Obavijesti

News

Lana i Nina: Proučavamo dionice i držimo instrukcije o financijama

Lana i Nina: Proučavamo dionice i držimo instrukcije o financijama
7

Lana i Nina uspješne su studentice diplomskog studija Financijske i poslovne matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

VIDEO

Ovaj studij studentima pruža sveobuhvatno znanje iz područja monetarne ekonomike, financijskih tržišta, ekonomike javnog sektora i drugih relevantnih područja. Obje vjeruju da su financije ključan dio svakodnevnog života, a financijska zanimanja neophodna iako izazovna.

Već od malih nogu Nina je bila okružena matematikom i financijama jer su joj bliski članovi obitelji usko povezani s tim područjima. Zbog toga je razvila strast prema financijama i često s obitelji u slobodno vrijeme proučava dionice i kretanja na tržištima kapitala. Već je i prije službenog završetka studija uspješno započela svoju profesionalnu karijeru kao analitičar podataka. Uz to već 6 godina drži instrukcije iz matematike, od prve godine fakulteta

Lana je svjesna da upravljanje tržišnim rizicima, strategije ulaganja, upravljanje fondovima i rizicima u osiguranju ne mogu postojati bez matematičkih modela. Tijekom svojega studija Lana ulazi duboko u ova područja i često znanja dijeli s drugim studentima. Prepoznata je kao izvrstan instruktor i izvan svog fakulteta te je tako često pozivaju i kolege s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Budući da su obje svjesne koliko financije mogu biti komplicirane za mlade, odlučile su za FinTok: GenZ za GenZ podijeliti svoje znanje o mirovinskom sustavu, načinima štednje za mirovinu i kako prikupiti relevantne informacije za donošenje ispravnih financijskih odluka.

Ja DANAS:

  • Moja omiljena knjiga o financijama:

Lana: Knjiga Macroeconomics – A European Perspective skupine autora O. Blancharda, F. Giavazzija i A. Amighinija standardno je štivo za opću makroekonomiju. Daje širi pogled na ulogu financijskih tržišta u ekonomiji, a pomogla mi je i u shvaćanju aktualnih vijesti iz područja ekonomije. Jedina joj je mana što nažalost ne daje detaljniji pregled dostupnih financijskih instrumenata. 

Nina: Think and Grow Rich Napoleona Hilla. Autor je dugi niz godina prikupljao priče i intervjue s nekima od najuspješnijih ljudi na svijetu te sva saznanja sažeo u ovu knjigu. Zanimljivo je koncipirana te iznimno motivirajuća u pogledu naših financijskih ciljeva, ali i onih životnih.

  • Moj izvor informacija o mirovinskom sustavu:

Lana: Internet i fakultet. Na predmetu Financijska tržišta bile su nam predstavljene glavne ideje mirovinskih fondova i ostalih mogućnosti investiranja kapitala do mirovine. 

Nina: Većinu sam svog dosadašnjeg znanja o mirovinskom sustavu stekla na fakultetu i od roditelja, koji su dosta o tome informirani te uglavnom imaju odgovore na moja pitanja. Ako me nešto dodatno zanima, uvijek se poslužim internetom.

  • Pravilo '50/30/20' nalaže kako najprije treba odvojiti pola prihoda za neophodne troškove, 30% za želje i slobodne vrijeme, a 20% odvojiti za štednju. Moje pravilo '50/30/20' glasi:

Lana: Kada budem imala stabilnije prihode, razmišljat ću u okviru pravila '50/30/20', međutim sada imam fiksni minimum za potrebe i želje, a višak ili manjak rješavam uplaćivanjem odnosno oduzimanjem od štednje. 

Nina: Budući da trenutno još nemam prevelike neophodne troškove, rekla bih da na njih odlazi svega 20%. 30% je štednja za budućnost, a ovih 50% onda ostaje za moje želje i sitnice.

Ja NA PRVOM POSLU:

  • Prvim zaposlenjem ući ću u prvi i drugi stup obveznog mirovinskog osiguranja. Mirovinski fond u koji će se uplaćivati 5% mojih prihoda planiram izabrati ovako:

Lana: Mirovinski fond odabrat ću tako što ću provjeriti na njihovim web stranicama tko ima najveće prinose. Što se tiče kategorije mirovinskog fonda, izabrat ću onu najvećeg rizika s najvećim očekivanim doprinosima – to je kategorija A – jer ću imati vremena i promijeniti kategoriju fonda.  

Nina: Proučit ću prinose u prošlosti fondova koji su mi na raspolaganju na njihovim web stranicama. Što se tiče kategorije mirovinskih fondova, mislim da ću se na početku karijere odlučiti za rizičniju kategoriju A s većim očekivanim prinosom.

BOOSTAJ I TI SVOJU BUDUĆNOST Više od 78% pripadnika generacije Z zainteresirano je za proširenje svog financijskog znanja. U usporedbi s milenijalcima, čak je pet puta vjerojatnije kako će financijske savjete tražiti upravo na – društvenim mrežama. Ipak, tek prilbižno 30% mladih provjerava jesu li financijske činjenice koje su saznali putem društvenih mreža uistinu točne. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava UMFO u partnerstvu s Ekonomskom klinikom i Financijskim klubom Ekonomskog fakulteta, Pravnom klinikom Pravnog fakulteta, Matematičkim odsjekom PMF-a i TV Studentom, predstavlja iznadprosječne studente koji u serijalu FinTok: GenZ za GenZ donose relevantne i provjerene informacije o tome kako funkcioniraju financijski i mirovinski sustavi, a kako voditi osobne financije, štedjeti i investirati da bismo sebi omogućiti bolji život u mirovini. Boostaj i ti svoju budućnost uz GenZ u mirovini. Platforma je dio sveobuhvatnog projekta financijskog opismenjavanja Think Fin: Financije za svakoga, koje od 2018. provodi Udruga mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava UMFO.

Ja NA ZADATKU

  • Kako bih ostvarila maksimalni državni poticaj za ulaganje u dobrovoljni mirovinski stup od 99,54 EUR godišnje, svaki mjesec trebam uplatiti 55,35 EUR mjesečno. Njih svaki mjesec uštedim ovako:

Lana: Svaki mjesec izdvojim taj novac na početku mjeseca ili, još bolje, napravim trajni nalog u banci.

Nina: Odmah nakon što dobijem plaću, izdvojim iznos od 55,35 EUR i uplatim u odabrani fond. Ako sam se već odlučila za ulaganje u dobrovoljni mirovinski stup, spremna sam svaki mjesec smanjiti neobavezne troškove za taj iznos i iskoristiti ga za uplatu u fond.

Ja ZA 20 GODINA

  • Znam da prinose na mirovinsku štednju treba promatrati dugoročno. S obzirom na to da ću štedjeti za mirovinu nekoliko desetljeća tijekom kojih su uobičajeni povoljni i nepovoljni gospodarski ciklusi, o prinosima se planiram informirati ovako:

Lana: Naći ću podatke na internetu. Na web stranicama mirovinskih fondova piše kako se može u svakom trenutku informirati o stanju na osobnom računu obveznog mirovinskog fonda.

Nina: Pratit ću prinose na web stranicama mirovinskih fondova. Ako sam s nekim fondom nezadovoljna, uvijek se mogu prebaciti u drugi mirovinski fond.

  • Poželim li promijeniti kategoriju mirovinskog fonda, učinit ću to ovako:

Lana: Jednom godišnje u mjesecu u kojem sam rođena mogu online promijeniti kategoriju mirovinskog fonda, A, B ili C, s time da se prije trebam informirati plaćam li za to neku naknadu. 

Nina: Promjena kategorije čini se vrlo jednostavnom – kako sam proučila na stranici REGOS-a, to se može obaviti jednom godišnje u mjesecu vlastitoga rođenja.

  • Kategorije mirovinskih fondova objasnile bismo kolegi studentu ovako:

Lana i Nina: Postoje 3 kategorije mirovinskih fondova, A,B i C. Razlikuju se po omjerima u kojima ti fondovi ulažu u rizičnije, odnosno manje rizične financijske instrumente (dionice, obveznice itd.). Fondovi kategorije A su najrizičniji, ali zato imaju i najveći očekivani prinos. U takve fondove uglavnom ulažu mlađi koji su spremni na takav rizik. Najmanje su rizični, tj. najstabilniji su fondovi kategorije C, stoga su najbolja opcija pred mirovinu.

Ja ZA 40 GODINA

  • Prvo što ću si priuštiti kada ostvarim pravo na mirovinu iz prvog, drugog i trećeg stupa:

Lana: Opremu za neki hobi koji zahtijeva puno vremena. Trenutačno je to vrtlarenje, a nadam se da će me ovaj hobi zanimati i u mirovini.

Nina: Pa tada ću vjerojatno imati puno drugačije želje nego sad, ali sam sigurna da ću i dalje voljeti putovati pa ću si možda priuštiti neko dugo željeno putovanje.

  • Mirovinu provodim ovako:

Lana: Na izletima u prirodu i na putovanjima. Vježbajući, čitajući i volontirajući gdje mogu. 

Nina: Vrlo vjerojatno negdje na moru, u Istri, okružena prirodom i meni dragim ljudima. I nadam se velikim brojem pasa.

PITAM STRUČNJAKA

Odgovara: prof.dr.sc. Luka Grubišić, redoviti profesor na Matematičkom odsjeku PMF-a

Lana&Nina: Budući da kod zaposlenja poslodavac izdvaja određeni dio naše bruto plaće za uplatu u drugi mirovinski stup, zanima me kako to funkcionira kod „freelancera“, tj. kako se oni osiguravaju za mirovinu?

Grubišić: Kada govorimo o samostalnim radnicima “freelancerima”, pretpostavljamo da je njihova aktivnost organizirana kroz obrt ili neko društvo ograničene odgovornosti. U slučaju obrta, Porezna uprava izdaje rješenje o plaćanju obaveznih doprinosa, pri čemu se 15% dohotka ulaže u prvi mirovinski stup (kasa solidarnosti), dok se 5% dohotka ulaže u drugi mirovinski stup (obavezna mirovinska štednja). Ovi se postotci obračunavaju od paušalne osnovice za izračun doprinosa i svaki obrtnik, u ovisnosti o svojim ciljevima i okolnostima, može birati i višu osnovicu od minimalne zakonom propisane. U slučaju kada samostalni radnik radi za svoje vlastito društvo ograničene odgovornosti, onda ima plaću iz koje su definirani mirovinski doprinosi na standardan način. Odnos između udjela u dobiti koju ostvaruje trgovačko društvo i plaće za koju poduzetnik radi dio je individualne financijske optimizacije i tu postoje brojni alati za vođenje aktivne politike upravljanja imetkom. Istaknimo da je omjer između stope poreza na dobit i poreznih olakšica za uplate u mirovinsku štednju dobar alat financijske optimizacije. I u ovom su kontekstu uplate u treći mirovinski stup fleksibilniji instrument štednje (u odnosu na obavezne uplate). Važno se pravodobno konzultirati s financijskim savjetnikom ili stručnjakom za mirovine kako bi se odabrao najbolji pristup osiguranju za mirovinu koji odgovara specifičnim potrebama i životnim ciljevima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najbolji studenti Pravnog fakulteta: Ovako mi ulažemo u mirovinu
DONOSI UMFO

Najbolji studenti Pravnog fakulteta: Ovako mi ulažemo u mirovinu

Pravna klinika od 2010. godine pruža građanima besplatnu pravnu pomoć. U sklopu Klinike rade studenti volonteri, najbolji studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu, poput Marte i Luke.

Ivana i Sanjin: Vodimo Financijski klub sa 100 studenata
DONOSI UMFO

Ivana i Sanjin: Vodimo Financijski klub sa 100 studenata

Uz akademski i profesionalni angažman, i Sanjin i Ivana uspješno upravljaju i osobnim financijama. U serijalu FinTok: GenZ za GenZ otkrivaju što poduzimaju kako bi si osigurali financijski stabilan život u mirovini
Renata i Luka: O financijama podučavamo učenike srednjih škola
DONOSI UMFO

Renata i Luka: O financijama podučavamo učenike srednjih škola

Financijski klub, studentska udruga koja okuplja najbolje studente financijskog usmjerenja, već 18 godina pruža edukacije o financijama i potiče profesionalni razvoj mladih. Klub trenutačno okuplja 110 izvanrednih studenata s relevantnim znanjem iz područja financija, a među njima su i – Renata i Luka.