VIDEO Tomašević je predstavio plan za izmjene GUP-a: 'Ovime uvodimo red nakon desetljeća!' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

VIDEO Tomašević je predstavio plan za izmjene GUP-a: 'Ovime uvodimo red nakon desetljeća!'

VIDEO Tomašević je predstavio plan za izmjene GUP-a: 'Ovime uvodimo red nakon desetljeća!'

Gradonačelnik Tomislav Tomašević vjeruje da će izmjene i dopune GUP-a, prve nakon osam godina, biti usvojene krajem godine

VIDEO

U petak je krenula javna rasprava vezano za izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, a gradonačelnik Tomislav Tomašević vjeruje da će izmjene i dopune GUP-a, prve nakon osam godina, biti usvojene krajem godine. Zajedno sa suradnicima te ravnateljem Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Nikšom Božićem i pročelnicom Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijskog planiranja Anom Pavičić-Kaselj održao je konferenciju za medije na tu temu o kojoj se raspravljalo i na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine. 

POGLEDAJTE VIDEO: Tomašević o izmjeni i dopuni GUP-a

Gradska uprava danas je izmjene i dopune GUP-a uputila na javnu raspravu. Trajat će 15 dana, koliko je zakonom definirano.

Ciljevi su, kako je otkrio na sjednici, definiranje zona društvene namjene kako bi se stavilo u balans izgradnju stanova bez potrebnih društvenih sadržaja; zeleniji grad, povećanje broja zelenih i parkovnih površina te uvođenje reda u prostornu devastaciju gdje su pravila nejasna ili se njima manipulira.

- S obzirom na sveobuhvatni karakter izmjena GUP-a, očekujemo da ćemo nakon isteka roka imati još jednu, ponovljenu javnu raspravu, i to u jesen. Ovo su izmjene GUP-a koji je usvojen još 2007. godine, no cjelovito se nije mijenjao posljednjih osam godina - istaknuo je Tomašević. 

Zagrebački gradonačelnik je podsjetio na pokušaj izmjena 2019. godine od strane prethodne gradske vlasti. Taj je proces tada zaustavilo Ministarstvo. Istaknuo je da ovaj proces nema veze s tim

- S ovim smo krenuli lani u travnju i ponosan sam na to što je proces bio jako participativan, uključivao je i konzultacije sa stručnjacima, ali i s različitim javno-pravnim tijelima, među kojima su državne i gradske institucije i poduzeća, ali i s Vijećima Gradskih četvrti za koja smo radili posebne prezentacije, a oni su imali i najviše zahtjeva, odnosno prijedloga - rekao je Tomašević.

Gradski Zavod za prostorno uređenje prihvatio je većinu prijedloga Grada Zagreba. Nositelj izrade izmjena i dopuna GUP-a je gradski Ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. 

- Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju - naglasio je gradonačelnik. 

Izmjenama i dopunama će uspostaviti balans između stambene izgradnje i društvenih sadržaja, kako bi ne samo popravili sadašnju situaciju koja na mnogim mjestima nije zadovoljavajuća, nego i predvidjeli taj balans u budućem razvoju grada i daljnjoj stanogradnji. Pratit će je društvena infrastruktura kao što su dječji vrtići, škole, zdravstvene i kulturne ustanove. Njima će se također štititi i unaprijediti stanovanje u centru metropole, kako bi ono bilo privlačno mjesto za stanovanje, a ne samo za turističke potrebe. 

Odluku o izradi donijela je u lani u travnju Gradska skupština. Tada su definirali tri glavna cilja ovih izmjena - javne potrebe i javni interes, Zagreb zeleniji grad, te revalorizacija i unaprjeđenje prostornih kvaliteta.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da su jedva čekali. 

- Kao arhitekt i urbanist mogu reći da smo ove izmjene i dopune jedva dočekali. Nadamo se da će provedba zahvata u prostoru biti puno ujednačenija te da će se sve odvijati puno jednostavnije, jasnije i brže - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak
PROVJERITE LISTIĆE

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak

Na listiću su odigrane tri kombinacije igre Eurojackpot bez dodatne igre Joker. Ukupan iznos uplate je 6,00 €