Obavijesti

News

Komentari 146

Bivši ministar stao u red za 1000 eura: 'Hvala županiji na subvenciji, to mi ide na kuću...'

Bivši ministar stao u red za 1000 eura: 'Hvala županiji na subvenciji, to mi ide na kuću...'
5

Lovro Kuščević, nekad najbogatiji ministar u HDZ-ovoj Vladi kojem se sudi za malverzacije sa zemljištem, uzeo je poticaje od županije za solare i došao po njih. 'Zadovoljan sam da županija ovako pomaže građanima'

VIDEO

Bio je dobro raspoložen i nasmijan. Stigao je u točno određeno vrijeme, stajao u redu, potpisao ugovore koje je morao potpisati. Dva je uzeo za sebe, dva ostavio županiji, odslušao tih 15-ak minuta predavanja i otišao. Nije ništa komentirao niti je išta rekao, ali su svi bili iznenađeni te su ga komentirali, ispričao nam je čitatelj koji nam je poslao fotografije bivšeg ministra Lovre Kuščevića koji je jučer bio na dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa sustavnog gospodarenja energijom u Splitu.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Siroti Lovro uzeo je poticaje od države: 'Sretan sam što će nam županija smanjiti naše račune' 01:05

Kuščević se prijavio na taj program te je od županije dobio 1000 eura, a subvencije korisnicima javnog poziva za ugradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama i dizalica topline, među kojima je bio Kuščević (HDZ), dijelio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban (HDZ).

- Prijavilo se više od 400 ljudi, a poticaje smo dobili nekih 150, među njima i bivši ministar. Mora da su teška vremena kad bivšem ministru treba pomoć od 1000 eura. Tužna li smo država - dodao je naš čitatelj.

Kuščević je bio na visokom 25. mjestu. Navalu je uočio i župan pa je najavio da će subvenciju ipak dobiti svi koji su ispunili uvjete, a rok je krajem godine. No to je još u najavi.

Suđenje Lovri Kuščeviću zbog malverzacija sa zemljištem na Braču nastavlja se u rujnu
Suđenje Lovri Kuščeviću zbog malverzacija sa zemljištem na Braču nastavlja se u rujnu

O svemu smo pitali i bivšeg ministra koji nam je rekao da je ponosan što županija potiče očuvanje okoliša.

- Zelena gradnja i održivost su naša budućnost, a sad već i sadašnjost. Kao građanin i kao direktor tvrtke koja prodaje i ugrađuje solarne elektrane jako sam zadovoljan da je Splitsko-dalmatinska županija prepoznala trendove i ovako pomaže građanima da snize troškove energije te tako na kraju zajedno pridonesemo zaštiti našeg okoliša. Ja ću subvenciju iskoristiti za financiranje solarne elektrane na mojoj obiteljskoj kući u Nerežišćima, koja je napravljena u svibnju ove godine. Kriteriji dobivanja subvencije su jasni i transparentni te vjerujem da je sve napravljeno u skladu s pravilima. Na jednak sam način, kao ostali građani, udovoljio uvjetima i ostvario pravo na subvenciju - rekao nam je Kuščević.

Lovro Kuščević

Inače, Lovro Kuščević je 2019. podnio ostavku na mjesto ministra i političkog tajnika u vladavini Andreja Plenkovića. Kuščević je tad bio najbogatiji ministar u Vladi. Ubrzo je Vladu zamijenio sudnicom jer je optužen za niz malverzacija sa zemljištem, većinom iz vremena kad je bio načelnik Nerežišća, a s njim su optuženi bivša supruga, šogor i jedan poduzetnik.

- Riječ je o pravno neutemeljenoj predizbornoj optužnici koja potvrđuje ono što je opće poznato u hrvatskoj javnosti glede načina i kvalitete rada DORH-a. Nisam nimalo zabrinut, jedva čekam dokazati svoju nevinost pred hrvatskim sudom - rekao je Lovro Kuščević u svibnju 2021.

Optužnicom se Kuščeviću na teret stavlja šest kaznenih djela, njegovoj bivšoj ženi jedno, šogoru dva, a preostalima po jedno kazneno djelo. Kuščevića se tereti, o čemu su 24sata ekstenzivno pisala, da je prenamjenom zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko stekao imovinsku korist koja se mjeri u milijunima kuna. Kao načelnik Nerežišća sa suprugom je isplanirao kupnju poljoprivrednog zemljišta za 70.000 kuna, potom ga prenamijenio u građevinsko, a onda su dio prodali, a dio zadržali za sebe.

Nastavak suđenja Kuščeviću za malverzacije sa zemljištem na Braču: 'Lovre je bio glavni...'
Nastavak suđenja Kuščeviću za malverzacije sa zemljištem na Braču: 'Lovre je bio glavni...'

Ukratko, nekadašnji pašnjaci su njegovom odlukom postali luksuzne vile. Tereti ga se i za manipulaciju stečajem, kao i da je šogoru sredio POS-ov stan iako na to nije imao pravo. Uskok je u optužnici naveo i kako je Kuščević, među ostalim, pokušao utjecati na svjedoka. Sačekao ga je ispred radnog mjesta i tražio od njega da sve svali na pokojnog tasta, a nudio mu je i novac. Naposljetku, nakon brojnih otkrića, Kuščević je dao ostavku na ministarskoj funkciji.

Split: Počelo suđenje bivšem HDZ-ovom ministru Lovri Kuščeviću

Prije čitanja optužnice 2023. otkriveno je kako Kuščevići više nisu u braku i kako Lovro ima mjesečna primanja od 800 eura, a bivša žena 650 eura. Bivši ministar je 2022. osnovao tvrtku Eco Living, koja se bavi postavljanjem solara, ali to je samo jedna u nizu djelatnosti koje je naveo u sudskom registru. Ovo nije jedini poslovni pothvat u koji se upustio. U listopadu prošle godine registrirao je još jednu tvrtku s partnerom iz Austrije. Firma se zove BD20 Project, a bavi se graditeljstvom i proizvodnjom građevinskih materijala. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 146

VIDEO

UŽIVO Poplave prijete većem dijelu Češke. Tisuće bez struje, evaukiraju u Češkoj i Austriji
CIKLONA BORIS

UŽIVO Poplave prijete većem dijelu Češke. Tisuće bez struje, evaukiraju u Češkoj i Austriji

Cijela Europa je na udaru ciklone Boris. Diljem Hrvatske pada obilna kiša i puše snažan vjetar. Kiša je u nekim mjestima poplavila podrume, na moru su snimljene pijavice, dio prometnice je bio pod vodom...

VIDEO Čitatelj 24sata u Austriji: 'Mislili smo susnježica, kad ono krpe! Nemamo ni zimske gume'
ZAMEO IH SNIJEG

VIDEO Čitatelj 24sata u Austriji: 'Mislili smo susnježica, kad ono krpe! Nemamo ni zimske gume'

Snijeg je zatekao Njemačku i Austriji. Iako se očekivalo hladnije vrijeme nitko nije bio spreman na prave zimske uvjete
Šefica u Lutriji  dobila stan na lutriji i radi s nećakom, snahom, bratom i suprugom u Lutriji
KUGLICE SU IM SE POSLOŽILE

Šefica u Lutriji dobila stan na lutriji i radi s nećakom, snahom, bratom i suprugom u Lutriji

Plus+ Hrvatska lutrija kaže da bez ograničenja zapošljavaju rodbinu zaposlenika, što je, dodaju, često i praksa u toj firmi