Novinarima Nacionala stigla je prijeteća poruka, reagirao je i HND: 'Zgroženi smo ovime' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Novinarima Nacionala stigla je prijeteća poruka, reagirao je i HND: 'Zgroženi smo ovime'

Novinarima Nacionala stigla je prijeteća poruka, reagirao je i HND: 'Zgroženi smo ovime'

Kako je izvijestila redakcija Nacionala, 20. svibnja na službeni redakcijski broj mobitela zaprimljena je poruka sljedećeg sadržaja koja je kasnije predana policijskim istražiteljima

VIDEO

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je reagiralo na prijetnje upućene redakciji tjednika Nacional smatrajući ih izravnim udarcem na slobodu medija uz zaključak ''da su za novinarsku zajednicu u Hrvatskoj došli opasni dani''.

'Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je prijetnjama upućenima redakciji tjednika Nacional u kojima je nedvosmisleno istaknuta poveznica sa stravičnim atentatom iz 2008. na urednika i vlasnika tog tjednika Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića.

HND ih smatra izravnim ugrožavanjem sigurnosti naših kolegica i kolega iz Nacionala, uz koje stojimo, ali i izravnim udarcem na slobodu medija'', ističu u HND-u.

Kako je izvijestila redakcija Nacionala, 20. svibnja na službeni redakcijski broj mobitela zaprimljena je poruka sljedećeg sadržaja koja je kasnije predana policijskim istražiteljima.

„Vi i vama slicni ste izvršili atentat na premjera Fica pisuci poluistine, lazi i huskajuci protiv ljudi koji obavljaju svoj posao kako bi ste zgrtali novac. Vas trostruki dousnik je to platio glavom, a uskoro ce i svi urednici iz 'osovine zla'. Cekamo trenutak da vas sto vise uhvatimo zajedno da ne trosimo eksploziv za samo jednog strvinara. Ljesinari koji prezive ce poceti pisati istinu i samo istinu, a ne lagati, izmisljati i pisati po narudzbi da samo zgrcu novac. Pratimo vas i vise od dvojice bit ce uspijeh, pa napisite oporuke…“

HND: Zbog opasnog nastraja iz DP-a na Novosti dobili smo niz prijetnji, policija je reagirala
HND: Zbog opasnog nastraja iz DP-a na Novosti dobili smo niz prijetnji, policija je reagirala

''Smatramo da su ovakve prijetnje izravno povezane s pogoršanjem ionako loše klime u društvu za novinarsku profesiju. Podsjetit ćemo samo na činjenicu da je premijer Andrej Plenković prije nešto više od mjesec dana Nacional, zajedno s Telegramom, N1, Indeksom i 24 sata, opasno etiketirao kao 'osovinu zla'. Također podsjećamo na otvorene prijetnje čelnika Domovinskog pokreta upućene redakciji tjednika Novosti, ali i cijeloj novinarskoj zajednici'', priopćili su iz HND-a.

Pritom su, dodaju, mediji praktički označeni kao neprijatelji države.

''Ovakve i slične neodgovorne i opasne izjave, kao i izostanak jasne i nedvosmislene osude prijetnji i napada na novinare i medije od najviših političkih predstavnika države, djeluju kao pogonsko gorivo za razne anonimne hulje – što pokazuje i sve veći broj prijetnji koje u posljednjih nekoliko tjedana primaju i ostale naše kolegice i kolege'' ističe se se u priopćenju HND-a.

U HND su najavili i kako će s najnovijim će drastičnim prijetnjama upoznati međunarodnu javnost i institucije te upozoriti kako su za novinarsku zajednicu u Hrvatskoj došli opasni dani.

''Poruka, međutim, onima koji nas žele zastrašiti i dalje je ista: nećete nas ušutkati'', zaključuju u HND-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Poslao joj video da dolazi po nju s puškom. Splitski policajci ga našli. Jedan izvukao pištolj
DRAMATIČNA SNIMKA UHIĆENJA

Poslao joj video da dolazi po nju s puškom. Splitski policajci ga našli. Jedan izvukao pištolj

Muškarac sa snimke prijetio je smrću bliskoj osobi zbog čega je, nakon što su ga policajci uočili, isključen iz prometa na magistrali u Kaštel Novom. Odmah je uhićen te je nad njim u tijeku istraga

Mario Korade ima debeli dosje. Žrtvu je tukao rukama i nogama
NASILNI GENERALOV SIN

Mario Korade ima debeli dosje. Žrtvu je tukao rukama i nogama

Mario Korade (35) pretukao je suprugu na parkiralištu • Udarao ju je rukama, nogama i vratima automobila • Ima teške tjelesne ozljede
VIDEO Splitski taksist se tukao s turistom kod zračne luke: Prolio je sok po autu, nije htio platiti!
POLICIJA MU NAPISALA KAZNU

VIDEO Splitski taksist se tukao s turistom kod zračne luke: Prolio je sok po autu, nije htio platiti!

SPLIT - Taksist (41) se posvađao s turistom, a onda i potukao, prikazuje snimka sa splitskog aerodroma. - Radi se o paru iz Velike Britanije, prolili su mi dvije litre soka od naranče po sjedalu. Platili su vožnju od Splita 40 eura, ali nisu htjeli platiti čišćenje - priča taksist koji je dobio i 300 eura prekršajni nalog zbog remećenja javnog reda i mira. - Uz čišćenje i kaznu, ovo je najskuplja vožnja koju sam imao - priča taksist za Dalmatinski portal.