Obavijesti

News

Komentari 67

Kako su ubili Yahyu Sinwara? Naredili su napad zbog vojnika, nisu ni znali da je on u toj zgradi

Kako su ubili Yahyu Sinwara? Naredili su napad zbog vojnika, nisu ni znali da je on u toj zgradi
1

Obavještajni podaci pokazivali su da se tamo okupljaju bitni ljudi Hamasa. Zatekli su militante kako ulaze u zgradu i naredili napad. Kasnijom provjerom pronašli su čovjek koji liči na Sinwara...

VIDEO

Masovnog ubojicu Yahya Sinwara, odgovornog za masakr i zločine 7. listopada, ubili su vojnici IDF-a. Objavio je to u četvrtak izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Izrael je proteklih tjedana žestoko udario na Gazu. Divizija za Gazu i 162. divizija imali su obavještajne podatke kako bi se na određenim podrujima u Gazi mogli skrivati visoki dužnosnici Hamasa.

A onda su u srijedu vojnici iz 828. brigade vidjeli kako nekoliko militanata Hamasa ulazi u zgradu i naredili su napad, piše Times of Israel.

Karte otkrivaju: 60 posto Gaze su potpuno sravnili sa zemljom
Karte otkrivaju: 60 posto Gaze su potpuno sravnili sa zemljom

Nakon napada išli su u provjeru i otkrili čovjeka koji jako podsjeća na Sinwara. Nisu ni znali da bi on mogao biti na tom području. Informaciju su držali za sebe, ali jučer je procurilo - "možda smo ubili novog vođu Hamasa". Satima se špekuliralo je li zaista poginuo.

Društvenim mrežama počele su kružiti i fotografije koje navodno prikazuju Sinwarovo mrtvo tijelo. Na njima je čovjek koji jako podsjeća na Sinwara. Na slici se vidi kako leži mrtav u ruševinama uništene zgrade s ozbiljnim ozljedama lubanje.

Čak ni same izraelske obrambene snage (IDF) nisu bile sigurne je su li ga smaknuli, a onda je izašao ministar Katz i izjavio: "Pobjeda je ovo za cijeli slobodni svijet".

Izraelski neprijatelj broj 1

Inače, Sinwar je kratko bio na čelu Hamasa. Imenovan je u kolovozu nakon što je u Teheranu ubijen Ismaila Haniyeh.

Sinwar je bio na vrhu liste najtraženijih osoba u Izraelu. Državne sigurnosne agencije vjeruju da je on vodio planiranje i izvršenje masakra u južnom Izraelu 7. listopada 2023. godine, u kojem je ubijeno više od 1200 ljudi, a 251 osoba je oteta i odvedena u Gazu.

Osnovao je Hamasovu sigurnosnu službu, koja je ubijala Palestince koje su optuživali za suradnju s Izraelom. Zbog toga je veći dio života proveo u izraelskom zatvoru. Nakon trećeg uhićenja 1988. godine osuđen je na četiri doživotne robije.

FILE PHOTO: Hamas leader Yahya Sinwar gestures as he arrives with Palestinian prisoners at the Rafah crossing with Egypt in the southern Gaza Strip

Oslobodili su ga 2011. u velikoj razmjeni palestinskih i izraelskih zarobljenika.

Tijelo Yahye Sinwara identificirali su pomoću dentalnog otiska, a dodatnu identifikaciju proveli su usporedbom otisaka prstiju kako bi točno utvrdili da se zaista radi o vođi Hamasa, piše CNN.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kaže da je Izrael donio pravdu svojim građanima ubojstvom čovjeka koji je režirao smrtonosne napade 7. listopada.

- Sinwar je umro dok su ga progonili - nije umro kao zapovjednik, već kao netko tko se brinuo samo za sebe - istaknuo je.

Tko je bio Sinwar, najveći krvnik s kojim se Izrael sreo? Hvale se da su ga ubili danas u Gazi...
Tko je bio Sinwar, najveći krvnik s kojim se Izrael sreo? Hvale se da su ga ubili danas u Gazi...

Ministar obrane je dodao kako je ovo "jasna poruka stanovnicima Gaze i ostalim Hamasovim militantima".

Kasnije se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

-  Sinwar vam je uništio živote. Govorio vam je da je lav, no zapravo se sakrio u mračnu jazbinu i ubijen je dok je u panici bježao od naših vojnika. Njegova je eliminacija važna prekretnica u padu Hamasove vladavine zla. Želim biti jasan: Hamas više neće vladati Gazom. Ovo je početak dana nakon Hamasa i to je vaša prilika da se konačno oslobodite njegove tiranije. Mozak koji stoji iza najgoreg masakra našeg naroda od holokausta, ubojica odgovoran za smrt tisuća Izraelaca i otmicu stotina, eliminiran je. S njim smo poravnali račune - rekao je Netanyahu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 67

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio