Obavijesti

News

Komentari 13

Klasić: Najveći problem u BiH su i dalje međunacionalni odnosi

Klasić: Najveći problem u BiH su i dalje međunacionalni odnosi

Osim zajedničke budućnosti, odnose među narodima i građanima BiH ne prestaje opterećivati i prošlost

VIDEO

Dok na Bliskom istoku pratimo eskalaciju sukoba, na nama najbližem istoku, tj. u Bosni i Hercegovini, uskoro se održavaju izbori za čelne ljude gradova i općina te članove lokalnih predstavničkih tijela. Ovaj događaj još će jednom upozoriti na svu složenost, ali i brojne probleme u funkcioniranju te države. Rat svih protiv sviju u BiH prekinut je Dejtonskim sporazumom 1995., ali u posljednjih trideset godina nikako da nastupi mir svih sa svima. De iure jedna država s dva entiteta, od kojih se jedan de facto ponaša kao zasebna država. Nažalost, ni onaj drugi nije baš primjer kako bi moderna država trebala izgledati. Najveći problem su i dalje međunacionalni odnosi dodatno opterećeni pripadnošću različitim vjerskim zajednicama. Taj problem je puno manje izražen na teritoriju Republike Srpske, ali ne zbog nacionalne i vjerske tolerancije tamošnjih građana i političkih elita, nego zato što je tijekom rata 1990-ih RS u velikoj mjeri etnički očišćena od nesrpskog stanovništva. S druge strane, odnos Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH od rata do danas možda najbolje opisuje riječ suživot. Jer oni, ne svi i ne svuda, žive jedni uz druge, ali uglavnom sve manje jedni s drugima.

Osim zajedničke budućnosti, odnose među narodima i građanima BiH ne prestaje opterećivati i prošlost. A polemikama je li Tvrtko Kotromanić bosanski, hrvatski ili srpski kralj te trebaju li ulice nositi imena po ustaškim dužnosnicima, četničkim vojvodama i SS imamima uglavnom se bave političari, svakako puno više nego povjesničari. Posebna tema je odnos prema posljednjem ratu, tj. prema zločinima i zločincima, koncentracijskim logorima, progonima, ali i posljedicama rata. S tom temom se bosanskohercegovačko društvo suočava teško ili nikako. Najnoviji primjer aktualiziran upravo ovih dana prijedlog je novog programa nastave povijesti u RS-u koji se ustvari ne razlikuje bitno od dosadašnjeg. Ključni problem je taj što unatoč ili usprkos protoku vremena, brojnim dobro dokumentiranim dokazima i sudskim presudama, mladi u RS-u i dalje o vojnim zapovjednicima i političkim prvacima poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića uče kao o nacionalnim herojima, a o Srebrenici, tj. najmasovnijem i najsvirepijem ratnom zločinu u poslijeratnoj Europi, kao velikoj pobjedi Vojske RS-a. Naravno, nije da se nastavni programi po kojima uče mladi Bošnjaci i Hrvati mogu pohvaliti objektivnim i kritičkim odnosom prema nacionalno i vjerski motiviranim zločinima koje su tijekom istoga rata činili pripadnici Armije BiH, odnosno HVO-a. Ali da se vratim na sadašnjost i predstojeće izbore. Uz sveprisutne podjele po nacionalno-vjerskom principu, bosanskohercegovačko društvo još heterogenijim čine i brojne političke stranke i nezavisne liste. Tako će se za vlast 6. 10. boriti predstavnici 117 stranaka, 146 nezavisnih lista i 43 liste predstavnika nacionalnih manjina. Drugim riječima, oko 300 političkih subjekata. Ako vam se 117 stranaka za zemlju od jedva tri milijuna stanovnika čini puno - u pravu ste. Jer u Njemačkoj s više od 80 milijuna stanovnika registrirano je 112 političkih stranaka. Međutim, brojnost stranaka, političara i potencijalnih vlastodržaca manji je problem od njihove stručnosti, upravljačke kompetentnosti i moralnog integriteta. I to je ono što kod građana BiH potiče daljnje nepovjerenje u vlastitu državu i njezine institucije te svakako ne pridonosi atmosferi optimizma kad je u pitanju budućnost zemlje.

Kao i svi prethodni, niti izbori koji predstoje neće bitno promijeniti odnose u bosanskohercegovačkom društvu. Patetično i pretenciozno, ali u konačnici neiskreno i neozbiljno trenutno zvuči svaki kandidat koji obećava bolje funkcioniranje demokracije i pravne države, uz manje korupcije, i stranačko-rođačkog nepotizma. O višem standardu života da ne govorim. Možda će zvučati kontradiktorno, ali za kvalitetan korak unaprijed mislim da građani BiH moraju napraviti hrabar, dobro promišljen i čini mi se neizbježan korak unatrag. Drugim riječima, budućnost ovisi o povratku na sam početak i potpisivanju novog “društvenog ugovora”. Po mogućnosti bez “dobronamjernih” susjeda i međunarodnih tutora. Takvim ugovorom trebali bi stvoriti zajednicu (državu) koja nije sama sebi cilj, nego sredstvo ostvarenja boljeg, sigurnijeg i pravednijeg života. A do takvog ugovora ne može se doći na silu, tj. nametanjem vlastitih rješenja drugima, nego kompromisom i međusobnim ustupcima pripadnika zajednice. U tom smislu svatko bi se morao odreći dijela svoje slobode. Ali se naposljetku nitko ne bi smio osjećati neslobodnim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

VIDEO Alarm za cijelu državu, bit će obilnih pljuskova. Potop u Zagrebu, stablo palo na pješaka
NEVRIJEME IZAZVALO KAOS

VIDEO Alarm za cijelu državu, bit će obilnih pljuskova. Potop u Zagrebu, stablo palo na pješaka

Cijela Hrvatska je pod žutim meteoalarmom zbog grmljavinskog nevremena, obilne kiše i olujnih udara bure...

VIDEO Potop u Zagrebu, jaka kiša opet blokirala podvožnjak u Škorpikovoj: 'Jedva se prolazi'
NEVRIJEME DONOSI KAOS

VIDEO Potop u Zagrebu, jaka kiša opet blokirala podvožnjak u Škorpikovoj: 'Jedva se prolazi'

ZAGREB - Snažno nevrijeme noćas je pogodilo Zagreb i okolicu te donijelo kaos na cestama. HAK javlja da je prekinut na pojedinim križanjima Aleje grada Bolonje zbog vode na kolnicima (trenutno s ulicama Prigornica, Velimira Škorpika). "Jedva se prolazi od kiše. Ljudi stoje i sada nastaje samo ogromna kolona", ispričao nam je jedan od čitatelja koji je snimio potopljenu Škorpikovu.
VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'
KIŠA IZAZIVA KAOS

VIDEO 'Bujica' kod Obrovca, kiša ne staje: 'Ceste više nema, užasno je. Čekamo vatrogasce'

MEKA DRAGA - Obilna kiša poplavila je ulice Meke Drage kraj Obrovca. "Ovdje je katastrofalno. Ceste više nema. Umjesto nje je sada ova rijeka koja je nastala zbog kiše koja čitavo vrijeme pada. Čekamo vatrogasce da nam pomognu", ispričao nam je čitatelj koji je snimio ogromnu količinu vode koja se slijeva prema moru. Poplavljene su i ceste kod Turnja.