Obavijesti

News

Komentari 6

VIDEO Uragan Helene odnio 23 života, milijuni ostali bez doma: 'Preklinjem vas, ne izlazite!'

VIDEO Uragan Helene odnio 23 života, milijuni ostali bez doma: 'Preklinjem vas, ne izlazite!'
5

Kao uragan 4. kategorije, Helena je pogodila Floridu u 23:10 sati po lokalnom vremenu i ostavila za sobom kaotičan krajolik prevrnutih brodova u lukama, srušenih stabala, nasukanih automobila i poplavljenih ulica

VIDEO

Tropska oluja Helena donijela je po život opasne poplave u Južnu i Sjevernu Karolinu u petak nakon što je kao uragan prošla kroz Floridu i Georgiju tijekom noći te usmrtila najmanje 23 ljudi, poplavila četvrti i ostavila više od četiri milijuna domova i tvrtki bez struje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Uragan Helena 08:02

Kao uragan 4. kategorije, Helena je pogodila Floridu u 23:10 sati po lokalnom vremenu i ostavila za sobom kaotičan krajolik prevrnutih brodova u lukama, srušenih stabala, nasukanih automobila i poplavljenih ulica.

Policija i vatrogasci izveli su tisuće operacija spašavanja iz vode diljem pogođenih saveznih država, uključujući Atlantu gdje je zbog poplava morao biti evakuiran cijeli stambeni kompleks. Helena je stigla na Floridu s vjetrovima od 225 kilometara na sat, a oslabila je na tropsku oluju dok se kretala prema Georgiji u petak ujutro. 

A resident watches cars traverse on a flooded road as Tropical Storm Helene strikes Boone, North Carolina

Nastavile su se po život opasne oluje, vjetrovi i obilne kiše, objavio je NHC. Nacionalna meteorološka služba izdala je u petak ujutro upozorenja na poplave za nekoliko okruga u Georgiji, Južnoj Karolini i Sjevernoj Karolini.

- Ovo je POSEBNO OPASNA SITUACIJA. ODMAH POTRAŽITE VIŠE TLO! - upozorila je služba.

U zapadnoj Sjevernoj Karolini, dužnosnici okruga Rutherford pozvali su stanovnike blizu brane Lake Lure da se odmah evakuiraju na uzvisinu, pošto je, upozorili su, "puknuće brane neizbježno".

Kevin Guthrie, šef za upravljanje izvanrednim situacijama na Floridi, pozvao je stanovnike pogođenih područja da se klone cesta.

- Preklinjem vas, ne izlazite - rekao je Guthrie na jutarnjem brifingu za novinare.

Aftermath of Hurricane Helene in Florida

- U pogođenim područjima raspoređeno je 1500 ljudi koji obavljaju operacije potrage i spašavanja. Molimo vas da se maknete s puta kako bismo mogli obavljati svoj posao - rekao je. 

Ured šerifa u okrugu Taylor objavio je na društvenim mrežama da stanovnici koji se ne žele evakuirati trebaju napisati svoja imena i datume rođenja na svojim rukama neizbrisivim markerima "kako bi vas se moglo identificirati i obavijestiti obitelj".

Neki stanovnici su tvrdoglavi i ne žele se skloniti na sigurno. 

Hurricane Helene aftermath in Florida

Guverner Georgije Brian Kemp potvrdio je dosad 11 smrtnih slučajeva povezanih s olujom u toj saveznoj državi. Najmanje dvije osobe poginule su u Južnoj Karolini kad su se stabla srušila na njihove domove, objavili su lokalni mediji. Osmero je smrtno stradalo na Floridi, a još dvoje u Sjevernoj Karolini, javljaju američki mediji. Strahuje se da će broj mrtvih rasti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen