Obavijesti

News

Komentari 100

Agencija koja istražuje nesreće pokrenula sigurnosnu istragu tragedije na Malom Lošinju...

Agencija koja istražuje nesreće pokrenula sigurnosnu istragu tragedije na Malom Lošinju...
4

Član posade koji je iz neposredne blizine svjedočio stravičnoj nesreći završio je na odjelu psihijatrije u riječkom KBC-u. On je satima sjedio na klupici na suncu nedaleko trajekta gdje se sve dogodilo

Pokretanje videa...

Strava u Malom Lošinju: Troje mrtvih i jedan ozlijeđeni u padu rampe trajekta 07:44

Ključne informacije o tragediji:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
ISTRAGA NESREĆE

Glavni istražitelj pomorskih nesreća donio je odluku o pokretanju sigurnosne istrage nesreće u kojoj su u nedjelju u Malom Lošinju poginula tri Jadrolinijina pomorca, priopćeno je u ponedjeljak iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Dodaju kako će sve biti javno objavljeno na web stranicama Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu.

Iz Agencije također navode kako su jučer oko 15,40 sati od dežurnih službi zaprimili informaciju o pomorskoj nesreći Jadrolinijinog ro-ro putničkog broda Lastovo na Malom Lošinju, u kojoj su poginula tri člana posade, dok je četvrti član posade teško ozlijeđen.

Odmah po dojavi, istražitelji pomorskih nesreća Agencije izašli su na teren u svrhu provođenja očevidnih radnji, koje traju i dalje, priopćili su iz Agencije.

REKONSTRUKCIJA TRAGEDIJE

Što je povikao kapetan prije nesreće, zašto su ljudi bili ispod rampe?

Svako ljetno jutro trajekt Lastovo odvezuje se u zadarskoj luci Gaženica, a točno šest sati i deset minuta poslije pristaje u Mali Lošinj. Bilo je tako i ovog vikenda. Nakon dolaska na otok sve se pripremalo za polazak natrag u Zadar, na 51 nautičku milju dugu rutu, drugu najdužu na Jadranu.

Međutim, uslijedili su problemi. Već na otoku navodno su se pojavili problemi s rampom za utovar. Trajekt je stajao u luci, četiri zaposlenika Jadrolinije spustila su se na rivu i nešto pregledavali. Bilo je oko 15 sati. Riječ je bila o zapovjedniku stroja, dva kormilara i časniku palube. Kapetan je, kako doznajemo, u jednom trenutku povikao i upozorio noštroma da nije učvrstio podignutu rampu, a koja se učvršćuje klinovima. U tom trenutku rampa, teška više od 10 tona, srušila se na radnike. Na mjestu je usmrtila tri mornara, a časnika palube udarila je i teško ozlijedila.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

PROBLEMA BILO I PRIJE?

Novinarka Al Jazeere: 'Bila sam na tom trajektu pet dana ranije, rampa se nije mogla spustiti...'

Novinarka Marina Barukčić Stričević podijelila je svoje iskustvo putovanja s trajektom Lastovo na kojem su stradala tri mornara nakon što je na njih pala rampa. Prema njenim riječima, s rampom su imali problema i prije.

O tome se priča na otoku Silbi, gdje taj brod vozi, već duže. Rampa se ne bi mogla spustiti, mornari bi po njoj nešto lupali, a ako ni to ne bi upalilo, brod bi se okrenuo za iskrcaj, govori za 24sata.

ISTRAGA ĆE TRAJATI

Kako doznajemo od Darka Glažara, glavnog kapetana lučke kapetanije Rijeka, istraga neće biti okončana danas. Vode se dvije istrage, sigurnosna i upravna, a uključeni su Državna agencija, Agencija za zrakoplovne i željezničke nesreće, policija i ŽDO, a o svemu će dati priopćenje u narednim danima.

ŽDO NAKON OČEVIDA

'Do nesreće u Malom Lošinju je došlo uslijed pada rampe broda'

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci izvijestili su da je očevidom u malološinjskoj luci gdje su jučer poginula tri Jadrolinijina pomorca utvrđeno da je do nesreće došlo uslijed pada rampe broda, navodeći da će izdati sve naloge za utvrđivanje okolnosti nesreće.

- Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci će tijekom dana izdati potrebne naloge kako bi se provođenjem daljnjih izvida i dokaznih radnji utvrdile sve okolnosti nesreće i s istim ciljem zatražiti izvješća drugih nadležnih državnih tijela i službi - navode.

Kako su u ponedjeljak naveli u priopćenju, zamjenik županijske državne odvjetnice u Rijeci je, uz policijske službenike, inspektora za zaštitu na radu i predstavnike Lučke kapetanije, proveo očevid u trajektnoj luci na Malom Lošinju vezano za nesreću koja se dogodila jučer oko 15,10 sati, u kojoj su smrtno stradala trojica djelatnika Jadrolinije, dok je jedan pretrpio teške tjelesne ozljede.

- Iz do sada prikupljenih podataka proizlazi kako je do nesreće na trajektu Lastovo došlo uslijed pada rampe koja služi za ulazak vozila na trajekt, a ispod koje su se u tom trenutku nalazila dvojica kormilara i vođa stroja te prvi časnik palube koji su obavljali pregled rampe - naveli su.

Komentari 100