Obavijesti

News

Komentari 9

Zadnji vještak u slučaju Pitra bio je Dragan Primorac. On bi Dominica poslao u Ameriku

Zadnji vještak u slučaju Pitra bio je Dragan Primorac. On bi Dominica poslao u Ameriku

Nastavljamo analizu slučaja Pitra koji za dva tjedna odlazi u apsolutnu zastaru. Sa suda su nam poslali dio iskaza Dragana Primorca, koji je trebao rasvijetliti nalaze dvaju laboratorija koji su testirali na PEHO

VIDEO

25. kolovoza kazneni progon ginekologa Predraga Đurića koji je ilegalno vodio porod Jasmine Križančić Pitre u KB Merkur gdje nije bio zaposlen, i Ive Balenovića, koji je tog 25. kolovoza 2007. godine bio dežurni liječnik, odlazi u konačnu zastaru. 24sata su već objavila cijelu kronologiju slučaja u kojem su sudila tri suca, svjedočilo je 13 svjedoka, osam vještaka, i određeno je 11 odgoda. 

Kako je slučaj Pitra završio pred zastarom: 13 svjedoka, tri suca, osam vještaka i 11 odgoda
Kako je slučaj Pitra završio pred zastarom: 13 svjedoka, tri suca, osam vještaka i 11 odgoda

Pitali smo Općinski kazneni sud u Zagrebu može li se nešto učiniti po pitanju zastare jer je dio odgoda bio zbog pandemije, potresa i štrajka te je li uobičajena sudska praksa da se nalazi inspekcije ministarstava pobijaju ili uopće ne uzimaju u obzir. Ovo drugo je posebno relevantno u slučaju Pitra jer je Inspekcija teško optužila Đurića i Balenovića kao krivce za Dominicov invaliditet. 

Podsjetimo, Inspekcija je utvrdila da su primijenili neprimjerene metode liječenja pri čemu su ozlijedili i majku i dijete, dali majci previše dripa i Dolantina, nisu na vrijeme pozvali pedijatricu, dva sata i 44 minute nalaza CTG-a koji je trebao pratiti Dominicove vitalne znakove, a nije, je falsificirano. 

Ministarstvo o slučaju Dominica Pitre: 'Ne možemo komentirati niti poduzimati ikakve radnje'
Ministarstvo o slučaju Dominica Pitre: 'Ne možemo komentirati niti poduzimati ikakve radnje'

Sa Općinskog kaznenog suda u Zagrebu kažu da apsolutna zastara nastupa na Dominicov 17. rođendan, za manje od dva tjedna, i tu se ne može ništa.

- Nastavno na Vaš upit navodimo da je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu dana 12. srpnja 2011. podiglo optužnicu, broj K-DO-10075/09 protiv 1. okrivljenog Predraga Đurića i 2. okrivljenog Ive Balenovića, a radi počinjenja kaznenog djela iz čl. 249. st. 1. KZ/97, koja je optužnica izmijenjena dana 11. lipnja 2014. u smislu zakonskog opisa i pravne kvalifikacije kaznenog djela te je izmijenjenom optužnicom 1. i 2. okrivljenom stavljeno na teret počinjenje kaznenog djela iz čl. 181. st. 3. KZ/11. Dana 26. lipnja 2014. donesena je prvostupanjska nepravomoćna presuda kojom je 1. okrivljenom stavljeno na teret da je počinio kazneno djelo iz čl. 181. st. 3. KZ/11, a 2. okrivljeni kazneno djelo iz čl. 181. st. 1. KZ/11. Dana 07. srpnja 2015. Županijski sud u Zagrebu je presudom broj 10 Kž-359/15-8 ukinuo prvostupanjsku presudu i predmet vratio Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na ponovno odlučivanje. Donošenjem prvostupanjske presude zastarni rokovi produljeni su za 2 (dvije) godine te apsolutna zastara kaznenog progona u konkretnom predmetu nastupa 25. kolovoza 2024. - stoji u prvom dijelu odgovora. 

Drugi dio je još značajniji. Naime, nakon što je Županijski sud ukinuo prvu nepravomoćnu osuđujuću presudu za Đurića i Balenovića zbog nelogičnosti i međusobnog pobijanja prihvaćenih teza, krenulo je novo suđenje. A kako je par dana prije odluke o ukidanju te presude, vještakinja neuropedijatrica Ljiljana Cvitanović - Šojat sudu poslala podnesak u kojem mijenja svoje mišljenje i u kojem tvrdi da misli da Dominic ipak ima genetski poremećaj, ta teza ulazi u sudnicu za vrijeme drugog suđenja. I odjednom, nalaz Inspekcije Ministarstva zdravstva se stavlja pod upitnik. Narednih devet godina od pokretanja drugog postupka, utrošeno je na genetska vještačenja i rasprave o tim vještačenjima. Dominicova službena dijagnoza je i dalje ista kao i u nalazu Inspekcije. Prva dijagnoza genetskog poremećaja koju je Cvitanović - Šojat uvela je PEHO sindrom. 

'Čekali su da naš sin umre pa da se sve zaboravi, ali Dominic je živ. Idemo do Strasbourga'
'Čekali su da naš sin umre pa da se sve zaboravi, ali Dominic je živ. Idemo do Strasbourga'

Taj sindrom nije do kraja istražen, a oba laboratorija, u Italiji i Sloveniji, zaključuju da Dominic nema mutaciju gena odgovornu za taj sindrom. Uz to, PEHO sindrom se razvije u prvih par tjedana ili mjeseci, a djeca s ovim stanjem umru između 13 i 15 godine života. Dominic je u ovakvom stanju od poroda. A uskoro će navršiti 17 godina. Vještačen je i na riječkom Medicinskom fakultetu, od strane  prof. dr. sc. Igora Prpića i prof. dr. sc. Hermana Hallera, a u njemu nisu dali decidiran odgovor zbog čega je dječak teški invalid.

- Neurološko oštećenje djeteta može se pripisati neurodegenerativnom sindromu, PEHO sindrom, progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti, a ne može se isključiti dodatna asfiksija tijekom porođaja kao razlog neurološkog oštećenja djeteta - stoji u zaključku nalaza. 

Odvjetnici obitelji Pitra, Vesna Kovačević Fras i Branimir Tuškan, su na početku ponovljenog suđenja pred novim sudskim vijećem zatražili da se to vještačenje izdvoji iz spisa zbog toga što je ranije dr. Prpića bila angažirala obrana. No i taj nalaz opet ne daje direktan odgovor ima li Dominic genetski poremećaj, već koristi sintagmu 'može se pripisati', a spominje i da se ne može isključiti asfiksija, odnosno gušenje tijekom poroda. Upravo za tu asfiksiju, Inspekcija krivi Đurića i Balenovića. Nakon što su laboratoriji pokazali da nije PEHO sindrom, obrana se uhvatila za dva nespecifična oboljenja na genima koje su pronašli kod Dominica. Kod majke Jasmine nisu pronašli ništa, a otac Vanja ima mutaciju koja se može povezati s epilepsijom. Da razjasni ima li Dominic genetski poremećaj ili ne i da se jednom zauvijek ovaj kazneni postupak okonča presudom, doveden je kao vještak Dragan Primorac. I to 22. srpnja ove godine. Predložila ga je  Ljiljana Cvitanović - Šojat, a prije ročišta su oboje bili na sastanku kod sutkinje, kako svjedoči Vanja Pitra. Dio njegovog iskaza je 24sata poslao sud.

- Tijekom dokaznog postupka provedeno je genetičko vještačenje po laboratoriju DanteGenomics iz Italije, koji nalaz je na raspravi dana, 22. srpnja 2024. vještačio prof. dr. sc. Dragan Primorac, a koji je nedvojbeno utvrdio: 

„…da su patogene varijante gena CHD2 pronađene u regiji genoma sa velikim brojem ponavljanje istog nukleotida (adenina), te se takve regije korištenjem short-read sekvenciranja, što je radio Dante smatraju regijama niske pouzdanosti, (engl. low confidence regions) (slika 1), predlažem prije konačnog zaključka učiniti sekvenciranje primjenom nove tehnologije - metode long - read sekvenciranje. Ova tehnologija omogućit će visoku pouzdanost u analizi navedene regije, kao i regija drugih gena potencijalno povezanih sa kliničkom slikom pacijenta. Također, na temelju kliničke slike koja upućuje na fenotip nastao zbog mutacija u većem broju gena i/ili fenotip koji je nastao promjenama koje zahvaćaju veće regije unutar genoma preporučujem dodatno učiniti optičko matiranje genoma eng. Optical Genome Mapping- OGM ). Ova metoda je posebno korisna za detekciju strukturnih varijanti i promjena  broja kopija (velike duplikacije  i delecije) koje ne mogu biti detektirane metodom sekvenciranja cijelog genoma koji je korišten do sada. (Whole Genome Sequencing - WGS).“ - stoji u odgovoru suda.

Dakle, Primorac ne može dati decidirani odgovor je li u pravu Inspekcija Ministarstva zdravstva, svi vještaci koji tvrde da je Dominicu život uništen pri porodu i doktori koji Dominica liječe na temelju dijagnoze hipoksično-ishemijska encefalopatija ili vještakinja Ljiljana Cvitanović - Šojat koja je posumnjala da je u pitanju genetski poremećaj i vještaci koji nisu mogli točno utvrditi o čemu je riječ. Njegova preporuka je da Dominica odvedu na vještačenje kakvo se radi u SAD - u. A za to nema vremena. 

Gospodina Primorca smo zvali dva dana za redom i poslali SMS, međutim, nije se javio pa nismo dobili njegov komentar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

DOZNAJEMO Ukida se razred u zagrebačkoj školi. Iz njega se ispisala djeca radi bullyinga
OSTALA DVA UČENIKA

DOZNAJEMO Ukida se razred u zagrebačkoj školi. Iz njega se ispisala djeca radi bullyinga

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih pitali smo što će biti sad s tim razredom iz koje su se ispisali svi učenici osim jednog (dok im je jedan učenik upisan ove godine). No oni su nas uputili na školu iz koje nema odgovora, a Grad Zagreb nas je uputio na resorno ministarstvo.
Darinko Dumbović i njegov sin Darko priznali krivnju i nagodili se, dio kazne morat će u zatvor
POSLOVI VRIJEDNI 1,4 MILIJUNA EURA

Darinko Dumbović i njegov sin Darko priznali krivnju i nagodili se, dio kazne morat će u zatvor

Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegov sin Darko priznali su da su s poduzetnicima dogovorili da će izvođenje poslova koje njihove tvrtke dobiju s Gradom prepuštati Darkovoj tvrtki