Plenković i Milanović uspjeli se dogovoriti oko Markića i SOA-e | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Plenković i Milanović uspjeli se dogovoriti oko Markića i SOA-e

Plenković i Milanović uspjeli se dogovoriti oko Markića i SOA-e
3

Daniel Markić kojem uskoro završava mandat, ostat će još četiri godine ravnatelj SOA-e, ali će konačno dobiti zamjenika. Tako bi, kako doznajemo, trebao biti riješen problem izbora čelnog čovjeka SOA-e

VIDEO

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, koji, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, supotpisuju imenovanje ravnatelja SOA-e, nisu do 6. svibnja, do kada je Danielu Markiću trajao drugi mandat, uspjeli postići dogovor o novom ravnatelju, pa su se usaglasili da postojeći bude vršitelj dužnosti još najdulje dva mjeseca, piše Novi list.

Idućih bi dana trebalo biti objavljeno da su Milanović i Plenković zajednički odlučili ponovo imenovati Markića. Daniel Markić ostat će tako još četiri godine ravnatelj SOA-e, ali će konačno dobiti zamjenika. Tako bi trebao biti riješen problem izbora čelnog čovjeka SOA-e, budući da krajem sljedećeg tjedna Markiću završava dvomjesečni mandat vršitelja dužnosti ravnatelja.

Izjava Zorana Milanovića nakon proslave Dana Grada Svete Nedelje

SOA je osnovana 2006., spajanjem POA-e i OA-e, Markić je četvrti po redu njezin ravnatelj, ali iz nekog razloga zamjenik ravnatelja, iako zakon predviđa to mjesto, nikad nije imenovan. Formalno se postupak imenovanja pokreće na prijedlog ravnatelja, što znači da će to učiniti Markić, ali jasno je da će na konkretan odabir presudno utjecati Milanović i Plenković.

Prisiljeni surađivati

Predsjednik je najavio da će se još jednom kandidirati, premijer mu je poručio da bi se on, da je politički korektan, pokupio i obećao mu poraz na predstojećim izborima, ali njih su dvojica, eto, opet prisiljeni surađivati jer im to jednostavno nalažu Ustav i zakon.

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu nakon šireg predsjedništva HDZ-a

Možda bi Milanović i u startu pristao da Markić odradi još četiri godine na čelu SOA-e, ali bio je nezadovoljan kako je ta agencija postupila sa saznanjima o kontaktima Ivana Turudića i Zdravka Mamića 2015., do kojih je došla prateći, na zahtjev DORH-a, potonjeg.

Predsjednik Republike smatrao je da je Markić o susretima tadašnjeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu s čovjekom koji je izašao iz pritvora morao samoinicijativno izvijestiti premijera kada je Turudić postao kandidat za glavnog državnog odvjetnika, što je izostalo.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

VIDEO Olujne ćelije pogodile su Sloveniju, tuča razbijala stakla. Nevrijeme ide prema Hrvatskoj
MOGUĆE TUČE I BUJICE

VIDEO Olujne ćelije pogodile su Sloveniju, tuča razbijala stakla. Nevrijeme ide prema Hrvatskoj

Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra, upozoravaju iz Državnog hidrometerološkog zavoda

Što ste se sunčali, sunčali ste se! Stiže nevrijeme, za dvije regije na snazi narančasto upozorenje
'OPASNO VRIJEME'

Što ste se sunčali, sunčali ste se! Stiže nevrijeme, za dvije regije na snazi narančasto upozorenje

Na snazi je meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, osim kninske regije. Za zagrebačkoj i osječkoj regiji podignuta je razina upozorenja na narančasto koje označava opasno vrijeme
Strava u središnjoj Hrvatskoj: Majka ubila tek rođenu bebu. DORH: Određen joj je pritvor
OBJAVILI ZA ŠTO JU TERETE

Strava u središnjoj Hrvatskoj: Majka ubila tek rođenu bebu. DORH: Određen joj je pritvor

Mlada majka ubila je tek rođeno dijete u subotu. Tijelo je pronašao član obitelji koji je o svemu obavijestio policiju. DORH je objavio da ju terete za teško ubojstvo