Obavijesti

News

Komentari 0

'Ciljevi Europske unije o zelenom vodiku su nerealni'

'Ciljevi Europske unije o zelenom vodiku su nerealni'

Zeleni vodik smatra se ključnim za ispunjavanje obveza EU-a u pogledu klimatskih promjena. Glasnogovornik Komisije rekao je da je primio na znanje izvješće i priznao da se tržište vodika "postupno" oblikuje

VIDEO

Ciljevi Europske unije za proizvodnju i uvoz zelenog vodikovog goriva nerealni su i malo je vjerojatno da će biti ispunjeni unatoč milijardama eura financiranja, priopćio je u srijedu Europski revizorski sud (ECA). Europska komisija postavila je ciljeve za proizvodnju do 10 milijuna tona obnovljivog vodika do 2030. i uvoz dodatnih 10 milijuna tona. Iako nisu obvezujući, ciljevi su dio planova bloka da prekine svoju ovisnost o uvozu ruske energije. U izvješću, ECA je rekla da se ti ciljevi temelje na "političkoj volji", a ne na temeljitoj analizi, a EU je daleko od puta da ih ispuni.

Još jedan cilj koji je Bruxelles postavio, a koji uključuje instalaciju najmanje 40 gigavata elektrolizera obnovljivog vodika do 2030., bila je ideja koju je u dokumentima predložila lobistička skupina za vodik, otkrili su revizori.

Unatoč tome što je EU financiranje od 18,8 milijardi eura dostupno za projekte zelenog vodika, projekti koji bi dodali manje od 5 GW proizvodnog kapaciteta do 2030. dosegnuli su naprednu fazu, iako su projekti s ukupno oko 50 GW kapaciteta također u ranijoj fazi procjena.

Zeleni vodik smatra se ključnim za ispunjavanje obveza EU-a u pogledu klimatskih promjena. Proizvodi se korištenjem obnovljive energije za razdvajanje vode, što je proces koji ne proizvodi emisije CO2, te EU računa na njega za dekarbonizaciju industrijskih procesa kao što su proizvodnja čelika i gnojiva.

Žene imaju veliku ulogu vezanu za ekološke ciljeve Europe
Žene imaju veliku ulogu vezanu za ekološke ciljeve Europe

"Industrijska politika EU-a o obnovljivom vodiku treba se suočiti sa stvarnošću", rekao je revizor Stef Blok, koji je vodio izvješće.

ECA je rekla da bi Europska komisija trebala osmisliti ciljaniji pristup dodjeli oskudnih sredstava EU-a i ažurirati svoje politike za poticanje vodikovih projekata.

Glasnogovornik Komisije rekao je da je primio na znanje izvješće i priznao da se tržište vodika "postupno" oblikuje.

"Naš posao je daleko od završetka. Sada moramo ubrzati implementaciju i usvajanje obnovljivog vodika s niskim udjelom ugljika u Europi", rekao je glasnogovornik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Špijun: Druže Tito, Staljin mi je osobno naredio da vas ubijem!
FELJTON: NAJTAJNIJI AGENT (4.DIO)

Špijun: Druže Tito, Staljin mi je osobno naredio da vas ubijem!

Plus+ 4. dio: Svakog dana donosimo feljton o Ivanu Krajačiću zvanom Stevo, čovjeku koji je s Josipom Brozom Titom imao posebnu vezu, a kojeg su se mnogi bojali
Pijan udario tri žene u Ivanovcu i pobjegao: 'Plakao je mami, vratila ga je na mjesto nesreće'
NESREĆA U SLAVONIJI

Pijan udario tri žene u Ivanovcu i pobjegao: 'Plakao je mami, vratila ga je na mjesto nesreće'

Nakon što ih je udario, 22-godišnjak je pobjegao, napravio krug automobilom, vratio se i pitao ih je: "Šta vam je bilo?" Pravio se lud. Potom je pobjegao svojoj mami u susjedno mjesto plakati, a ona ga je dovezla natrag na mjesto nesreće, kazao je sin čija je majka zadobila tjelesne ozljede