Obavijesti

News

Komentari 47

Izrael: Ubili smo vođu Hamasa!; Društvenim mrežama se šire jezive fotografije iz ruševina

Izrael: Ubili smo vođu Hamasa!; Društvenim mrežama se šire jezive fotografije iz ruševina

Sinwar, glavni vođa napada na Izrael 7. listopada 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, imenovan je šefom Hamasa nakon atentata na tadašnjeg vođu Ismaila Haniju u Teheranu u kolovozu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
GLAD U GAZI

Gotovo 345.000 stanovnika Pojasa Gaze bit će ove zime suočeno s "katastrofalnom" gladi, u odnosu prema 133.000 u ovom trenutku, upozorio je UN u izvješću objavljenom u četvrtak.

Pomoć u hrani koja je stigla ovog ljeta omogućila je poboljšanje situacije, no gotovo potpuni zastoj konvoja u rujnu promijenit će taj trend, navodi se u izvješću Integrirane klasifikacije faza prehrambene sigurnosti (IPC), plodu rada nevladinih organizacija i agencija UN-a među kojima je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) iz Rima.

"To drastično smanjenje jako će ograničiti sposobnost obitelji da se prehrane i imaju pristup osnovnim robama i uslugama u mjesecima koji dolaze."

Izvješće je objavljeno nakon što su SAD i dužnosnici UN-a upozorili Izrael da ne provodi "politiku gladi" u Pojasu Gaze kao oblik "ratnog oružja", što Izrael odlučno niječe.

Po izvješću objavljenom u četvrtak, "gotovo 1,84 milijuna stanovnika Pojasa Gaze pati od visokih razina akutne prehrambene nesigurnosti koja odgovara razini tri ili više" na ljestvici od pet (tri: kriza, četiri: izvanredno stanje, pet: katastrofa).

Od studenoga ove godine do travnja iduće ta će brojka porasti na 1,95 milijuna odnosno više od 90 posto stanovništva, po projekcijama UN-a za to razdoblje.

Među njima, 345.000 ljudi ili 16 posto populacije bit će suočeno s "katastrofalnom" situacijom.

"Premda manje napučeni, Rafah i sjever Pojasa Gaze suočeni su s ozbiljnijom prehrambenom nesigurnosti", premda je gotovo cijeli Pojas Gaze u krizi, navodi se.

U svjetlu tog izvješća, zamjenica glavnog direktora FAO-a Beth Bechdol pozvala je da se odmah omogući dopremu osnovne humanitarne pomoći i žitarica na vrijeme za zimsku sjetvu od listopada do prosinca.

"Humanitarna pomoć nije dovoljna. Ljudima treba svježa i hranjiva hrana. Moramo pomoći poljoprivrednicima da bi se osjetilo razliku", rekla je. 

Čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice UNRWA Philippe Lazzarini rekao je u srijedu u Berlinu da je utvrdio "drastičan pad" broja konvoja s pomoći u hrani na jugu Pojasa Gaze te da je postalo "ekstremno složeno" dovesti ih na sjever enklave.

"Glad u Pojasu Gaze umjetno je stvorena" i Izrael "aktivno sprječava konvoje da prijeđu granicu", rekao je.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon to je zanijekao, ustvrdivši da je u Pojas Gaze dopremljeno "više od milijun tona pomoći".

TKO JE BIO SINWAR

Tko je bio Sinwar, najveći krvnik s kojim se Izrael sreo? Hvale se da su ga ubili danas u Gazi...

Vođa Hamasa Yahya Sinwar (62), poznatiji kao Abu Ibrahim, svojedobno je bio zatvoren u Izraelu zbog višestrukih ubojstava, a njegov odgovor je bio da počne učiti hebrejski.

- Vladimir Jabotinsky, Menachem Begin i Yitzhak Rabin – pročitao je sve knjige o istaknutim izraelskim ličnostima. Proučavao nas je od dna do vrha - rekao je Micha Kobi, koji je ispitivao Sinwara za obavještajnu službu Shin Bet.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

IZRAEL: UBILI SMO GA

Izraelski Kanal 12 citirao je višeg izraelskog dužnosnika koji im je potvrdio da je vođa Hamasa Yahya Sinwar eliminiran.

- Članovi izraelskog sigurnosnog kabineta obaviješteni su da je čelnik Hamasa Yahya Sinwar vrlo vjerojatno mrtav - potvrdila su i za Reuters dva dužnosnika.

JEZIVE FOTOGRAFIJE

Fotografije koje navodno prikazuju mrtvo tijelo vođe Hamasa Yahye Sinwara kruže društvenim mrežama. Na njima je čovjek koji jako podsjeća na Sinwara. Na slici se vidi kako leži mrtav u ruševinama uništene zgrade s ozbiljnim ozljedama lubanje.

CNN-ov foto-odjel proveo je slike kroz softver za provjeru autentičnosti. Izvijestili su da ne vide nikakvu manipulaciju. Na fotografijama nije moguće razaznati mjesto ili vrijeme smrti. Ipak, CNN još nije uspio potvrditi identitet muškarca na fotografijama.

UBIJEN VOĐA HAMASA?

Izraelska vojska (IDF) priopćila je u četvrtak da provjerava je li ubila čelnika Hamasa Jahju Sinwara u operaciji u Pojasu Gaze za koju je rekla da je ciljala tri militanta.

"U ovoj fazi se ne može provjeriti identitet terorista", stoji u priopćenju.

Rečeno je da nema znakova da su taoci bili prisutni u zgradi u kojoj su ubijena trojica militanata.

Sinwar, glavni arhitekt napada na Izrael 7. listopada 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, imenovan je vođom Hamasa nakon atentata na tadašnjeg vođu Ismaila Haniju u Teheranu u kolovozu.

Zasad nema komentara od Hamasa.

Ako bi se potvrdila Sinwarova smrt, to bi predstavljalo veliki poticaj izraelskoj vojsci i premijeru Benjaminu Netanyahuu, nakon više ubojstava visokih neprijateljskih čelnika posljednjih mjeseci, ocjenjuje Reuters.

Komentari 47