Obavijesti

News

Komentari 175

Turudić: 'Agrokor je prioritet, a iz slučaja Rimac sam već izuzet. Mamić? Ma predaleko ste otišli'

Turudić: 'Agrokor je prioritet, a iz slučaja Rimac sam već izuzet. Mamić? Ma predaleko ste otišli'
4

Novi glavni državni odvjetnik, izabran saborskom većinom još u veljači, u ponedjeljak je preuzeo dužnost od svoje prethodnice Zlate Hrvoj-Šipek

VIDEO

Ivan Turudić stigao je u zgradu Državnog odvjetništva (DORH) u jutarnjim satima. Novi glavni državni odvjetnik, izabran saborskom većinom još u veljači, u ponedjeljak je preuzeo dužnost od svoje prethodnice Zlate Hrvoj-Šipek. Njegovo imenovanje na prosvjede je dignulo ljevicu, podijelilo desnicu te struku. Njegovo imenovanje na prosvjede je dignulo ljevicu, podijelilo desnicu te struku. Oko 11.30 je održao konferenciju za medije te otkrio koji će mu biti prvi potezi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Na početku je pozdravio okupljene novinare te rekao da se nada da će ovo biti početak jednog dobrog prijateljstva, ali da to neće značiti da će im odavati tajne informacije. - Nužno je izmijeniti Zakon o USKOK-u, DORH-u i ZKP, to su glavni alati DORH-a. Očujem pomoć svih mjerodavnih, nadam se da ćemo u kratkom vremenu poboljšati situaciju - rekao je Turudić na pressici.

Zahvalio je svojoj prethodnici Zlati Hrvoj-Šipek. - Naravno da ću donijeti novi raspored poslova, bit će nekih kadrovskih promjena, kako u DORH-u, tako i u USKOK-u i drugim DO-ima. Prerano je o tome govoriti - kaže. 

Turudić danas i službeno sjeda na čelo DORH-a, očekuje se da će reći koji su mu prvi potezi
Turudić danas i službeno sjeda na čelo DORH-a, očekuje se da će reći koji su mu prvi potezi

Otkrio je da će se sutra sastati s Uskokom. Najavio je već ranije da mu je jedan od prioriteta 'unutar kuće' pronaći ravnatelja Uskoka. - Cijeli Uskok će doći u zgradu DORH-a i imat ćemo sastanak. Nakon toga planiram održati sastanke sa svim općinskim i županijskim državnim odvjetništvima. Nastojat ću se već ovaj tjedan naći s ministrom pravosuđa Damirom Habijanom držeći da imamo puno stvari koje moramo riješiti - rekao je. Dodao je da će biti kadrovskih promjena, kako u DORH-u, u Uskoku pa i u drugim državnim odvjetništvima. - Prerano je za govoriti, ali očekujem da će to biti riješeno u sljedećim tjednima - rekao je.

Na pitanje novinara kada će raspisati natječaj za šefa Uskoka, odgovorio je da očekuje pomoć Ministarstva pravosuđa. Najavio je da će vrlo brzo imenovati v.d. ravnatelja USKOK-a. - Morate mi dati neko vrijeme, ne očekujete valjda da ću sutra raspisati natječaj bez da upoznam ljude. Mislim da ću sutra objaviti ime v.d.-a - rekao je.

Turudić kaže da mu je cilj fizički približiti USKOK i DORH jer je to važno za rad obje institucije. - Snažno se zalažem za osnivanje Visokog DORH-a - rekao je novi državni odvjetnik.

FOTO Zagrebačka špica puna poznatih: Turudić prošetao sa suprugom i tjelohraniteljem
FOTO Zagrebačka špica puna poznatih: Turudić prošetao sa suprugom i tjelohraniteljem

Podsjetio je da je optružnica u slučaju Agrokor već dva puta povučena. - To je prioritet kojem ću snažno prionuti. Ja tu mogu biti koordinator i moram biti informiran o tome, ali to je prvenstveno stvar ŽDO-a. Zašto bih se izuzeo iz toga da ocijenim je li vještačenje provedeno pravilno. Već sam izuzet iz predmeta Josipe Rimac, tamo sam bio izuzet na vlastiti zahtjev 2016. prije nego što su istraživački novinari otkrili poruke, govorim to s porugom. Tu je Janaf, ali taj je predmet toliko duboko u postupku. Treći predmet je Agrokok - odgovorio je. Mora se najprije vidjeti tko je naložio vještačenje i tko je našao vještaka, kaže Turudić na pitanja novinara.

Na spomen Mamića, Turudić je rekao "Sad smo predaleko došli. Ne želim govoriti o pojedinim predmetima". - Što bih ja to radio u tim predmetima? - odgovorio je novinarima, na što mu je novinarka odgovorila da kao šef DORH-a ima uvid u sve predmet. - Ma, dajte, molim vas - odbrusio joj je Turudić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Turudić: 'Agrokor je prioritet, a iz slučaja Rimac sam već izuzet' 00:58
Milanović: 'Ono što je napravio Turudić diskvalificira ga za bilo koji javni posao u pravosuđu'
Milanović: 'Ono što je napravio Turudić diskvalificira ga za bilo koji javni posao u pravosuđu'

Upitan je i hoće li Plenkovićeva vlada imati popusta vezano za korupciju. - Neće. Ako bude sumnje ćemo postupati. To ste dobro rekli. Ako bude sumnje, ako ne, nemamo što postupati - rekao je.

Turudića su pitali i treba li preispitati diplome iz Travnika. - Organizirani kriminal je bara u kojoj nastaju koruptivna djela. Što se tiče konkretnog slučaja, ništa ne znam i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene isprave, to se radi po službenoj dužnosti - rekao je Turudić na pitanja o diplomi ministra poljoprivrede Josipa Dabre koji je studij završio u Travniku u BiH.

Potom se osvrnuo na suradnju s EPPO-om. - Oni će u meni imati lojalnog suradnika. Kucate na otvorena vrata, bit će sve u redu. Rekao sam da je EPPO imao problem kada je osnovan, nisu imali prostor, stolce, to su bile teškoće. Nikada nisam problematizirao postojanje EPPO-a. To je bitna razlika od ovoga kako bi to predstavljate. To je bio slučaj na jednoj televiziji gdje me voditelja prekinula i vrlo neprofesionalno se povela prema meni. Ja nisam protiv EPPO-a, nemam ništa protiv njih - rekao je.

Nije htio odgovarati ni na pitanja o slučaju Geodetskog fakulteta. - Lijepo je što vi imate te podatke, ja sam danas prvi dan na poslu - kazao je.

Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda odbacilo pritužbe protiv Ivana Turudića
Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda odbacilo pritužbe protiv Ivana Turudića

- Trudit ću se da DORH bude otvoreniji javnosti nego što je bio do sada, a dokaz tome je ova pressica - rekao je novi državni odvjetnik. Na pitanje hoće li informirati javnost kaže: "Mislite da ću odavati izvide? Pa neću".

Turudić kaže da je naslutio da su kandidati vrlo često čekali na mig da se jave na neko mjesto. - Migova više neće biti. Svi koji su zainteresirani neka se jave na neko mjesto, ne treba prethodno odobrenje, ako ga je prije bilo - kaže. Smatra da su plaće dobre te da je dobro da su se povećale plaće u nižim državnim odvjetništvima. No, smatra da je premali razmak između najniže i najviše plaće u sustavu. Naveo je primjer sudova te rekao da se nada da nije takav slučaj u državnom odvjetnišvu. - Najniža plaća je bitno povećana, ali nije povećana na najvišim instancama - rekao je.

Zagreb: Ivan Turudić dolazi u DORH

- Ništa mi nije teško, nikakav pritisak ne osjećam. Baš me briga za pritiske, pritisak je bio medijski. Došao sam raditi svoj posao, da DORH bude bolji kad budem odlazio nego što sam ga ja danas zatekao - rekao je.

Upitali su ga novinari i o osiguranju, na što je uzvratio protupitanjem. - Zašto o tome niste pitali prethodnog državnog odvjetnika koji je imao bitno veće osiguranje? - kazao je.

Turudić će samo produbiti narušeno povjerenje u DORH
Turudić će samo produbiti narušeno povjerenje u DORH

Istaknuo je da Mladen Bajić ostaje u DORH-u. Radi kao savjetnik, na predmetima vezanima za Ukrajinu i BiH. - Isuse - kazao je Turudić kao da mu je dosta pitanja pa objasnio zašto funkcija na kojoj je bio Bajić nije popunjena.

- Ima sedam nepopunjenih mjesta u DORH-u, neke su kolegice navele odlazak u mirovinu. Moj je posao da se ta mjesta popune - rekao je. Turudić je već donio odluku tko će mu biti prvi zamjenik, ali nije htio otkriti ime. Dodao je da će se znati sve ovih dana.

Na pitanje hoće li se nešto promijeniti u njegovom odnosu s čelnicima države, kratko je odgovorio "ne" te dodao da s predsjednikom države Zoranom Milanovićem nema odnos te ga, kaže, "ne treba ni biti". Turudić je dodao da je premijer Andrej Plenković donio ispravnu odluku kad ga je izabrao za glavnog državnog odvjetnika. - Takve se odluke ne donose da bi se isplatile - rekao je.

Ivan Turudić o propucanom automobilu: 'Popravljen je, nešto sam platio iz svog džepa'
Ivan Turudić o propucanom automobilu: 'Popravljen je, nešto sam platio iz svog džepa'

Turudić je rekao da će "pisati, tražiti, govoriti" i "tražiti Vladu, Ministarstvo pravosuđa" za povećanje plaća i poboljšanju uvjeta u DORH-u. Na pitanje oko slučaja Josipe Rimac kaže da postoji procesuda koja propisuje kako se izuzima glavni državni odvjetnik.

Dodao je da nema ljudi koji imaju sve potrebne uvjete za ravnatelja USKOK-a. Objasnio je i da se uvjeti moraju smanjiti pa će zainteresiranih za čelno mjesto u USKOK-u biti. Kaže i da bi se USKOK trebao baviti puno manjim brojem predmeta, a da mnogo stvari mogu raditi niža državna odvjetništva. 

- Baš me briga - odgovorio je novinarki kada je rekla što čuje da se neki sudac našao s nekim Mamićem. - Vi insinuirate da sam ja počinio kazneno djelo? Pitate me za nešto od prije devet godina - rekao je. 

Neposredno prije primopredaje u DORH-u sudačko vijeće Visokoga kaznenog suda odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića, koji je, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda, protiv Turudića zatražio pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike. Razlog su kontradiktorne izjave o susretima s bivšim čelnikom Dinama Zdravkom Mamićem, dok je Turudić bio sudac zagrebačkog Županijskog suda a Mamić predmet istrage. Sve se događalo u vrijeme u kojem su medijske stupce punili transkripti srdačne prepiske Turudića i kasnije za korupciju optužene državne tajnice te kninske gradonačelnice Josipe Pleslić, nekad Rimac. Upravo zbog izjava o susretima s Mamićem, osuđenim bjeguncem pred hrvatskim pravosuđem, Turudića su oporba i predsjednik države Zoran Milanović prozivali za laganje. Milanović je prozvao Turudića i da je “dogovorio” slučaj propucavanja svojeg automobila kako bi mu dali zaštitu, a novi glavni državni odvjetnik predsjednika države prozvao je da mu je “huškačkim i prostačkim govorom stavio metu na leđa”. Slučaj propucavanja Turudićeva automobila još nije rasvijetljen. 

Zagreb: Ivan Turudić dolazi u DORH
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 175

VIDEO

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'
NEVRIJEME NA OBALI

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'

LUMBARDA, KORČULA - ''Grozno je. Horor film. Bilo je oblačno, i samo je kiša krenula. U dvije sekunde se okrenulo. More se uznemirilo i krenuo je jaki vjetar. Grozno. Sve je polupano. Još uvijek pada, ne znamo je li priprema za nešto gore. Kažu da je to ovako na Korčuli prvi put'', kazao nam je čitatelj koji je poslao snimku snažnog nevremena koje se sručilo na Korčulu u poslijepodnevnim satima. Na snimkama koje nam je poslao vidi se kako puše iznimno jak vjetar, pada snažna kiša, a u jednom trenutku vjetar čupa veliko stablo.

VIDEO Potop u Dubrovniku:  Slijevaju se vodopadi, kaos na Pilama, a neki se voze na SUP-u
KAOS NA JUGU HRVATSKE

VIDEO Potop u Dubrovniku: Slijevaju se vodopadi, kaos na Pilama, a neki se voze na SUP-u

Iz Državnog hidrometeorološkog saveza upaljeni su meteoalarmi za cijelu Hrvatsku, a dubrovačka regija je u narančastom
VIDEO U Istri palo kiše za cijeli rujan, u Makarskoj ceste pod vodom, na Krku potopljen brod
NEVRIJEME IZAZIVA KAOS

VIDEO U Istri palo kiše za cijeli rujan, u Makarskoj ceste pod vodom, na Krku potopljen brod

U Istri je mjestimice pala mjesečna količina kiše, a snažno nevrijeme potopilo je ceste i u Makarskoj. Na Krku je olujno nevrijeme potopilo brodicu. Brojne brodske linije su u prekidu