Skupština DZNAP-a usvojila liste najprodavanijih novinarskih autora: Isplate kroz tri tjedna | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Skupština DZNAP-a usvojila liste najprodavanijih novinarskih autora: Isplate kroz tri tjedna

Skupština DZNAP-a usvojila liste najprodavanijih novinarskih autora: Isplate kroz tri tjedna
1

Nakon usvajanja ovih odluka, DZNAP će svojim članovima isplatiti autorske naknade, te 20.000 eura od zastara kao socijalni dodatak zbog inflacije

VIDEO

Skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) usvojila je u subotu Odluku o raspodjeli sredstava prikupljenih tijekom 2023. od press clipping agencija, kao i liste 200 autora s najviše prodanih tekstova, te liste 40 autora s najviše prodanih radio i TV priloga. Prve isplate naknada očekuju se kroz tri tjedna, priopćeno je iz DZNAP-a.

Jagoda Marić prva je na listi web i print novinara s 11.353 prodana teksta, dok je Lovorko Magdić s Hrvatskog radija prvi na listi RTV novinara s 1443 prodana priloga, priopćeno je iz DZNAP-a.

Novinarima Nacionala stigla je prijeteća poruka, reagirao je i HND: 'Zgroženi smo ovime'
Novinarima Nacionala stigla je prijeteća poruka, reagirao je i HND: 'Zgroženi smo ovime'

Nakon usvajanja ovih odluka, DZNAP će svojim članovima isplatiti autorske naknade, te 20.000 eura od zastara kao socijalni dodatak zbog inflacije.

Skupština DZNAP-a je jednoglasno usvojila i izvještaj o radu novog Predsjedništva, a podržano je i izvješće Nadzornog odbora, kao i Godišnji izvještaj o transparentnosti za 2023., koji detaljnije prikazuje sve troškove rada DZNAP-a, navodi se u priopćenju.

Usvojena je i izmjena Pravilnika o prijavljivanju projekata kojom će se regulirati pravednija dodjela sredstava za projekte, dodaje se.

Predstavljajući financijsko izvješće, koje je također jednoglasno podržano, te financijski plan, predsjednik DZNAP-a Goran Penić najavio je da će kao novi izvor prihoda Društvo početi prikupljati dio naknade od javne posudbe novinarskih djela u knjižnicama, te od umnožavanja novinarskih uradaka za privatno korištenje.

Glavni urednici o prijetnjama 'osovini zla': 'To je zlokobna poruka, ne shvaćamo je olako'
Glavni urednici o prijetnjama 'osovini zla': 'To je zlokobna poruka, ne shvaćamo je olako'

"Fokus nam je povećanje prihoda. Očekuju nas pregovori s nakladnicima oko internet naknada, ali i razgovori s Ministarstvom kulture i medija oko naknada za javnu posudbu, te sa ZAMP-om oko naknade za umnožavanje autorskog djela za privatno korištenje", naglasio je predsjednik DZNAP-a.

"U planu za ovu godinu nam je i pokretanje akcije potpisivanja autora, a od Hrvatske udruge digitalnih izdavača zatražili smo da u svoje smjernice o prenošenju sadržaja, potpišu i autore kad se tekst prenosi iz drugih medija", najavio je.

Prve isplate naknada očekuju se kroz tri tjedna. Sve točke usvojene na Skupštini, cijelu listu najprodavanijih autora, kao i vrijednost boda može se naći na dznap.hr , navodi se u priopćenju.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava osnovano je u studenom 2007. radi kolektivne zaštite novinarskih autorskih prava. Ciljevi društva su okupljanje novinara autora, zaštita novinarskih autorskih prava, ostvarivanje zajedničkih profesionalnih interesa te unapređenje društvenog i materijalnog položaja novinara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO