Obavijesti

News

Komentari 1

Na trajekt Lastovo stiže nova posada, uskoro će nastaviti ploviti: 'Nije bilo problema...'

Na trajekt Lastovo stiže nova posada, uskoro će nastaviti ploviti: 'Nije bilo problema...'

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Jadrolinije u nedjelju su iskazali su žaljenje zbog strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba

VIDEO

Na svim brodovima Jadrolinije su, nakon teške nesreće, u kojoj su u nedjelju poginula tri pomorca, a jedan je ozlijeđen, zastave spuštene na pola koplja, a na upravnoj zgradi Jadrolinije u Rijeci izvješena je crna zastava žalosti, doznaje se iz nacionalnog putničkog brodara. Prema podacima iz Jadrolinije, predstavnici te tvrtke u ponedjeljak su u riječkoj bolnici posjetili ozlijeđenog pomorca. Ozlijeđeni pomorac je stabilno i pri svijesti te nije životno ugrožen. U kontaktu su i obići će i obitelji smrtno stradalih te im osigurati svu potrebnu liječničku, financijsku i drugu pomoć.

POGLEDAJTE VIDEO

Posada broda Lastovo iskrcana je, a na brod se upućuje nova posada te će brod, nakon što je rampa podignuta na vlastiti pogon broda,  uskoro nastaviti ploviti na redovnoj liniji.

Agencija koja istražuje nesreće pokrenula sigurnosnu istragu tragedije na Malom Lošinju...
Agencija koja istražuje nesreće pokrenula sigurnosnu istragu tragedije na Malom Lošinju...

Za članove posade broda Lastovo, koji su bili na mjestu nesreće, osigurana je psihološka pomoć, naveli su iz Jadrolinije.

U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju, kada je u nedjelju oko 15 sati na pomorce pala više tona teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo, poginula su tri pomorca, a jedan je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu.

Poginuli su vođa stroja i dvojica kormilara, dvojica pomoraca su iz predjela Splita, a jedan iz Zadra.

"Poduzet ćemo potrebne korake"

U medijima se prenose neslužbene informacije o uzrocima nesreće, da je riječ o ljudskoj greški te da rampa, kada je pala na članove posade, nije bila osigurana zaštitnim klinom.

Ljudska pogreška ili tehnički problem s rampom? Tri mornara su bila iz okolice Splita i Zadra
Ljudska pogreška ili tehnički problem s rampom? Tri mornara su bila iz okolice Splita i Zadra

Na upit Hine o utvrđivanju odgovornosti nakon nesreće, u ponedjeljak su iz Jadrolinije odgovorili da će, nakon što ih utvrde institucije koje istražuju uzroke i okolnosti nesreće, moći govoriti o svim činjenicama i okolnostima događaja, kao i odgovornosti te će poduzeti potrebne korake.

Dodaju da je Uprava Jadrolinije pokrenula te se provodi interna kontrola, propisana u slučaju ovakvih nesreća.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Jadrolinije u nedjelju su iskazali su žaljenje zbog strašne nesreće i sućut obiteljima preminulih osoba te nadu u oporavak ozlijeđenog člana posade. Duboku i iskrenu sućut obiteljima poginulih i svim pomorcima Jadrolinije uputio je i Sindikat pomoraca Hrvatske

Očevidom na mjestu događaja rukovodio je zamjenik županijske državne odvjetnice iz Rijeke, a uz policiju, na mjesto nesreće izašli su i djelatnici nadležne Lučke kapetanije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji će provesti istragu o uzrocima nesreće te djelatnici Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

"S tim trajektom nikad nije bilo problema"

Kobna rampa trajekta Lastovo sinoć se podigla sama. Zašto je pala i usmrtila trojicu radnika?
Kobna rampa trajekta Lastovo sinoć se podigla sama. Zašto je pala i usmrtila trojicu radnika?

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta je u nedjelju, nakon nesreće rekao da Jadrolinija tuguje zbog trojice poginulih pomoraca te da s trajektom Lastovo nikad nije bilo problema.

Na pitanje novinara je li prije bilo problema na tom brodu koji je star više od 50 godina, Sopta je odgovorio da nikad nije bilo problema s tim brodom. "Ali, dopustite dan tuge i sućuti pa ćemo to drugi put komentirati", dodao je i naveo da najprije treba vidjeti što se dogodilo. 

"Hajdemo danas ovo pregrmjeti i vidjeti što se desilo pa ćemo lako oko odgovornosti", odgovorio je na pitanje vidi li u svemu svoju odgovornost.

Brod "Lastovo" je trajekt za lokalne linije klasificiran kao ro-ro putnički brod. Izgrađen je 1969. u Japanu za japanskog naručitelja gdje je zaplovio pod imenom Ishizuchi. Brod 1978. godine postaje dijelom Jadrolinijine flote. Najčešće plovi na linijama splitskog okružja. Dugačak 72,7 metara, gaza 3,7 metara i širine 13,7 metara.

"Jadrolinija" ima 39 trajekata, dva trajekta na međunarodnim linijama, 12 katamarana i četiri klasična broda, a godišnje preveze 12 milijuna putnika i 3,5 milijuna vozila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

VIDEO Snimke užasa kod Nove Gradiške: Jedan mrtav na A3, potom izletio kombi pun ljudi
IZLETIO I KOMBI PUN LJUDI

VIDEO Snimke užasa kod Nove Gradiške: Jedan mrtav na A3, potom izletio kombi pun ljudi

NOVA GRADIŠKA Policija je u 2.20 sati dobila dojavu da je na autocesti A3, između čvora N. Gradiška i Okučani, došlo do nesreće u kojoj je poginuo jedan čovjek. Na teren su izašli policija, Hitna i druge žurne službe. Utvrđeno je da su u toj nesreći sudjelovala tri vozila kojima su upravljali strani državljani. Jedan je čovjek poginuo. Na izlazu s autoceste došlo je do još jedne nesreće u kojoj je izletio kombi. - 13 ljudi je pregledano od toga je 9 migranata, dvoje imaju teške ozljede, dvoje je i hospitalizirano , nitko nije životno ugrožen - rekli su nam iz bolnice.
Kapetan Bekavac i prvi časnik dobili 30 godina zatvora: 'Sud nije imao petlje donijeti odluku'
ŠOK U TURSKOJ

Kapetan Bekavac i prvi časnik dobili 30 godina zatvora: 'Sud nije imao petlje donijeti odluku'

Sudac u Turskoj je odlučio da kapetan Marko Bekavac i njegov prvi časnik ostaju u turskom zatvoru Sincan još 30 godina, od maksimalnih 40. Odvjetnici će se žaliti