Pljušte oštre reakcije na papinu izjavu o gayevima: 'Nije rekao krivo', 'Blokirajte im sredstva!' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 18

Pljušte oštre reakcije na papinu izjavu o gayevima: 'Nije rekao krivo', 'Blokirajte im sredstva!'

Pljušte oštre reakcije na papinu izjavu o gayevima: 'Nije rekao krivo', 'Blokirajte im sredstva!'
5

Papa, koji je podrijetlom Argentinac, vjerojatno nije bio svjestan uvredljivosti tog izraza, budući da mu talijanski nije materinji jezik, ističu izvori bliski Vatikanu. Izazvao je val oštrih reakcija, posebno LGBT+ zajednice

VIDEO

Papa Franjo šokirao je pogrdnim izrazom prema LGBT+ zajednici dok je na zatvorenom sastanku s talijanskim biskupima ponovio da homoseksualcima ne bi trebalo dopustiti da postanu svećenici. Rekao je kako su sjemeništa prepuna "frociaggine", vulgarnog izraza koji se grubo prevodi "pederčina", izvijestili su talijanski mediji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Papa Franjo 03:06

Papa, koji je podrijetlom Argentinac, vjerojatno nije bio svjestan uvredljivosti tog izraza, budući da mu talijanski nije materinji jezik, ističu izvori bliski Vatikanu, no ovime je izazvao val oštrih reakcija, posebno LGBT+ zajednice i aktivista. Poneki su jedva čekali ovakvu izjavu od čelnika Katoličke crkve, pojedini mu pliješću, opravdavaju, dok mnogi negoduju. U Rimu se početkom lipnja održava i pride.

Pope Francis holds the weekly general audience at the Vatican

Treba blokirati sredstva koja dolaze Katoličkoj crkvi, slaže se Fabrizio Marazzo, glasnogovornik talijanske LGBT+ stranke Partito Gay, koji se osvrnuo na udio poreza na dohodak koji dobiva od građana, poznatog kao 8X1000. - Prisjetimo se da se seminari također financiraju novcem talijanskih poreznih obveznika, a svećenstvo je također plaćeno s 8x1000, stoga, ako Crkva potvrdi ovu deklaraciju diskriminirajućom, tražimo da Vlada blokira sredstva Katoličkoj crkvi - rekao je.

VIDEO Papa snimio videoporuku za mladog Luku iz Požege koji se ozlijedio: 'Sjećam te se...'
VIDEO Papa snimio videoporuku za mladog Luku iz Požege koji se ozlijedio: 'Sjećam te se...'

Rosario Coco, predsjednik Gayneta rekao je kako je Franjo "već sve rekao". - Ako se razbjesni govoreći o prevelikom 'pederluku' u Crkvi, to je zato što očito više ne znamo gdje sakriti homoseksualne osobe u kleru, koji su vrlo brojni, i određene represivne politike su predodređene za kraj - rekao je.

FILE PHOTO: Pope Francis holds the weekly general audience at the Vatican

Talijanski političar Simone Pillon i bivši senator oglasio se na društvenim mrežama gdje je pozvao na "ovacije za papu". - Ovacije za papu. Bilo je i vrijeme. Absit iniuria verbis. Samo nekoliko dana prije #pridea. A sada svima neka je blagoslovljen - stoji u objavi uz fotografiju naslova talijanske La Repubblice. 

- Nema previše pederizma, previše je homofoba - osudio je zastupnik PD-a, kandidat za europske izbore i LGBT aktivist Alessandro Zan

Anne Paole Concie, LGBT aktivistica i bivša zastupnica Demokratske stranke ipak brani papu. - Oprostite, ne mogu se ljutiti, oprostite mi. Rekao je loše, ali zato što živi u Rimu i 'pederizam' se koristi u vječnom gradu, ali nije uvijek uvredljiv. Nije rekao ništa osim istine: većina svećenika je gay. Jeste li iznenađeni? - rekla je.

O slučaju koji se navodno dogodio 20. svibnja prva je izvijestila Dagospia, kada je Talijanska biskupska konferencija otvorila četverodnevnu skupštinu zatvorenim sastankom s papom. Papa Franjo (87) do sada je zauzimao otvoreniji pristup LGBT zajednici. 

Pope Francis holds the weekly general audience at the Vatican

Na početku svog papinstva 2013. je rekao: "Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da sudim?", dok je prošle godine dopustio svećenicima da blagoslivljaju članove istospolnih parova, što je izazvalo značajnu konzervativnu reakciju. S druge strane, na susretu s talijanskim biskupima 2018. rekao im je da pažljivo provjeravaju kandidate za svećenike i odbiju sve moguće homoseksualce. U dokumentu iz 2005., objavljenom pod Franjinim pokojnim prethodnikom Benediktom XVI., Vatikan je rekao da Crkva može primiti u svećeništvo one koji su jasno "nadvladali homoseksualne sklonosti" tijekom najmanje tri godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

Sanader iz zatvora po poklone: 'Nismo ga na prvu prepoznali!' Odvjetnik: 'To je sve po zakonu'
DR. IVO IŠAO PO DAROVE

Sanader iz zatvora po poklone: 'Nismo ga na prvu prepoznali!' Odvjetnik: 'To je sve po zakonu'

Plus+ Nikad ga nismo vidjeli prije u toj trgovini. Kupovao je neke darove. Sve je bilo normalno, kažu čitatelji koji su snimili Sanadera

Poslao joj video da dolazi po nju s puškom. Splitski policajci ga našli. Jedan izvukao pištolj
DRAMATIČNA SNIMKA UHIĆENJA

Poslao joj video da dolazi po nju s puškom. Splitski policajci ga našli. Jedan izvukao pištolj

Muškarac sa snimke prijetio je smrću bliskoj osobi zbog čega je, nakon što su ga policajci uočili, isključen iz prometa na magistrali u Kaštel Novom. Odmah je uhićen te je nad njim u tijeku istraga
Morski pas prepolovio majku pred djecom pa se vratio i pojeo je. Mornare su psi jeli danima...
NAJGORI NAPADI RALJA

Morski pas prepolovio majku pred djecom pa se vratio i pojeo je. Mornare su psi jeli danima...

Stravičan napad kraj obale Tenth Islanda u Australiji iz 1993. godine ostavio je svjedoke u šoku. A jedan od najgorih bio je onaj iz Drugog svjetskog rata kad je potonuo američki ratni brod...