Pobjeda za Assangea na sudu: Još ga ne mogu izručiti SAD-u! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Pobjeda za Assangea na sudu: Još ga ne mogu izručiti SAD-u!

Pobjeda za Assangea na sudu: Još ga ne mogu izručiti SAD-u!

Ispred Australca su sad, čini se, novi mjeseci i godine pravnih bitki. Ranije je SAD priopćio da neće za njega tražiti smrtnu kaznu ako bude izručen...

VIDEO

Julian Assange može uložiti novu žalbu na izručenje u SAD! Odlučio je tako Visoki sud u Londonu danas o osnivaču Wikileaksa, javlja BBC

On nije bio na sudu, opravdao se zdravstvenim razlozima, ali njegova supruga i otac bili su prisutni.

Ispred Australca su sad, čini se, novi mjeseci i godine pravnih bitki. Ranije je SAD priopćio da neće za njega tražiti smrtnu kaznu ako bude izručen...

Stigle stotine prosvjednika

Dvoje sudaca londonskog Visokog suda rekli su da su mu dopustili da podnese punu žalbu kako bi saslušali njegov argument da bi u SAD-u mogao biti diskriminiran na temelju toga što je rođen u Australiji.  Stotine prosvjednika okupile su ranije ispred suda uoči sjednice, a vijest o odobrenju žalbe dočekana je pljeskom i pjesmom. 

Dvoje sudaca treba odlučiti jesu li zadovoljni američkim jamstvom da će se 52-godišnji Assange moći osloniti na prvi amandman američkog ustava ako će mu se suditi za špijuniranje u SAD-u.  Njegov odvjetnik Edward Fitzgerald ranije je rekao da suci ne smiju prihvatiti garanciju američkih tužitelja da će se Assange moći koristiti svojim pravima jer sud neće imati tu obvezu. 

- Smatramo da je ovo očigledno neadekvatno jamstvo - rekao je sudu tijekom ročišta. 

Fitzgerald je prihvatio odvojeno jamstvo da Assangeu ne prijeti smrtna kazna, kazavši kako je SAD dao „nedvosmisleno obećanje da ga neće optužiti za teški zločin” . SAD smatra da su jamstva iz prvog amandmana dovoljna. Riječ je o amandmanu koji, između ostalog, štiti pravo govora. 

James Lewis, predstavnik američkih vlasti, u dokumentima suda napisao je kako jamstva "ne mogu obvezati sud”, no da će ih američki sudovi primiti na znanje i "koliko budu u mogućnosti izvršiti obećanje izvršne vlasti”.  Prosvjednici okupljeni ispred suda rano u ponedjeljak pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da oslobodi pritvorenog Australca. 

Biden je u travnju rekao kako SAD „razmatra” zahtjev Australije da odustane od kaznenog progona njezinog državljanina. 

Pristaše Assangea pred sudom u Londonu

Otkrio tajne američke vojske

WikiLeaks je objavio stotine tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, što je najveći sigurnosni propust te vrste u povijesti američke vojske.

Julian Assange extradition

U travnju 2010. objavio je povjerljiv video koji prikazuje američki napad helikopterom 2007. godine u kojem je ubijeno desetak ljudi u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, uključujući i dvoje novinara Reutersa.

Britanski sud sprema konačnu odluku o izručenju Assangea: Pravna bitka traje 13 godina
Britanski sud sprema konačnu odluku o izručenju Assangea: Pravna bitka traje 13 godina

Vlasti SAD-a žele izvesti Assangea, rođenog u Australiji, na suđenje za 18 optužbi, gotovo sve prema Zakonu o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci s WikiLeaksom bili nepromišljeni, naštetili nacionalnoj sigurnosti i ugrozili živote agenata.

Njegovi brojni globalni pristaše optužnicu nazivaju parodijom, napadom na novinarstvo i slobodu govora te osvetom zbog nacionalnog sramoćenja. Skupine za ljudska prava i neka medijska tijela, kao i australski premijer Anthony Albanesea i drugi politički čelnici, pozivali su na odbacivanje slučaja.

Da je Visoki sud presudio da se izručenje može nastaviti, Assangeovi pravni putevi u Velikoj Britaniji bili bi iscrpljeni. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak
PROVJERITE LISTIĆE

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak

Na listiću su odigrane tri kombinacije igre Eurojackpot bez dodatne igre Joker. Ukupan iznos uplate je 6,00 €