Slovenska policija uhitila trojicu Hrvata: Raznosili su i pljačkali bankomate, pronašli im opremu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Slovenska policija uhitila trojicu Hrvata: Raznosili su i pljačkali bankomate, pronašli im opremu

Slovenska policija uhitila trojicu Hrvata: Raznosili su i pljačkali bankomate, pronašli im opremu
4

Zbog eksplozije je, i u slučajevima kada počinitelji nisu uspjeli doći do novca, nastala šteta od više desetaka tisuća eura

VIDEO

Policija iz Slovenija je uhitila osumnjičene za provale u bankomate na području Ljubljane, a o istrazi je danas govorio Valter Zrinski, načelnik Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave Ljubljana. Kazao je kako su na području Ljubljane obradili četiri provale u bankomate tzv. ja eksplozija plina. U dva slučaja počinitelji su uspjeli dovršiti djelo te otuđili i gotovinu, dok je u dva slučaja ostalo u pokušaju.

- Tijekom kriminalističkog istraživanja obilazili smo mjesta zločina i osiguravali tragove za daljnja očevida, intenzivno prikupljali dojave i obavijesti koje smo naknadno ocjenjivali u smislu povezanosti navedenih događaja i otkrivanja počinitelja. Tako smo na temelju prikupljenih informacija i forenzičkih dokaza utvrdili da se za jedno od kaznenih djela sumnja da je državljanin Hrvatske, za kojim smo, radi uhićenja, raspisali potragu na području Slovenije - kazao je.

Slovenija - Srbija 1-1: Kekove su trupe imale sve, ali vratili su se 'orlovi' iz posljednjeg kornera
Slovenija - Srbija 1-1: Kekove su trupe imale sve, ali vratili su se 'orlovi' iz posljednjeg kornera

Najnoviji slučaj provale u bankomat dogodio se u srijedu, 19. lipnja 2024. godine u Ljubljani. Nakon samo sat vremena nakon kaznenog djela policija je osumnjičenima ušli u trag na graničnom prijelazu Obrežje, kada su osobnim vozilom napuštali Sloveniju. Naknadno je ljubljanska kriminalistička policija lišila slobode trojicu hrvatskih državljana u dobi od 29, 33 i 37 godina, među kojima je bila i prethodno navedena tražena osoba. Odredili su im zadržavanje, a osobno vozilo im je oduzeto.

- Tijekom istrage ubrzo smo došli do saznanja da su osumnjičenici prilikom počinjenja kaznenih djela koristili više vozila. Tako smo sustavnim pregledom šire okoline mjesta počinjenja kaznenog djela otkrili još jedno osobno vozilo za koje se naknadno utvrdilo da ga koriste navedeni osumnjičenici - rekao je.

Slovenija upisala partizanske pjesme u registar nematerijalne kulturne baštine. Ovo je cilj...
Slovenija upisala partizanske pjesme u registar nematerijalne kulturne baštine. Ovo je cilj...

Pretresom putničkih vozila, pronađeni su predmeti koje su koristili u počinjenju kaznenog djela. Tako su električni skuteri kojima su počinitelji otišli s mjesta služenja, ruksak s plinskim bocama koje su izazvale eksploziju, odjeća, maskirne kape s izrezima za oči i više drugih predmeta koji su korišteni u izvršenju navedenih kaznenih djela. pronađeni su i oduzeti.

Do sada provedenim DNK vještačenjem utvrđeno je da se 29-godišnji hrvatski državljanin osnovano sumnjiči za kazneno djelo provale u bankomat, koje je izvršeno 5. lipnja 2024. godine u područje Šiška u Ljubljani.

Policija je priopćila kako nastavlja s prikupljanjem obavijesti i dokaza o sudjelovanju 33-godišnjaka i 37-godišnjaka u ovom kaznenom djelu. U sklopu suradnje sa stranim sigurnosnim tijelima, utvrđeno je da su sva trojica osumnjičenika već bila procesuirana za kaznena djela imovinskih delikata, a jedan od njih je i u istražnom zatvoru zbog iste vrste kaznenog djela (provala u bankomat).

FOTO Jelen skočio na kombi pa probio vjetrobransko staklo
FOTO Jelen skočio na kombi pa probio vjetrobransko staklo

Dovršena je provala u bankomat u Šiški u Ljubljani 5. lipnja 2024. iz kojeg je ukradeno više tisuća eura, a osim ukradenog novca, u eksploziji je nastala materijalna šteta od oko 20.000 eura. U slučaju provale u bankomat u ljubljanskim Mostama 19. lipnja 2024. djelo je ostalo na pokušaju jer nisu uspjeli otuđiti gotovinu, ali je počinjena materijalna šteta od oko 30.000 eura.

Osumnjičenici su 21. lipnja 2024. uz kaznenu prijavu privedeni dežurnom istražnom sucu koji je za svu trojicu odredio pritvor, a nakon ispitivanja odredio im je pritvor. Nakon lišenja slobode i određivanja pritvora osumnjičenima, o tome je obaviješteno Okružno državno tužiteljstvo u Ljubljani, koje je aktivno usmjeravalo pretkaznečni postupak.

Nastavlja se intenzivno kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja odn dokazivanja umiješanosti navedene trojice osumnjičenika u ostale provale u bankomate, jer je potrebno razmotriti i ocijeniti veliki broj informacija do kojih se došlo temeljem prikupljenih izvješća i provedenih istražnih radnji, te pregledati i istražiti veliki broj osiguranih tragova, snimaka nadzornih kamera i sl.

Za kazneno djelo velike krađe iz članka 205. Kaznenog zakona Republike Slovenije propisana je kazna zatvora do pet godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO