Obavijesti

News

Komentari 31

VIDEO Ukrajinci zapadnim oružjem uništili moćni rusku sustav: 'Baš je divno gorjelo'

VIDEO Ukrajinci zapadnim oružjem uništili moćni rusku sustav: 'Baš je divno gorjelo'

Ukrajina je i ranije gađala mete na ruskom teritoriju, ali ovaj put je to učinila zapadnim oružjem, što bi moglo izazvati oštru reakciju ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prošli tjedan upozorio NATO

VIDEO

Ukrajinske vlasti objavile su kako su u ponedjeljak uspješno pogodile ruski raketni sustav S-300 koristeći oružje koje je isporučio Zapad, piše CNN.

- Lijepo je izgorio. To je ruski S-300, na ruskom teritoriju. I to u prvih nekoliko dana nakon dozvole za korištenje oružja koje je Zapad poslao na neprijateljskom teritoriju - objavila je ministrica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk na Facebooku.

Ukrajina je i ranije gađala mete na ruskom teritoriju, ali ovaj put je to učinila zapadnim oružjem, što bi moglo izazvati oštru reakciju ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prošli tjedan upozorio članice NATO-a da trebaju biti svjesne čime se igraju kada govore o napadima na teritoriju Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden dao je Ukrajini dopuštenje da koristi američko oružje za napade na ruski teritorij, pod uvjetom da gađa samo mete u blizini granice u blizini Harkova. Nakon ove odluke, Ukrajina može koristiti topništvo Himars, koje joj je isporučio SAD za napade na ruske vojnike i zapovjedne centre u Rusiji, ali i dalje ne smije koristiti američke sustave dugog dometa.

Na sličan potez nedavno su se odlučile Njemačka, Francuska, Velika Britanija i još neke europske zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Bidenovu odluku i rekao da je to korak naprijed u obrani Harkova, ali je u intervjuu za Guardian jasno je dao do znanja da tijekom napada na ruski teritorij mora imati sposobnost korištenja snažnog dalekometnog oružja.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošli tjedan da NATO ima pravo pomoći Ukrajini u njezinu pravu na samoobranu te da to ne čini Savez sudionikom rata.

Jučer je Kremlj poručio SAD-u da bi se mogao suočiti s kobnim posljedicama ako ignorira upozorenja Moskve i ako Ukrajina počne gađati mete na ruskom teritoriju oružjem koje isporučuje Washington.

- Želio bih upozoriti američke čelnike da bi pogrešne procjene mogle imati kobne posljedice. Oni, iz meni nepoznatih razloga, podcjenjuju ozbiljnost našeg odgovora na takav potez - rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Za sada nije poznato jesu li ukrajinske snage gađale ruski raketni sustav oružjem koje je dopremljeno iz SAD-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31

VIDEO

Kremlj: 'Europi je potrebna nova sigurnosna arhitektura'
ODNOS EUROPE S RUSIJOM

Kremlj: 'Europi je potrebna nova sigurnosna arhitektura'

Kremlj je u ponedjeljak objavio kako smatra da je Europi potrebna "nova sigurnosna arhitektura" i da će to u budućnosti zahtijevati puno truda

Ukrajina tajanstvenim snažnim oružjem razara duboko u Rusiji. Digli u zrak tisuće tona streljiva
VELIKE EKSPLOZIJE

Ukrajina tajanstvenim snažnim oružjem razara duboko u Rusiji. Digli u zrak tisuće tona streljiva

Ukrajinci najvjerojatnije koriste svoju najnoviju eksplozivnu bespilotnu letjelicu - "raketni dron" Paljanicu na mlazni pogon, no za to još uvijek nema potvrde
'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'
PORUKA EUROPSKOG PARLAMENTA

'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka streljiva i ograničenja njihove uporabe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obujma bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU-a