Maturanti ubrzo pišu državnu maturu: 'Bit će teško i stresno, imamo dosta rupa u znanju' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 9

Maturanti ubrzo pišu državnu maturu: 'Bit će teško i stresno, imamo dosta rupa u znanju'

Maturanti ubrzo pišu državnu maturu: 'Bit će teško i stresno, imamo dosta rupa u znanju'
2

Maturanti u utorak pišu prvi ispit. Strahuju da zbog online nastave nisu dobro savladali gradivo. Udvostručen je broj djela za esej, a smanjen broj izbornih predmeta

VIDEO

Od siječnja idem na pripreme za državnu maturu iz matematike, a za ispit iz hrvatskog i engleskog jezika pripremam se sama. Iskreno mislim da će matura biti teška i stresna. Prve dvije godine imali smo online školu, bio je štrajk, imamo dosta rupa u znanju i zato mislim da će doći do velikog stresa. Rekla nam je to Patricia, maturantica Srednje škole Tina Ujevića iz Vrgorca, govoreći o nadolazećoj državnoj maturi, koja počinje idući tjedan. Prema kalendaru NCVVO-a, prvi ispitni rok državne mature bit će u utorak, 4. lipnja, a počinje ispitima iz francuskog i španjolskog jezika. Šest dana kasnije, 10. lipnja, na redu je prvi obavezni predmet - engleski jezik. Maturanti će obje razine pisati isti dan. Dva tjedna nakon tog, 24. lipnja, pisat će se prvi dio ispita iz hrvatskog jezika, a dan kasnije esej. Zadnja je matematika - 27. lipnja.

Ova matura je posebna po mnogočemu, dodaje Patricia, koja se nada upisu na fakultet.

- Po novom smo kurikulumu Škole za život, zatim na hrvatskom nema više razina nego je jedna jedinstvena razina. Makar, to je čak dobro, hrvatski nam je materinji jezik, učimo ga od prvog razreda osnovne škole i pošteno je da svi pišemo jednaku razinu - smatra, no naglašava kako matura po njenome mišljenju nije mjerilo znanja. Maturantima poručuje da se ne stresiraju i da im svima drži fige da ostvare što bolji rezultat.

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

- Ako se slučajno desi i da padnete neki predmet, nije kraj svijeta, može se ići na drugi rok - zaključuje.

Ovogodišnju državnu maturu u roku je prijavilo 30.819 maturanata, najviše učenika strukovnih škola. Posebna je i po još dva kriterija - smanjili su maksimalni broj izbornih predmeta koje maturanti mogu pisati sa šest na pet, a u odnosu na lani udvostručili su broj djela za esej iz hrvatskog, na osam.

Probni baloni: Hoće li ista razina matematike značiti niže kriterije na državnoj maturi?
Probni baloni: Hoće li ista razina matematike značiti niže kriterije na državnoj maturi?

- Kao i svake godine dosad, većina maturanata priprema se u zadnji tren, a dok je bila nastava, nisu puno o tome razmišljali. Izuzetak su, dakako, oni koji su krenuli i išli na pripreme. Osim njih, takozvani kampanjci ne mogu očekivati da će se neko čudo dogoditi. Prvenstveno treba vježbati gradivo, rješavati ispite državne mature od lani jer se zadaci često i ponavljaju. To je jedna od najboljih metoda pripreme - priča nam Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Najpopularniji fakulteti su, prema njenom iskustvu od prethodnih godina, Elektrotehnički fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski, Psihologija, Građevinski...

- Ti fakulteti nude dobro zaposlenje, no vidi se trend da su popularni i fakulteti koji ne obećavaju lako zapošljavanje, primjerice novinarstvo, ali i razne grupe na Filozofskom fakultetu, od filozofije i povijesti pa do kroatistike, koja je vrlo popularna, bez obzira na činjenicu da se u toj struci teško zapošljava - ističe Hitrec.

Preporod: Nacionalni su štetni! NCVVO: Desetogodišnja djeca su zrelija od vašeg sindikata!
Preporod: Nacionalni su štetni! NCVVO: Desetogodišnja djeca su zrelija od vašeg sindikata!

Gledajući maturante svoje škole, ističe kako smatra da je većina već spremna za ispite državne mature, i to zahvaljujući učenju u sva četiri razreda tijekom srednje škole. Što se tiče strukovnih škola, dodaje, 70 posto maturanata koji dolaze iz tih škola čeka obrana završnog rada.

- Time završavaju i to je u većini naših škola stvarno lijep događaj - kaže.

Svim hrvatskim maturantima savjetuje da se pripremaju za ispite državne mature, i to najbolje rješavajući mnoge zadatke.

- Kada dođe taj dan ispita, svakako treba doručkovati, a onda na ispitu pažljivo i koncentrirano čitati zadatke i promisliti prije. Naime, u velikom broju zadataka već u pitanju postoji dio odgovora - naglašava.

Dala je savjete i osmašima, odnosno budućim srednjoškolcima. Za njih su prijave za upis u srednje škole službeno počele jučer, a prijave škola koje učenici žele upisati počet će za mjesec dana, odnosno 28. lipnja. Odlukom ministarstva planira se broj upisnih mjesta za ukupno 48.135 učenika u 2180 razrednih odjela. Kandidati s teškoćama su od jučer mogli prijaviti svoje programe u županijskim upravnim odjelima nadležnim za obrazovanje.

- Njima je za upis najvažnije dobro proučiti kurikulum škole, u koju se žele upisati i mogućnosti koje ta škola pruža. Ne valja se povoditi za tim gdje će neka prijateljica u razred, ili gdje je išao brat, sestra, roditelj... Iako je dob od 14 godina niska za donošenje životne odluke, mislim da zadnju riječ u odabiru škole mora imati sam učenik. Onaj koji nije motiviran teško će završiti što god da upiše - zaključuje naša sugovornica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Mario Korade ima debeli dosje. Žrtvu je tukao rukama i nogama
NASILNI GENERALOV SIN

Mario Korade ima debeli dosje. Žrtvu je tukao rukama i nogama

Mario Korade (35) pretukao je suprugu na parkiralištu • Udarao ju je rukama, nogama i vratima automobila • Ima teške tjelesne ozljede

VIDEO Splitski taksist se tukao s turistom kod zračne luke: Prolio je sok po autu, nije htio platiti!
POLICIJA MU NAPISALA KAZNU

VIDEO Splitski taksist se tukao s turistom kod zračne luke: Prolio je sok po autu, nije htio platiti!

SPLIT - Taksist (41) se posvađao s turistom, a onda i potukao, prikazuje snimka sa splitskog aerodroma. - Radi se o paru iz Velike Britanije, prolili su mi dvije litre soka od naranče po sjedalu. Platili su vožnju od Splita 40 eura, ali nisu htjeli platiti čišćenje - priča taksist koji je dobio i 300 eura prekršajni nalog zbog remećenja javnog reda i mira. - Uz čišćenje i kaznu, ovo je najskuplja vožnja koju sam imao - priča taksist za Dalmatinski portal.
VIDEO Eksplozija u Zagrebu! Digli bankomat u zrak, policija blokirala benzinsku u Buzinu
STRAŠNO

VIDEO Eksplozija u Zagrebu! Digli bankomat u zrak, policija blokirala benzinsku u Buzinu

Nepoznati razbojnici eksplozijom su raznijeli bankomat u noći na petak u zagrebačkom Buzinu. Policija je blokirala prilaz, a zasad se ne zna koliko su novca uspjeli odnijeti