Dok se proizvodnja prirodne vanilije smanjila ponajviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla
Proizvodnja u krizi: Sladoled od vanilije bit će još skuplji
Cijena prirodnog sladoleda od vanilije proteklih je godina porasla širom svijeta i male su nade da će se smanjiti, rekao je Bernd Hachmann, vlasnik tvrtke Aust&Hachmann koja tržište opskrbljuje vanilijom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Cijene su na nekim mjestima povećane 16 puta, skočivši od prosječno 30 eura po kilogramu na oko 500 eura.
Aust&Hachmann, osnovan 1881. u Hamburgu, specijalizirao se za sve vrste vanilije i na godinu prodaje oko 300 tona tog sastojka.
"Proizvodnja vanilije u dubokoj je krizi", rekao je Hachmann čija je tvrtka jedna od najpoznatijih opskrbljivača.
Burbon vaniliju primjerice, koja potječe s Madagaskara, otoka Reunion ili Komora, gotovo je nemoguće naći, naglasio je.
"Trenutno je uopće ne možemo ponuditi", rekao je Hachmann. Umjesto toga prodaje se tahićanska vanilija, koja ima blagu aromu i potječe s Papue Nove Gvineje.
Dok se proizvodnja prirodne vanilije smanjila ponajviše zahvaljujući niskim cijenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima na prirodnim sastojcima je porasla.
Aroma vanilije dobiva se iz fermentirane mahune vanilije, koja je posebna vrsta orhideje i budući da treba tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanilije zasad nema načina da se situacija poboljša.