Šef SOA-e preuzima dužnost u EU, evo tko će ga zamijeniti | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Šef SOA-e preuzima dužnost u EU, evo tko će ga zamijeniti

Šef SOA-e preuzima dužnost u EU, evo tko će ga zamijeniti

Hrvoje Omrčanin je trenutno pomoćnik ravnatelja za operacije. Markićv odlazak u tzv. europsku SOA-u u utorak je potvrdio premijer

VIDEO

Ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić od rujna preuzima Obavještajno analitički centar EU-a (EU INTCEN), a Markićev prvi pomoćnik Hrvoje Omrčanin bit će imenovan zamjenikom ravnatelja te će, nakon Markićeva odlaska, voditi agenciju do izbora novog ravnatelja. Markićv odlazak u tzv. europsku SOA-u u utorak je potvrdio premijer Andrej Planković rekavši kao je dogovoreno da mu se mandat produlji za dva mjeseca, nakon čega ćemo se vratiti na tu temu.

Plenković i Milanović uspjeli se dogovoriti oko Markića i SOA-e
Plenković i Milanović uspjeli se dogovoriti oko Markića i SOA-e

Izborom Markića za šefa INTCEN-a, kako se doznaje, potvrđuje se veliki utjecaj i ugled koji je on osobno, ali i SOA, imali proteklih godina u sigurnosnim tijelima EU i među europskih partnerima. SOA je već godinama iznimno aktivna u europskim sigurnosnim i obavještajnim krugovima, a dio tih aktivnosti je i javno objavljen.

Tako je SOA proteklih godina predsjedavala svim europskim sigurnosnim i obavještajnim platformama. U veljači 2020. Zagreb je bio sigurnosno-obavještajno središte Europe kada je 20-ak europskih službi potpisalo pismo namjere o osnivanju Europskog obavještajnog koledža.

Zagreb: Plenković na konferenciji "Europski obavještajni kolegij - potpisivanje pisma namjere"

Prošle godine SOA je osnovala Centar izvrsnosti za prikupljanje podataka iz otvorenih izvora, kojem je do sada pristupilo šet država među kojima su Španjolska, Francuska, Mađarska i Poljska.

Taj izbor ne bi mogao proći i bez europskih partnera, što znači da Markić ima potporu najvećih europskih sigurnosnih sustava, jer se mjesto direktora INTCEN-a popunjava natječajem i nije riječ o nacionalnoj kvoti.

Omrčanin i do sad drugi čovjek SOA-e

Imenovanje Hrvoja Omrčanina zamjenikom ravnatelja SOA-e, kako se doznaje, znači da se državni vrh odlučio za kontinuitet rada SOA-e. Omrčanin je trenutno pomoćnik ravnatelja za operacije, što znači da je i do sada praktično bio drugi čovjek SOA-e. Pomoćnik ravnatelja za operacije rukovodi svim operacijama SOA-e i prikupljanjem podataka. To ga, kako se doznaje, čini najpogodnijom osobom za nastavak rukovođenja SOA-om jer je upoznat sa svim aktivnostima, operacijama i projektima.

Medved predao liste za izbore u HDZ-u i poručio: SOA štiti sva tijela i infrastrukturu od napada
Medved predao liste za izbore u HDZ-u i poručio: SOA štiti sva tijela i infrastrukturu od napada

Pozicija zamjenika ravnatelja omogućava puno upravljanje SOA-om i provedbu mjera SOA-e pa će Omrčanin nastaviti voditi SOA-u nakon što Markić ode u Bruxelles. Na ovaj način se osigurava da Markićev odlazak prođe bez zastoja u radu unutar SOA-e.

Omrčanin je prošao sve razine rada u SOA-i, od operativca do pomoćnika ravnatelja, a tijekom karijere prošao je brojne edukacije i obuke na nacionalnoj razini i s međunarodnim partnerima. Činjenica da se državni vrh bez problema usuglasio oko Omrčanina, kako ističu upućeni, potvrđuje da se radi o osobi čija je karijera obilježena profesionalnim radom uz redovno napredovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Nebo će biti žuto: Danas stiže veća količina saharskog pijeska. Za sutra je upaljen žuti alarm!
PROGNOZA VREMENA

Nebo će biti žuto: Danas stiže veća količina saharskog pijeska. Za sutra je upaljen žuti alarm!

Poneki pljusak mogao bi pasti poslijepodne i navečer, to bi izraženije moglo biti na sjeverozapadu i sjeveru zemlje. Sutra slično, sunčano i vruće uz temperature i do 35 stupnjeva