,9 eura, a Međimurje plin je bilo jeftinije i ponudilo 10,8 eura. Na natječaju koji je završen u petak je ograničenje bilo 10,5 eura. GPZO je ponudio 10,2 eura, a Međimurje plin 9,5 eura, što je znatno niža marža.

- Nevjerojatno je da je naša uprava bila nespremna i za sljedeći natječaj i nisu ozbiljno shvaćali konkurenciju - kaže nam Kottnig.

Kako neslužbeno saznajemo, u gradskoj upravi na čelu s Tomislavom Tomaševićem vlada prilična panika oko natječaja. Svjesni su da će pretrpjeti i političku štetu jer je direktor Tomas njihov izbor. A Tomašević će biti zabilježen kao gradonačelnik za čijeg mandata je Gradska plinara Opskrba izgubila opskrbu Zagrepčana. Ali treba još pričekati konačnu odluku regulatora u srijedu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO