Obavijesti

News

Komentari 319

Ivo Sanader: Odradio sam svoje, vrijeme je za druge

Ivo Sanader: Odradio sam svoje, vrijeme je za druge
12

Hvala Bogu, nisam bolestan, kazao je Sanader na konferenciji za novinare dok je govorio o razlogu svoje iznenadne ostavke. Kosor će biti premijerka

VIDEO

Ivo Sanader izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare kako se povlači iz politike. Pred novinare je došao nasmiješen te ih upitao zašto ga tako gledaju.
- Neću se kandidirati na mjesto predsjednika države. Povlačim se iz aktivne politike. Ovu odluku nisam donio olako, već nakon dubokog promišljanja. Hvala Bogu, nisam bolestan - kazao je Sanader. Točne razloge povlačenja nije želio decidirano otkriti. Dodao je u životu postoje trenuci za nove početke, a ovaj je njegov. Svoju je dionicu puta, kaže, odradio.
- Vrijeme je za neke druge ljude - kazao je Sanader. Na izričito pitanje je li ovime isključuje da će se ikada više baviti politikom, Sanader je rekao kratko i jasno: 'Ne'. Priznao je i da mu se ranije nudilo mjesto u pojedinim europskim institucijama, što se također u javnosti navodilo kao razlog njegova odlaska, no Sanader ga, kaže, nije prihvatio. Dodao je kako je njegov odlazak povezan sa problemima u pregovorima s Europskom unijom. Odbacio je teze da se povlači iz politike sada kada zemlji ne ide najbolje.
 - Nikada nisam bježao pred problemima i izazovima - dodao je Sanader. Ponosan je, kaže, na sve što je učinio kao predsjednik Vlade i HDZ-a, te odlazi zadovoljan, jer je zemlja ispunila strateške ciljeve.
 - Članica smo Vijeća sigurnosti i NATO-a, a na pragu smo ulaska u EU, što je sada samo političko pitanje za koje očekujem da će se riješiti kroz tri mjeseca - kazao je sad već bivši premijer, kojemu je tijekom oproštajnog govora u par navrata zadrhtao glas. Rekao je da će ga na funkciji premijera, ali i predsjednika stranke zamijeniti Jadranka Kosor, dosadašnja potpredsjednica. Kosor je, kaže Sanader, podržalo 83 zastupnika vladajuće većine. Zamjenik predsjednika HDZ-a bit će Darko Milinović, a ponovno se uvodi i mjesta potpredsjednika stranke. Na ta mjesta predloženi su Petar Čobanković, Božidar Kalmeta, Andrija Hebrang, Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak, koji više neće biti glavni tajnik stranke, te Ivan Šuker.
HDZ-ov kandidat za predsjednika Hrvatske trebao bi biti Andrija Hebrang koji još nije prihvatio kandidaturu. Kandidat za predsjednika je i Dragan Primorac, koji također odlazi s mjesta ministra znanosti. Božidar Pankretić postat će potpredsjednik Vlade, a na mjesto ministra poljoprivrede vraća se Petar Čobanković. U Banske dvore navodno kao ministrica bez portfelja dolazi Bianca Matković. Ponovno će se osnovati ministarstvo uprave kao što je to bilo '90-tih godina a trebao bi ga voditi Davorin Mlakar koji je i ranije obnašao tu dužnost. Na mjesto ministra branitelja koje je do sada vodila Jadranka Kosor trebao bi zasjesti HDZ-ov Tomislav Ivić, a nagađa se da bi ministarstvo obrazovanja koje je napustio Dragan Primorac trebao zasjesti HDZ-ov Nevio Šetić. U HDZ-u su jutros predložili izmjenu Statuta stranke i uvođenje funkcije počasnog predsjednika stranke koji bi imao pravo glasa na sjednicama, a Sanader je taj prijedlog prihvatio. Sanader je jutros obavijestio koalicijske partnere i predsjednika Mesića da podnosi ostavku na mjesto šefa Vlade i predsjednika HDZ-a. U zgradu Sabora na sjednicu kluba HDZ-a ušao je zajedno sa Jadrankom Kosor kroz podrum na sporedni ulaz.
Stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju Mirela Španjol Marković smatra da je Sanader čitanjem s papira pokazao veliku dozu nesigurnosti jer to kao dobar govornik inače ne čini. Nenavođenjem jasnog razloga odlaska otvorio je prostor za stvaranje panike u društvu, a to mu također nije svojstveno.
- Kako je skupljao potpise za Kosor očito je i prije znao i tajio da odlazi pa je ovo neodgovorno - zaključuje Španjol Marković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 319

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere