Obavijesti

News

Komentari 280

Mali trgovci ogorčeni odlukom Ustavnog suda: 'Odradit ću još tih par nedjelja i zatvaram...'

Mali trgovci ogorčeni odlukom Ustavnog suda: 'Odradit ću još tih par nedjelja i zatvaram...'
6

Mali trgovci ogorčeni su odlukom Ustavnog suda da je zabrana rada nedjeljom legitimna. Alan Miko krajem godine zatvara svoj dućan

VIDEO

Ja sam mali obrtnik koji aranžira i prodaje cvijeće na groblju. I razočarana sam odlukom Ustavnog suda o neradnim nedjeljama koja mi je,a i mnogim obrtnicima nanijela veliku štetu i gubitak. Nikad ne istupam u medijima, ali želim ukazati da doneseni zakon generalizira i pritom ne primjećuje potrebu za uvođenjem određenih iznimaka, čime bi zaštitilo moje, kao i poslovanje drugih malih poduzetnika, govori nam Velina Oršolić, vlasnica zagrebačke cvjećarnice Eva Maria. Objašnjava nam da je cvjećarstvo specifična vrsta djelatnosti usko vezana za blagdane i nedjelje.

- Osim rođendana i imendana, tu su i obljetnice smrti. Mnogi svoje preminule posjećuju nakon nedjeljne mise, a ima i onih koji svoje voljene posjećuju nedjeljom jer ne mogu radnim danima. Ako vladajući kod donošenja odluka ne uzimaju u obzir građane, zašto se zabranio rad nedjeljom malom poduzetniku kao vlasniku koji ne može osobno otvoriti svoju radnju, raditi i prodati svoje proizvode, a da su njegovi radnici lišeni odlaska na posao ili prema vlastitoj želji plaćeni duplo - razočarana je Velina koja se nada da će njezin apel doprijeti do onih koji odlučuju o sudbinama malih poduzetnika.

HUP žali zbog odluke Ustavnog suda: Zabrinjava situacija s malim, obiteljskim trgovcima
HUP žali zbog odluke Ustavnog suda: Zabrinjava situacija s malim, obiteljskim trgovcima

Današnja odluka Ustavnog suda prelila je čašu i ostalim obrtnicima i malim trgovcima koji su primorani na radikalne poteze.

- Nemam komentara, radim tih par nedjelja do kraja godine i onda definitivno zatvaram, kratko nam je, nakon odluke Ustavnog suda rekao Alan Miko, vlasnik trgovine mješovite robe na varaždinskom području.

Ustavni sud: Zakon nije protuustavan

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestio je da prijedlog za pokretanje postupka vezanog uz Zakon o trgovini nisu prihvatili. Istaknuo je da su rješenje donijeli većinom od 10 glasova, troje sudaca je bilo protiv, dok je četvero sudaca najavilo izdvojeno mišljenje.

- Analizom prava i interesa trgovaca, zaposlenika i potrošača utvrdili smo da niti jedna grupa ovime ne trpi prekomjeran teret - objavio je Šeparović. Na žalbe malih trgovaca koji tvrde da su oštećeni kratko je odgovorio:

- Nije sporno da se ovdje radi o ograničenju poduzetničkih sloboda. Ali ovdje je pitanje je li to sukladno Ustavu. Trgovci, pa i mali, imaju pravo od ponedjeljka do subote odraditi radno vrijeme, imaju 16 nedjelja koje mogu raditi, imaju blagdane kojima mogu raditi i imaju iznimke kada mogu raditi - objasnio je Šeparović.

Ostaje zabrana rada nedjeljom. Ustavni sud: Nećemo to razmatrati, odlučila je većina!
Ostaje zabrana rada nedjeljom. Ustavni sud: Nećemo to razmatrati, odlučila je većina!

I Hrvatska obrtnička komora (HOK) još je jednom naglasila da odluka Ustavnog suda ne pomaže opstanku malih obiteljskih trgovina te ponovila stav da svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj.

Iz HUP-a upozoravaju na negativan utjecaj ograničavanja rada poduzetnika na ukupno gospodarstvo i tržište rada. Smatraju da bi rad nedjeljom trebalo ostaviti na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obaveza i zakonsko plaćanje radnika..

Mogu odabrati 16 radnih nedjelja u godini

Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavaju udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 280

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio