Živoj Bogeski (53) već godinama radi torte od badema, oraha i topljenog šećera. Za svadbu svoje kćeri Anete napravio je posebnu tortu
Mladenka na svadbi izašla iz torte visoke 2,5 metra
Živoj Bogeski (53) je prije 30-ak godina došao iz Makedonije u Hrvatsku. Po struci je slastičar i jedno je vrijeme radio u Kaštelima. Kasnije je odlučio otvoriti vlastiti obrt u mjestu Marina kod Trogira. Počeo je koristiti krokanat, koji se radi od badema ili oraha te topljenog šećera i od njega stvara sve što kupci traže: zgrade, crkve, kamione, brodove...
- Teško je i opasno raditi torte s krokantom. Dok se radi smjesa je jako vruća i ljepljiva. Čovjek treba dobro paziti da se ne opeče - kaže Bogeski. U životu je napravio puno torti, no najdraža mu je svakako ona koju je poklonio kćeri Aneti (30) za svadbu.
- Napravio sam tortu na 23 kata, visoku oko 2,5 metra. Torta je također bila s krokantom, a mladenka je na svadbi izašla iz nje. Takva torta je postala vrlo popularna i sad je radim i za druge svadbe - kaže Bogeski. Za svoj je rad dobio niz nagrada, no njemu je najveća nagrada zadovoljni slavljenik. U poslu mu pomažu kćeri Aneta, Biljana (19) i supruga Mirjana (49).
- Najsretniji sam kad je obitelj na okupu i kad zajedno radimo - kaže Bogeski. Njegove slastice i torte posebno su popularne u Dalmaciji, a Bogeski posao polako širi i na druge dijelove Hrvatske.