LIVE Povorku ponosa dočekali neistomišljenici: 'Ovo je krivo što radite, Bog ovo mrzi...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 336

Povorku ponosa dočekali neistomišljenici: 'Ovo je krivo što radite, Bog ovo mrzi...'

Povorku ponosa dočekali neistomišljenici: 'Ovo je krivo što radite, Bog ovo mrzi...'

Druge godine za redom središnju nacionalnu Povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice Hrvatske i Zagreba sporazumno suorganiziraju Grad Zagreb i udruga Zagreb Pride...

U Zagrebu se danas održava Povorka ponosa. Kako su najavili organizatori, Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice započet će okupljanjem u 15:00 sati na Trgu Republike Hrvatske, ispred Hrvatskog narodnog kazališta, te će od 16.00 sati krenuti gradskim ulicama i trgovima.  Kako su najavili iz Grada, u povorci će sudjelovati zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet.

PRATITE UŽIVO:

Povorka ponosa, koja se ove godine održava pod geslom „Ustale i ostale! – Ustali i ostali!“, kretat će se centrom grada od Trga Republike Hrvatske te će proći Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom do Parka Ribnjaka.

Zagrebačkim trgovima vijore se LGBTQ+ zastave, u subotu će se održati velika Povorka ponosa
Zagrebačkim trgovima vijore se LGBTQ+ zastave, u subotu će se održati velika Povorka ponosa

Tradicionalna Povorka ponosa u Zagrebu se održava od 2002. s ciljem borbe za otvorenost grada prema prihvaćanju različitosti, u organizaciji Udruge „Zagreb pride“ koja se zadnja dva desetljeća bori za društvo ravnopravnosti, prihvaćanja i jednakosti svih seksualnih i rodnih identiteta, svih oblika obitelji i zajedništva.

Prosvjedni skup na Ribnjaku i svečani dio skupa trajat će do oko 19.00, poručuju organizatori

Okupljanje sudionika 23. Zagreb Pridea, središnje nacionalne Povorke ponosa LGBTIQ zajednice

Ovu, 23. po redu, povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice novčanim i drugim donacijama podržali su: građanke i građani Zagreba i Hrvatske te kvir dijaspora, Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, Francusko veleposlanstvo, Erste Banka, The Pride Beach Festival. pišu organizatori i dodaju:

- Druge godine za redom središnju nacionalnu Povorku ponosa LGBTIQ+ zajednice Hrvatske i Zagreba sporazumno suorganiziraju Grad Zagreb i udruga Zagreb Pride.

Okupljanje sudionika 23. Zagreb Pridea, središnje nacionalne Povorke ponosa LGBTIQ zajednice

Marko Bošnjak svojim će glasom uveličati „Svečano obilježavanje desete obljetnice Zakona o životnom partnerstvu“. Stožerni dio zabave nose slovenska predstavnica na Eurosongu Raiven i Alka Vuica, priopćili su organizatori.

Okupljanje sudionika 23. Zagreb Pridea, središnje nacionalne Povorke ponosa LGBTIQ zajednice
Pljušte oštre reakcije na papinu izjavu o gayevima: 'Nije rekao krivo', 'Blokirajte im sredstva!'
Pljušte oštre reakcije na papinu izjavu o gayevima: 'Nije rekao krivo', 'Blokirajte im sredstva!'

Izmjene u tramvajskom prometu

Zbog povorke ima izmjena u tramvajskom prometu.

- "Povorka ponosa 2024.", koja će se održati u subotu, 1. lipnja, uvjetuje izmjene u prometu užeg gradskog središta od 15.40 do 17.30 sati. Tramvajski promet bit će obustavljen Savskom cestom (sjeverno od Vodnikove), Frankopanskom, Ilicom (od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića), Jurišićevom, Zrinjevcem, Ulicom Franje Račkog, Draškovićevom (od Ulice kneza Mislava do Vlaške), Vlaškom, Ribnjakom, Medveščakom, Ksaverskom cestom te do Gračanskog dolja.  Tramvajske linije 4, 6, 11, 12, 13, 14 i 17 će prometovati izmijenjenim trasama u oba smjera:

Linija 4: Savski most - Savska - Vodnikova - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma - Šubićeva - Dubec

Linija 6: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Glavni kolodvor- Autobusni kolodvor - Sopot

Linija 11: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma - Šubićeva - Dubec

Linija 12: Ljubljanica - Savska - Ulica grada Vukovara - Držićeva - Šubićeva - Dubrava

Linija 13: Kvaternikov trg - Glavni kolodvor - Vodnikova - Savska - Ulica grada Vukovara - Žitnjak

Linija 14: Savski most - Savska - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma - Borongaj

Linija 17: Prečko - Savska - Vodnikova - Glavni kolodvor - Ulica kneza Mislava - Borongaj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.40

 

Na Ribnjaku sklopili i životno partnertvo, pjevačica Alka Vuica bila je kuma.

24sata
18.00

'Neće moći i neće proći!'

- Ustale smo i ostale, Ustali smo i ostali, i tako će biti zauvijek", poručili su organizatori. LGBT je najveća manjina u Hrvatskoj, a nema ni novine, ni kulturni centar. Svima koji bi htjeli da nas nema poručujemo: Neće moći i neće proći!

Sva naša prava nam nisu dana. Za svaki zakon, članak i presudu, mi smo se izborile i izborili. Jer smo ustali i u našoj zemlji ostali - rekle su predstavnice Zagreb Pridea.

17.44

Nosio sam zastavu Hrvatske jer lažni domoljubi nameću sliku toga kakav bi trebao biti pravu Hrvat, ja želim poručiti da identitet Hrvata i geja ne moraju biti u sukobu i došao sam se boriti za uključivost, ja sam građanin Hrvatske, volim Hrvatsku, domoljub sam i želim reci da ću se boriti za našu zemlju. Sviđa mi se slogan Ustali i ostale jer smo prije 20 godina ustali za naša Ustavom zajamčena prava a sada planiramo ostati vidljivi i zadržati ta prava - rekao je Leonardo Pierobon iz Možemo!.

24sata
17.00
24sata
24sata
24sata
24sata
16.35

Muškarac na Trgu viče okupljenima: 'Odvrate se od grijeha. Ovo je krivo što radite, Bog ovo mrzi'

Komentari 336