Obavijesti

News

Komentari 6

Tomašević: I ovog će vikenda biti besplatan ulaz u muzeje i na bazene zbog toplinskog vala

Tomašević: I ovog će vikenda biti besplatan ulaz u muzeje i na bazene zbog toplinskog vala

Otvara se Arheološki muzej u Zagrebu nakon obnove stalnog postava i sanacije štete nastale u potresu 22. ožujka 2020., a tom prilikom gradonačelnik Tomašević održava press konferenciju

VIDEO

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenica Danijela Dolenec održat će redovnu konferenciju za novinare u zagrebačkom Arheološkom muzeju, gdje će prisustvovati konferenciji povodom ponovnog otvaranja muzeja nakon obnove stalnog postava i završene sanacije štete nastale u potresu.

Na konferenciji za medije govorit će i ravnatelj Arheološkog muzeja Ivan Radman-Livaja te predstavnici Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

PRATITE UŽIVO:

Na početku konferencije obratio se ravnatelj muzeja koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u obnovi. 

Ravnatelj muzeja Ivan Radman-Livaja istaknuo je kako su osim muzejske zgrade, u obnovi i veći dijelovi postava i vraćanje u stanje kakvo je bilo 2020. godine. Riječ je o egipatskoj, antičkoj i srednjovjekovnoj bitci. U slučaju pretpovijesne zbirke napravljen je novi postav. Nakon četiri godine muzej se otvara javnosti, ali ravnatelj najavljuje, nastavak obnove pročelja vrijedan tri milijuna eura koji bi trebao početi sljedeće godine. Napravljen je i kompletan novi projekt za novi postav.

Nakon ravnatelja prigodno se obratio i izaslanik Ministrice kulture Ivica Poljičak, ujedno i državni tajnik u navedenom ministarstvu. On se osvrnuo na izazove u povlačenju sredstava za obnovu, ponajviše iz europskog Fonda solidarnosti. Ugovoreno je više od 230 milijuna eura za obnovu 16 muzeja, dodao je, ocijenivši to povijesnim ulaganjem u muzeje.

Kreće obnova Doma sportova: 'Jedan je od najkompleksnijih građevinskih zahvata u državi'
Kreće obnova Doma sportova: 'Jedan je od najkompleksnijih građevinskih zahvata u državi'

- Do kraja godine očekujemo otvaranje Hrvatskog školskog muzeja, što će dati jednu novu crtu i dimenziju Gradu Zagrebu, a optimistični smo i što ćemo u rujnu ugledati novi postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Najveći dio obnove će biti realiziran zaključno sa 2026. i tada će mapa nacionalnih muzeja u Zagrebu biti kompletiran. Raduje nas podrška svih stručnjaka koji su sudjelovali, raduje nas i razumijevanje Grada - rekao je te zahvalio svima uključenima u proces obnove.

Zatim se medijima obratio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Uz zahvale svima koji su sudjelovali u obnovi dodao je kako će Grad financirati obnovu fasade muzeja s oko 3 milijuna eura. Najavio je i kako će i ovog vikenda ulaz u muzej biti besplatan kako bi građani mogli potražiti zaklon od velikih vrućina u gradu.

Tomašević objavio: Evo gdje će graditi još tri mosta u Zagrebu
Tomašević objavio: Evo gdje će graditi još tri  mosta u Zagrebu

Tomašević se osvrnuo i na općenitu obnovu grada nakon potresao i kazao kako u gradu nikad nije bilo više gradilišta te kako nije zadovoljan tempom izgradnje zamjenskih kuća, osobito u podsljemenskoj zoni.

Pozvao je ministarstvo da se taj proces ubrza. Podsjetio je da Grad ne obnavlja privatne zgrade, ali sufinancira radova na njima.

- Ako treba povećat ćemo taj iznos da bi obnova išla što brže - rekao je.

Tomaševića su pitali i o nezaobilaznoj temi otpada i njegovog deponiranja u Zagrebu, konkretno planovima za Resnik.

- Nema promjena. I dalje idemo u javnu nabavu za studiju izvodljivosti za spalionicu, da vidimo isplatili se da grad ide u tu investiciju. To ne bi bila štetna toplina, već bi se proizvodila energija za centralno grijanje te struja za kućanstva - odgovorio je Tomašević.

Tomašević najavio promjene za povlašteni parking u Zagrebu: 'Grad će se podijeliti u zone'
Tomašević najavio promjene za povlašteni parking u Zagrebu: 'Grad će se podijeliti u zone'

Tomašević je i odgovarao na pitanja novinara oko javnog prijevoza. Kazao je kako je vozni park u gradu loš te kako su upravo zato i naručili 40 novih tramvaja, a najavio je i kako će se vjerojatno sveukupno naručiti 80 novih tramvaja.

- Ove godine investiramo u čišćenje i održavanje ZET-ovih vozila kako bi imali vlastite pogone. Što se tiče voznog reda, svakog ljeta je ljetni vozni red, tako je svake godine i tako je u svakom europskom gradu. Ne krijemo, da je vozni park potkapacitiran i zato smo kupili autobuse i tramvaje koji su rabljeni, a kupit ćemo i električne autobuse te još tramvaja - rekao je.

- Veći dio vozila ima klimu, manji dio nema, a nikad nije tema Osijek u kojemu ni jedan tramvaj nema klimu. Ideja je da sve tramvaje koji su stari maknemo iz voznog parka i zato kupujemo 40 novih tramvaja, a onda do kraja godine još 20, a kako sad stvari stoje izgleda da ćemo kupiti 80 - najavio je Tomašević.

VIDEO Tomašević obišao radove na okretištu Mihaljevac: 'Nije se obnavljalo još od 1948. godine'
VIDEO Tomašević obišao radove na okretištu Mihaljevac: 'Nije se obnavljalo još od 1948. godine'

Komentirao je i radove na Jadranskom mostu kazavši da će biti gotovi do kraja godine.

- Zagreb ima samo dva mosta preko kojih vozi tramvaj - rekao je pa dodao da Jadranski most zbog stanja u kojem je mora ići u obnovu zbog lošeg stanja u kojem je bio, ali nije mogao biti zatvoren za vrijeme radova jer ima premalo mostova. Dotaknuo se i Jarunskog mosta koji je ucrtan u GUP od sedamdesetih godina i rekao je da će ga oni sagraditi. Zapadni Jarunski most trebao bi biti gotov do kraja 2028., a pješačko-biciklistički kod Jaruna do 2027. 

Tomašević je najavio kako će i ovog vikenda svi gradski bazeni biti besplatni za građane zbog toplinskog vala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere