Obavijesti

News

Komentari 17

Pupovčevog čovjeka uhitili zbog ratnog zločina, bio na listi SDSS-a za Sabor: 'Opasan je čovjek!'

Pupovčevog čovjeka uhitili zbog ratnog zločina, bio na listi SDSS-a za Sabor: 'Opasan je čovjek!'

Dragutina Ćelapa sumnjiče da je 1991. godine kao snajperist vojske tzv. SAO Krajine ubio civila. Bivši HDZ-ov župan Žinić kandidirao ga je za člana županijskog Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata

VIDEO

Bivši predsjednik SDSS-a Topusko Dragutin Ćelap (70) uhićen je u utorak na području Gvozda zbog sumnje da je u srpnju 1991., za vrijeme Domovinskog rata, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojba, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Na njegovo mjesto nakon uhićenja je stigao dosadašnji potpredsjednik Općinske organizacije SDSS-a Topusko Dalibor Trkulja, objavio je SDSS.

Sisačka policija je na svojoj internetskoj stranici izvijestila o uhićenju 70-godišnjaka, ne otkrivajući njegov identitet. Da je riječ o Ćelapu potvrdio je i izvor u županijskoj organizaciji SDSS-a. 

- Iznenađeni smo situacijom s kolegom Ćelapom ali stranka kao organizacija mora i treba ići dalje - rečeno je na sinoćnjoj sjednici Odbora. Vjeruju "da će Ćelap pred nadležnim institucijama dokazati da nije kriv za ono što ga se tereti”.

Od 2019., kada je podnijeta kaznena prijava, pa sve do danas, nije bilo informacija o tijeku istrage protiv Ćelapa.

Snajperist u paravojnoj jedinici

Ćelap (70) je osumnjičen da je u 1991., tada kao 37-godišnjak zajedno sa sada pokojnim, a tada 32-godišnjim i 39-godišnjim muškarcima, u poslijepodnevnim satima 17. srpnja 1991. godine, kao pripadnik paravojnih oružanih formacija tzv. sao krajine, došao u mjesto Staro Selo Topusko na području Gvozda i hitcima iz vatrenog oružja usmrtio tada 50-godišnjeg muškarca koji je upravljao traktorom koji se potom prevrnuo u kanal gdje je naknadno pronađen. 

Pretragom doma i drugih prostorija kod osumnjičenog su pronađena i oduzeta dva pištolja i 600 grama suhe biljne materije nalik na indijsku konoplju koja će biti dostavljena na vještačenje, izvijestila je sisačko-moslavačka policija. 

Zajednica utemeljitelja HDZ-a: 'Neka SDSS preispita ulogu svojih članova u agresiji na RH'
Zajednica utemeljitelja HDZ-a: 'Neka SDSS preispita ulogu svojih članova u agresiji na RH'

Kako neslužbeno doznaje Večernji, Ćelap se na ispitivanju branio da u vrijeme događaja nije bio na tom području Umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan, koji je dokumentirao i razotkrio mnoge ratne zločine, kazao je za Hinu da mu je "drago što je razbojnik i ubojica zatvoren". Prije pet godina je dokumente o zločinima osumnjičenog Ćelapa predao PU sisačko-moslavačkoj te je 2019. godine DORH-u podnio i kaznenu prijavu protiv Ćelapa za počinjenje ratnih zločina. 

Pisana nagrada nakon ubojstva

Došao je do dokumenata iz arhive tzv. RSK iz kojih se vidi da je Ćelap bio snajperist koji je kao pripadnik tzv. Srpske vojske Krajine dobio pisanu pohvalu od zapovjednika "3. partizanskog bataljuna" Nedjeljka Vorkapića, u kojoj piše da se "iskazao kao stabilna i hrabra osoba, pri čemu imponira njegova hladnokrvnost i odlučnost".

- Ćelap (PAJO) Dragutin kao borac uključio se u oružanu borbu 10.07.1991. u samostalni vod Staro Selo kao strijelac snajperista. Pored ličnog naoružanja u borbenim aktivnostima uspješno je koristio drugo naoružanje kao sredstvo za protuoklopnu borbu. Iskazao se kao stabilna i hrabra ličnost pri čemu imponira njegova hladnokrvnost i odlučnost. Posebno se istakao u 1. i 2. napadu na Topusko kada je odlučnom akcijom jedinice u kojoj se on nalazio u Velikoj Vranovini likvidirano oko 30 pripadnika MUP-a i ZNG-i te po oslobađanju Lasinje u izviđačkim aktivnostima likvidirao tri neprijateljska vojnika - stoji u pisanoj pohvali.

Ivica Pandža Orkan: 'Riječ je o opasnom čovjeku'

U dokumentu se dalje navodi da se "posebno istaknuo u prvom i drugom napadu na Topusko kada je odlučnom akcijom jedinice u kojoj se on nalazio u Velikoj Vranovini likvidirano oko 30 pripadnika MUP-a i ZNG" te da je "po oslobađanju Lasinje u izviđačkim aktivnostima likvidirao tri neprijateljska vojnika".

Pandža dodaje kako postoje i dokazi da je Dragutin Ćelap zvjerski ubio i mladog srpskog vojnika.

SDSS Topusko nakon što su im predsjednika uhitili zbog ratnog zločina: 'Dokazat će da nije kriv'
SDSS Topusko nakon što su im predsjednika uhitili zbog ratnog zločina: 'Dokazat će da nije kriv'

- Riječ je o opasnom čovjeku, ubojici i nadam se da će u nastavku istrage biti otkriveni i dokazani svi njegovi zločini. Zadovoljan sam što su hrvatske institucije odradile i rade svoj posao i da će pravda biti zadovoljena za sve hrvatske žrtve, ali i za žrtvu mladog srpskog vojnika koji se kao ročnik JNA našao na području Topuskog, a ubio ga je Dragutin Ćelap - istaknuo je te dodao da je vjerojatno riječ o ubojstvu civila Marka Matijevića.

Ćelap je na koncu kazneno prijavljen i uhićen zbog slučaja ubojstva civila koje nije spomenuto u dokumentima. Dokument kojie je objavljen u knjizi 'Krajina kroz dokumente' autora Ivice Pandže Orkana pokazuje i da je Ćelap bio ranjen prilikom izviđanja. U travnju 1992. godine ranjen je iz puške, a prostrijeljeno mu je stopalo.

'Za prijavljivanje ratnog zločina nikad nije prekasno'

Povodom podnošenja kaznenih prijava obratila se i Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara koja je istaknula da za prijavljivanje ratnog zločina ''nikad nije prekasno''.

- Osim naše moralne i zakonske obaveze, na kaznene prijave odlučili smo se kako bismo poslali poruku Miloradu Pupovcu kako je danas biti Srbin u Hrvatskoj. Ubijate, masakrirate, palite i izvršavate agresiju na državu, a danas uživate sve blagodati te države kao vijećnici i zastupnici na teret hrvatskih poreznih obveznika. Smatramo kako tome mora doći kraj, Na DORH-u je da odradi svoj dio posla - kazao je nakon podizanja prijava Ante Čarapović iz Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Maksimir.

Pupovac: Zatečeni smo! Svaki ratni zločin osuđujemo i za svakom žrtvom žalimo...
Pupovac: Zatečeni smo! Svaki ratni zločin osuđujemo i za svakom žrtvom žalimo...

Pored Pandže, Čarapovića i Gregurić, kaznene prijave podnijeli su Ivan Knezović iz Udruge ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi, Dragutin Poturica iz UHDDR-a Grada Zaprešića, Miljenko Komes iz HVIDRA-e Samobor i Sveta Nedjelja, Željko Herceg iz Udruge ratnih veterana 1.GBR Tigar Krapinsko-zagorske županije i Zlatko Majić iz Udruge Topnika 1. GBR Tigrovi.

Umirovljeni pukovnik HV-a pozvao je i druge hrvatske institucije da rade svoj posao pa tako i građevinsku inspekciju i poreznu upravu da provjere legalnost objekata u Starom selu Topuskom na rijeci Glini koje je nelegalno izgradio Dragutin Ćelap i u kojima se nelegalno obavlja ugostiteljska djelatnost.

Bio na SDSS-ovoj listi za Sabor

Dragutin Ćelap bio je kandidat na parlamentarnim izborima provedenih u studenom 2003. godine. Bio je na listi Srpske narodne stranke koji je tada vodio Milan Đukić.

Bivši HDZ-ov župan Ivo Žinić kandidirao je 2019. Ćelapa za člana županijskog Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata što je Županijska skupština, unatoč upozorenju umirovljenog pukovnika HV-a na sjednici skupštine, potvrdila. Nakon prijave DORH-u za ratni zločin, brzo su ga smijenili. 

Šansu za dublji probitak u hrvatsku politiku ugrabio je kada je prihvatio dužnost vijećnika SDSS-a u Topuskom. 

SDSS Topusko stao uz bivšeg predsjednika 

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u srijedu je za Hinu izjavio kako je zatečen viješću da je čelnik ogranka te stranke iz Topuskog Dragutin Ćelap osumnjičen zbog ubojstva hrvatskog civila 1991. Istaknuo je da osuđuju svaki ratni zločin i žale za žrtvama.

- Zatečeni smo tim događajem jer saznanja o tome za što ga se tereti nismo imali. Svaki ratni zločin osuđujemo i za svakom žrtvom žalimo - kazao je Pupovac.

- SDSS je u postupku unutarstranačkih izbora lokalnih organizacija koji se održavaju do 20. listopada i on se nije kandidirao za novi mandat na čelu SDSS-a Topusko. Rekao nam je da se zbog godina povlači i prepušta mjesto mlađima. Ja ga poznajem otkad se priključio SDSS-u i nisam bio upoznat s njegovom prošlošću - kazao je Branko Jovičić, predsjednik županijske organizacije SDSS-a Sisačko moslavačke županije. Dodao je da se "nada da će institucije napraviti svoj posao uz presumpciju nevinosti Ćelapa da nitko nije kriv dok mu se na sudu ne dokaže krivnja”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Vrata pakla na Bliskom istoku: 'Oko Irana i Izraela formiraju se 2 saveza, to je uvod u veći rat'
VIDEO: ANALIZA SUKOBA

Vrata pakla na Bliskom istoku: 'Oko Irana i Izraela formiraju se 2 saveza, to je uvod u veći rat'

Iranske rakete padale su po naseljenim mjestima. Izraelci se trude normalno živjeti, prošli su vojnu obuku jer žive u 'opasnom susjedstvu. Netanyahu planira žestoku osvetu

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm
Najviša razina upozorenja

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm

I ostatak je Hrvatske, osim na krajnjem istoku, pod meteoalarmom. Dalmacija zbog jakih udara juga, dok je u Zagrebačkoj i Karlovačkoj regiji na snazi zbog obilne kiše