Obavijesti

News

Komentari 10

LEGENDARNA PRIČA Zadro je četniku dao adresu: 'Ključ je tu, uđi. Ali ne znam kako ćeš van...'

LEGENDARNA PRIČA Zadro je četniku dao adresu: 'Ključ je tu, uđi. Ali ne znam kako ćeš van...'

Radi se o legendarnoj izjavi Blage Zadre kojoj je svjedočio njegov suborac Dragan Luketić tijekom srpske agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu

VIDEO

Sine, pancirku ne nose moji vojnici pa neću ni ja, rekao je 16. listopada 1991. Blago Zadro, prvi hrvatski general – bojnik, zapovjednik obrane Borovog naselja i 3. bojne 204 brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu. Istoga dana četnici su ga ubili kod Vinogradske ulice u Vukovaru.  Radi se o legendarnoj izjavi Blage Zadre kojoj je svjedočio njegov suborac Dragan Luketić tijekom srpske agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vukovar: Obilježavanje 33. godišnjice pogibije general-bojnika Blage Zadre 05:18

- Bio sam kod Zadre kad mu je zazvonio telefon. Njegova supruga se javila i vrisnula. Blago mi je objasnio da četnici često zovu kad je on na terenu i prijete da će ih zaklati. Blago je uzeo slušalicu i rekao: "Nemojte psovati, mi smo kršćani, katolici. Nismo navikli na takve riječi. Nego ovako, gledaj… Ja sam Blago Zadro, Bosanska 11, ključ je u prozoru, u svako doba otključaj i uđi, ali dobro razmisli kako ćeš izaći".

Legendarne Kune: Osam hrabrih žena iz 4. bojne zgrabilo pušku i prošlo pakao bitke za Vukovar
Legendarne Kune: Osam hrabrih žena iz 4. bojne zgrabilo pušku i prošlo pakao bitke za Vukovar

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Na današnji dan 1991. poginuo je legendarni vukovarski zapovjednik Blago Zadro, heroj Trpinjske ceste 00:51

Zapovjednik Blago Zadro, heroj s Trpinjske ceste poginuo je na današnji dan prije 33 godine. Pokošen je rafalom kod Vinogradske ulice u Vukovaru. Na Trpinjskoj cesti, pokušavajući prići poginulom zapovjedniku Blagi Zadri, u Kupskoj je ulici poginuo i Zvonko Mlinarić – Špenac. 

Nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice, Blago Zadro je pokopan na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. Blagov sin Robert identificiran je godinu dana kasnije, a poginuo je u borbama kod Kupresa. Blago i Robert Zadro počivaju na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Aleji hrvatskih branitelja.

U podnožju njegovoga spomenika koji se nalazi ispred Osnovne škole Blago Zadro u Vukovaru, u gradskoj četvrti Borovo naselje, uklesane su riječi po kojima ga pamte i zbog kojih su ga poštivali i voljeli njegovi vojnici: "Za mnom!"

Blago Zadro je rođen u Donjim Mamićima – Ledincu kraj Gruda 1944. Kao desetogodišnjak doselio je s obitelji u Borovo naselje, gdje je nakon završetka škole radio u tvornici Borovo. Početkom demokratskih promjena Zadro se uključio u politički život i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Blago Zadro 01:24
Od Blage Zadre bi i Srbi i Hrvati mogli puno toga naučiti
Od Blage Zadre bi i Srbi i Hrvati mogli puno toga naučiti

Iako nije bio vojno školovan, zbog svojih organizacijskih sposobnosti postaje zapovjednikom obrane Borovog naselja. Pod njegovim vodstvom zaustavljena je JNA na Trpinjskoj cesti, koja je kasnije prozvana i Groblje tenkova, s obzirom na broj uništenih srpskih tenkova i transportera.

Blago Zadro je unatoč ratnim aktivnostima bio vrlo pravedan prema pripadnicima nacionalnih manjina u Vukovaru. Štitio je sugrađane bez obzira na njihovu vjeroispovijest i nacionalnost, a kasnije su ti ljudi koje je zaštitio spasili njegovog brata u srpskom zatočeničkom logoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO