Fuchs o rezultatima državne mature: Očekujem da ne budu lošiji nego prošle godine | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Fuchs o rezultatima državne mature: Očekujem da ne budu lošiji nego prošle godine

Fuchs o rezultatima državne mature: Očekujem da ne budu lošiji nego prošle godine

Od uvođenja nacionalnih ispita može se primijetiti trend pada superodlikaša u školama što je, prema ministrovim riječima, objektivni pokazatelj usvojenog znanja učenika

VIDEO

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu kako vjeruje da će državne mature koje su upravo počele proći bez problema jer je riječ o uhodanom sistemu, a dodao je i kako očekuje rezultate 'sigurno ne lošije nego prošle godine'. "Bilo bi dobro da nas maturanti iznenade s još boljim rezultatima, rekao je Fuchs u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Na pitanje o tome koliko su rezultati mature odraz realnih znanja stečenih tijekom obrazovnog procesa, s obzirom na to da je puno onih koji plaćaju pripreme i instrukcije, Fuchs je uzvratio kako matura nije zamišljena da učenici nužno moraju imati dodatne instrukcije.

"Ali s obzirom na to da je prije više godina krenuo trend dodatnih instrukcija i da su roditelji plaćali instrukcije, upravo zato je i država, Vlada, ministarstvo, napravilo to da se dodatno, pojačano radi s maturantima u samim školama kako bi svi imali mogućnost da još utvrde gradivo koje im eventualno nedostaje za polaganje ispita državne mature", istaknuo je resorni ministar.

Referirao se i na rezultate nacionalnih ispita rekavši da su oni "u jednom prosjeku koji se može očekivati".

Ispitima iz francuskog i grčkog jezika počinje pisanje državne mature: Ima i nešto promjena
Ispitima iz francuskog i grčkog jezika počinje pisanje državne mature: Ima i nešto promjena

"Oni ukazuju na trendove unutar obrazovnog procesa na osnovu kojih će se donositi mjere kako bi se ujednačio sustav obrazovanja u osnovnim školama", kazao je pojasnivši kako je to osnova ideje uvođenja nacionalnih ispita.

"Iz rezultata nacionalnih ispita ćemo dobiti podatke na osnovu kojih možemo zaključivati o stanju u sustavu školstva i utvrditi ono što eventualno treba mijenjati", naglasio je.

Dodao je i kako je to svojevrsna provjera učitelja i škola te načina na koje prenose znanje učenicama.

Od uvođenja nacionalnih ispita može se primijetiti trend pada superodlikaša u školama što je, prema ministrovim riječima, objektivni pokazatelj usvojenog znanja učenika. 

Ako bi se rezultati pretvorili u ocjene i ako bi to bio preduvjet za upis u srednje škole, učenici ne bi pokazali svoje znanje koje su stekli, već bi se pojačano radilo kako bi se postigli što bolji rezultat, objašnjava ministar i ističe da ministarstvo u procesu analize podataka ne želi takvu situaciju.

Maturanti ubrzo pišu državnu maturu: 'Bit će teško i stresno, imamo dosta rupa u znanju'
Maturanti ubrzo pišu državnu maturu: 'Bit će teško i stresno, imamo dosta rupa u znanju'

Zbog pritisaka koje nastaju tijekom procesa upisa, kazao je, u osam gimnazija u Zagrebu ove će se godine provoditi prijemni ispiti, a prijemni ispit pisan u jednoj školi vrijedi u svih osam škola. Takav pristup omogućava onima koji nisu odlikaši da pokažu znanje na prijemnom ispitu i upišu gimnaziju, poručuje ministar Fuchs.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO