Obavijesti

News

Komentari 7

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
2

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

VIDEO

U Nacionalni park Plitvička jezera vratio se suri orao! Jedna od najvećih i najimpresivnijih ptica grabljivica primijećena je nakon čak 71 godine izbivanja, izvijestili su iz nacionalnog parka.

- Mladi, prošlogodišnji primjerak surog orla zabilježen je kamerom 27.03.2024. godine u jutarnjim satima u divljini Parka dostupnoj samo stručnim i znanstvenim timovima. Zadnje opažanje u Parku prema literaturnim podacima je od 01.08.1953. godine, dakle prije 71 godine. Zahvaljujući timskom radu i upornosti Stručne službe i Čuvara prirode ponovno je zabilježen - javljaju iz Plitvičkih jezera.

Pokretanje videa...

U Nacionalnom parku Plitvička jezera  zabilježen je mladi primjerak surog orla, jedne od najvećih ptica grabljivica 00:25

Kako napominju, zanimljivo bi bilo utvrditi je li ovaj primjerak kojeg su primijetili stigao s obližnjih gnjezdilišta na Ličkoj Plješivici ili negdje bliže parku. Suri orao nije sklon čovjeku, štoviše, zbog aktivnog izbjegavanja susreta s ljudima, danas ga nalazimo uglavnom u teže dostupnim planinskim područjima. Stoga nije ni čudno da je u nacionalnom parku primijećen u divljini koja nije dostupna izletnicima.

Iz Plitvičkih jezera dodaju još kako suri orao ima raspon krila od preko dva metra, a uz to je i jedan od najbržih letača i vrhunski grabežljivac. Ptica je strogo zaštićena i kritično ugrožena. Rijetka je gnjezdarica Hrvatske s 20 do 25 parova pa je stoga svako opažanje od posebne važnosti. Suri orao je sve ugroženija vrsta zbog gubitka staništa, uznemiravanja, lova, trovanja, elektrokucije i postavljanja vjetrogeneratora u blizini gnjezdilišta, navode iz Plitvičkih jezera. Nadajmo se da je ovaj povratnički primjerak samo jedan od prvih koji će pronaći dom u nacionalnom parku.

Inače, u ovoj godini, u organizaciji udruge BIOM, krenulo je prebrojavanje surog orla u Hrvatskoj.

Javili smo se i šibenskom Sokolarskom centru, gdje su nam rekli da je teško reći zašto se suri orao pojavio baš na Plitvičkim jezerima nakon više od 70 godina. Kako kažu, njihovo uobičajeno područje je Velebit, koji je relativno blizu. Postoji mogućnost, dodaju, da je ptica možda bila u preletu, a možda se i počela gnijezditi tu. I oni napominju da su sve ptice grabljivice strogo zaštićene životinje u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.
Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo
KRALI PO PARKIRALIŠTIMA

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo

Mladić (22) i 56-godišnjak s javnih su parkirališta krali neregistrirana vozila, a u dva navrata odvezli su ih uz pomoć vozila za vuču. Mladića sumnjiče i za još sedam krađa s 27-godišnjakom