Obavijesti

News

Komentari 76

Karte otkrivaju: 60 posto Gaze su potpuno sravnili sa zemljom

Karte otkrivaju: 60 posto Gaze su potpuno sravnili sa zemljom
6

Ukupna šteta iznosi od 14 do 16 milijardi američkih dolara, procjena je Svjetske banke. Poginulo je najmanje 42.289 ljudi

VIDEO

Izgleda kao Monopoly, samo što nije igra i nije nimalo zabavno. Šokantne su mape razaranja u Gazi i posljedica izraelskog raketiranja palestinskih naselja, pod objašnjenjem da se u njima skrivaju teroristi Hamasa i njihovi tuneli. Ono što je na kartama obilježeno žutim, to su građevine oštećene 61 posto ili manje. Sve dalje, od žutoga prema ljubičastom, sve više i više su oštećene građevine - sasvim ljubičaste kuće ili zgrade porušene su do 83 posto.

Na kartama objavljenima prošle godine, kad je sukob u Izraelu eskalirao, u usporedbi s kartama objavljenima u posljednje vrijeme, golema je razlika i gotovo kompletne karte naselja u Pojasu Gaze u međuvremenu su izrešetane “ljubičastim” kućicama. Znači, gotovo pa potpuna šteta.

U intervjuu za ruski nezavisni portal Meduza Ollie Ballinger, predavač na Sveučilištu u Londonu objasnio je kako nastaju mape užasa i koliko su točne. Nažalost, čini se da su njihove karte s procjenama oštećenja prilično precizne. U Gazi na nekim područjima nije ostala ni cigla. Izrael je tražeći i granatirajući Hamasove teroriste zbrisao s lica zemlja čitava naselja Palestinaca. Na područjima gdje su Palestinci bespravno gradili, ako k tome postoji sumnja da su od tamo djelovali Hamasovi militanti, jednostavno dođe izraelski bager i sruši sve.

- Na projektu sam počeo raditi gotovo godinu dana prije početka sukoba u Pojasu Gaze. U početku su ideja i metodologija bili namijenjene procjeni udjela uništenih zgrada u Ukrajini - kaže Ollie Ballinger:

- Postoje dvije glavne vrste satelita koji promatraju Zemlju: optički, koji jednostavno snimaju fotografije planeta iz svemira, i radarski, koji rade drugačije. Moj alat analizira radarske podatke. Takvi sateliti šalju mikrovalne impulse na Zemlju i zatim mjere refleksiju tog signala. To se može usporediti s načinom na koji šišmiš percipira svijet oko sebe: proizvodi zvuk, čuje njegov odjek i, zahvaljujući reflektiranom zvuku, razumije koji su predmeti oko njega. Moj alat izračunava prosjek ovog odjeka za svaki piksel, a to odgovara otprilike 10 četvornih metara - veličini dva ili tri automobila. Ovu vrijednost možemo izračunati godinu dana prije početka sukoba. Zatim koristimo satelitske slike snimljene nakon početka sukoba i uspoređujemo razliku.

Benjamin Netanyahu: 'Zlo je pretrpjelo težak udarac, ali naša misija još nije gotova...'
Benjamin Netanyahu: 'Zlo je pretrpjelo težak udarac, ali naša misija još nije gotova...'

Nakon godinu dana praktički svakodnevnoga granatiranja promijenila su se, kaže Ballinger, čitava topografska područja.

Osim Ukrajine i Gaze, model su testirali na kartama Iraka i Sirije. Pokazao je stabilne rezultate, potvrdili su ga podacima UN-a s terena, ali dobivenima naknadno, kad to ratni sukobi dozvole.

- Naš alat daje samo grubu procjenu. U mjestu kao što je Gaza postoji mnogo različitih vrsta zgrada. Model uzima u obzir vrstu uništenih objekata, pa daje približan broj žrtava. Drugim riječima, alat jasno daje do znanja je li riječ o desecima žrtava ili stotinama i tisućama - pojašnjava Ballinger za Meduzu.

Prema njihovim procjenama, na cijelom području Gaze uništeno je za godinu dana borbi više od 60 posto domova palestinskih obitelji. Nemaju se gdje vratiti ni kad bude nastupio mir. Iste podatke objavio je i The New York Times na godišnjicu rata 7. listopada.

“Gotovo 60 posto zgrada je oštećeno ili uništeno u opkoljenoj enklavi, području veličine oko pola New Yorka. Videozapisi i slike prije i poslije rata koji su počeli u nekim od najteže pogođenih područja - uključujući Khan Younis, Gaza City i Jabaliyu - otkrivaju nevjerojatan broj ruševina diljem cijelog pojasa Gaze. Izrael kaže da je njegov cilj bio iskorijeniti Hamas i uništiti mrežu tunela koju je izgradio ispod zemlje. Ali u tom pokušaju opustošio je područje u kojem živi oko dva milijuna ljudi”, piše NY Times.

Na jugu Gaze nalazi se Khan Younis i proteže se od istoimenog srednjovjekovnoga grada, gdje zid citadele stoji kao njegov povijesni znak, do bujnih polja koja su obitelji obrađivale generacijama. Zapravo, ostaci zida citadele, jer samo je jedan njezin zid preživio od tvrđave iz mamelučkog doba, rušene stoljećima i u prošlim ratovima. Glavni trg na kojemu su se djeca igrala, a stanovnici Khan Younisa molili i razgovarali kao da više ne postoji. To je palestinski grad duhova. Farme koje su ih nekoć hranile srušene su buldožerima i pogođene izraelskim topništvom.

Izrael objašnjava da su siloviti udari neophodni ne bi li se obračunali s militantima Hamasa, optužuju ih da oružje skrivaju u bolnicama, džamijama, školama... No stručnjaci za međunarodno pravo kažu da Izrael i dalje ima odgovornost zaštititi civile čak i ako ih Hamas iskorištava. Ratu se ne vidi kraj. Civilne žrtve su goleme.

S druge strane trga uzdizala se 96 godina stara Velika džamija - mjesto gdje se ide na molitvu petkom i ostaje do kasno u noć s obitelji tijekom svetog muslimanskog mjeseca posta ramazana.

“Ta je džamija bila najvažnije mjesto u gradu - simbol Khan Younisa”, rekao je za NY Times Belal Barbakh, koji se nekad znao dobrovoljno javiti da očisti njezine tepihe i naparfumira dvorane prije praznika.

Ali sve je bilo uzalud. Ta adresa više jednostavno ne postoji - izraelska vojska je rekla da je pogodila džamiju kako bi uništila Hamasovu infrastrukturu unutar nje. Informacija koju, naravno, nije moguće provjeriti iz neovisnih izvora.

Tko je bio Sinwar, najveći krvnik s kojim se Izrael sreo? Hvale se da su ga ubili danas u Gazi...
Tko je bio Sinwar, najveći krvnik s kojim se Izrael sreo? Hvale se da su ga ubili danas u Gazi...

Gaza City, glavni grad pojasa, dom je drevnog Staroga grada, kao i Al-Rimala, nekoć živahne četvrti više srednje klase. Rat je, međutim, pomeo sve, uništio kulturna i vjerska obilježja, uključujući najstariju džamiju u Gazi.

Džamija Al-Omari, uništena u ratu, bila je srce Staroga grada. To je bilo mjesto bogosluženja tisućama godina - razvijajući se kako su se mijenjali vladari područja. Ruševine rimskog hrama postale su mjesto kršćanske bizantske crkve u petom stoljeću, a zatim su prenamijenjene u džamiju u sedmom stoljeću.

Za stanovnike Gaze, neobična arhitektura džamije izdvaja je od ostalih muslimanskih bogomolja. No u prosincu prošle godine džamija je gotovo uništena u zračnom napadu izraelske vojske, koja je rekla da je to mjesto postalo zapovjedni centar za Hamas. Još jedna informacija koju se ne može provjeriti iz neovisnih izvora, piše NY Times. Udar je srušio veći dio minareta džamije i uništio veći dio njezine kamene strukture - uključujući zidove s uklesanim arapskim natpisima.

Ukupna šteta u Gazi iznosi od 14 do 16 milijardi američkih dolara, procijenili su ovih dana stručnjaci Svjetske banke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 76

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio