Tomaševićeve izmjene GUP- a: 'Neće biti prenamjena zelenih površina niti gradnji bez logike' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 6

Tomaševićeve izmjene GUP- a: 'Neće biti prenamjena zelenih površina niti gradnji bez logike'

Tomaševićeve izmjene GUP- a: 'Neće biti prenamjena zelenih površina niti gradnji bez logike'

Odluku o izradi donijela je u lani u travnju Gradska skupština. Tada su definirali tri glavna cilja ovih izmjena - javne potrebe i javni interes, Zagreb zeleniji grad, te revalorizacija i unaprjeđenje prostornih kvaliteta

VIDEO

Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju. S obzirom na sveobuhvatni karakter izmjena GUP-a, očekujemo da ćemo nakon isteka roka imati još jednu, ponovljenu javnu raspravu, i to u jesen. Ovo su izmjene GUP-a koji je usvojen još 2007., no cjelovito se nije mijenjao posljednjih osam godina, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nakon što je krenula javna rasprava vezano za izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP).

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ciljevi su definiranje zona društvene namjene kako bi se stavilo u balans izgradnju stanova bez potrebnih društvenih sadržaja; zeleniji grad, povećanje broja zelenih i parkovnih površina te uvođenje reda u prostornu devastaciju gdje su pravila nejasna ili se njima manipulira.  S ovim smo krenuli lani u travnju i ponosan sam na to što je proces bio jako participativan, uključivao je i konzultacije sa stručnjacima, ali i s različitim javno-pravnim tijelima, među kojima su državne i gradske institucije i poduzeća, ali i s Vijećima Gradskih četvrti za koja smo radili posebne prezentacije, a oni su imali i najviše zahtjeva, odnosno prijedloga - rekao je Tomašević. 

GUP je temeljni prostorno-planski dokument koji određuje način i uvjete gradnje te uređenja i zaštite prostora središnjeg naselja Zagreba. GUP Zagreba donesen je 2007., te je tri puta mijenjan, a zadnje cjelovite izmjene i dopune usvojene su davne 2016. Javna rasprava trajat će do 12. srpnja 2024., a očekuje se da će se izmjene i dopune izglasati do kraja ove godine. 

VIDEO Tomašević je predstavio plan za izmjene GUP-a: 'Ovime uvodimo red nakon desetljeća!'
VIDEO Tomašević je predstavio plan za izmjene GUP-a: 'Ovime uvodimo red nakon desetljeća!'

Odluku o izradi donijela je u lani u travnju Gradska skupština. Tada su definirali tri glavna cilja ovih izmjena - javne potrebe i javni interes, Zagreb zeleniji grad, te revalorizacija i unaprjeđenje prostornih kvaliteta.

Prvi se cilj, javne potrebe i javni interes, odnosi na planiranje površina za gradnju društvenih sadržaja, osobito u predjelima grada u kojima intenzivnu stambenu izgradnju u prošlosti nije pratila izgradnja potrebnih društvenih sadržaja. 

- Kao arhitekt i urbanist mogu reći da smo ove izmjene i dopune jedva dočekali. Nadamo se da će provedba zahvata u prostoru biti puno ujednačenija te da će se sve odvijati puno jednostavnije, jasnije i brže - rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Dodao je kako neće biti prenamjena javnih zelenih površina. 

- Planom se omogućuje uređenje i širenje pješačkih zona ne samo u gradskom središtu već i u središtima pojedinih gradskih četvrti. Ukinut je veliki broj iznimaka koje su se odnosile na pojedinačne lokacije i nisu bile u skladu s načelom da pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu, a izmjenama odredbi za provedbu plana povećavamo površinu prostora javne i društvene namjene. Velika novost ovih izmjena i dopuna GUP-a je da nema prenamjene javnih zelenih površina osim u zone javne i društvene namjene, po čemu se ove izmjene izdvajaju od prošlih. Naprotiv, prvi put se događa obrnuti proces u kojem se povećavaju, a ne smanjuju površine zelenih zona - rekao je Korlaet. 

Drugi cilj, Zagreb zeleniji grad, odnosi se na sustavno planiranje novih površina za javne parkove. Svim otvorenim potocima određena je nova namjena (V3), i više se ne planira sustavno zatvaranje potoka. Predviđa se akumuliranje i retencioniranje oborinskih voda, korištenje kišnih vrtova, bioretencija i ostalih krajobrazno tehničkih rješenja upravljanja vodom. U dijelu planiranja energetskih sustava potiče se korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera energetske učinkovitosti. 
 
- Posebno se štite stambena naselja druge polovice 20. stoljeća gdje se ističu upravo kvalitetno oblikovani javni prostori, a u sklopu ovog cilja zelenijeg Zagreba, ukupno površinu Z1 namjene povećavamo za 36 hektara, što odgovara površini 21 Parka stara Trešnjevka - rekao je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba. 

Proračun Grada Zagreba veći za 10 posto, Herman pozvao Tomaševića da smanji poreze
Proračun Grada Zagreba veći za 10 posto, Herman pozvao Tomaševića da smanji poreze


 
Treći cilj, revalorizacija i unapređivanje prostornih kvaliteta, usmjeren je na izmjene koje doprinose održivom prostornom razvoju, skladu gradnje i kvaliteti izgrađenog prostora. 
 
- Uvodimo novu namjenu gradskog središta, oznake M0, koja omogućuje zaštitu i reafirmaciju stanovanja, dok se dodatnim mjerama nastoji ograničiti procese nekontrolirane turistifikacije i apartmanizacije gradskog središta. Ovim izmjenama se omogućuje uravnoteženi prostorni razvoj te veća kvaliteta i sklad izgrađenih prostora - dodao je Božić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO